Williams megtartaná a hibátlan mérleget • SportTV

Williams megtartaná a hibátlan mérleget

2023. 07. 21. 11:00    
Olvasási idő: 2 perc

Negyven teljes csoportkört, 240 mérkőzést játszottak le a sznúkeresek a Championship League idénynyitó ranglistaversenyen, az utolsó 13 találkozó pedig eldönti a trófea sorát a torna utolsó, azaz 21. játéknapján, július 21-én...

Mark Williams hatot már nyert sorozatban, újabb négy a végső győzelmet jelentené a korábbi többszörös korábbi világelsőnek(Fotó: Getty Images)

A szisztéma a záró napon is csak az utolsó, a döntő, a 253. mérkőzésen módosul. A harmadik szakaszba, azaz a középdöntő két csoportba az a nyolc versenyző jutott el, akik eddig mindkét fázisban megnyerték csoportjukat. Azaz a meccsek három nagy négy frame-esek, 3–0-nál nem rendeznek negyedik játékrészt, 2–1 után zonban igen, hisza döntetlen eredmény is lehetséges (a győzelem a mindhárom fázisban 3, a döntetlen 1-1 pontot ér). Mivel a győzelmet nem lehet megosztani, a finálé, a mai két csoportküzdelem után klasszikus „best of five” meccs lesz, azaz azé a végső győzelem, aki a harmadik frame-jét is megnyeri.  Meg pesze mellé a nem megvetenő pénzd0j sem, amely a védő győztes esetében fázisonként emelkedő sorrendben 3+4+6+20 ezer, azaz összesen 33 ezer angol font. (A döntő veszteséé 13+10= 23 ezer, a középdöntős csoportmásodikaké  11, -harmadikaké 10, s a mai utolsók is 9 ezret kapnak a bankszámlájukra.)
Matematikailag a mai nyolc játékos mindegyike érkezhetett volna akár 18 ponttal is a záró napi küzdelmekre, ezzel szemben ez, vagyis hogy mindkét fázis mind a hat meccsét megnyerte volna, egyedül a walesi Mark Williamsnek sikerült, aki a világranglista 10. helyezettje, igaz, korábban volt már világelső is, három szakaszban, összesen 3 év 3 hónapon keresztül. Ő lesz a 2. csoport kiemeltje, az 1. számúé pedig a mezőny másik nagy neve, 2005 világbajnoka, Shaun Murphy, a „Mágikus” (The Magicion”).

A két középdöntő csoport összetétele (zárójelben az első két szakaszban szerzett pontot, amely persze törlődnek, a két középdöntős csoport 0-ról indul.)

  1. csoport: Shaun MURPHY (angol, 17 pont), Robert MILKINS (kínai, 12), Chris WAKELIN (angol, 13), HSZIAO Kuo-tung (kínai, 12)
  2. csoport: Mark WILLIAMS (walesi, 18), Noppon SAENGKHAM (thaiföldi, 14), CAO Jü-peng (kínai, 14), Sam CRAIGIE (angol, 14)

SZNÚKER Championship League (ranking) Leicester, Morningside Arena.  Sport2 13:00 és 19:00  a középdöntő csoportok mérkőzései és a döntő  (kommentátor: Ágai Kis András és Engyel István, szakkommentátor: Kurucz László)