Ki lesz a nagymester poolbiliárdban? • SportTV

Ki lesz a nagymester poolbiliárdban?

2023. 05. 10. 17:59    
Olvasási idő: < 1 perc

A soron következő poolbiliárd csúcsesemény a World Pool Masters, a tizenhat résztvevős szupertorna az essexi Brentwoodban, amelyet mind a négy versenynapon szerdától szombatig végig követünk a Sport TV csatornáin, többnyire élőben, „eseménytorlódás” esetén felvételről.

A holland Niels Feijen, az egyik kétszeres győztes játssza a nyitó találkozót, nem kisebb sztár, mint a viág- és Európa-bajnok, nem mellesleg címvédő német Joshua Filler ellen (Fotó: poolmania.com)

A verseny a szakág egyik legnagyobb hagyományú tornája. 1993 óta rendezik mg minden évben, csak a világjárvány miatt maradt ki egyetlen alkalom 2020-ban. A legtöbbször a német Rafael Souquet-nek sikerült megnyernie, hat alkalommal 1994 és 2011 között. Ő most nincs ott az induló mezőnyben, de az összesen öt, kétgyőzelmes versenyző közül az amerikai Shane Van Boening, a spanyol David Alcaide és a holland Nils Feijen megkísérelheti háromra növerlni végső sikerei számát. Az egyszeres győztesek közül is szerepelnk ketten a görög Alekszander Kazakisz, aki 2021-ben Gibraltárban bizonyult a legjobbnak, s persze a címvédő, tavaly ugyancsak Gibraltárban nyerő német Joshua Filler is.
A pénzdíjazás a brentwoodi versenyen a többi nagy pooltornához hasonló, az összdíj 125 ezer dollár. A győztes ebből 40 ezret kap, a döntős 20-at, az elődöntősök 10 500-at, az első forduló győztesei 6 ezret és az indulásért is jár alanyi jogon 2500 dollár. A lebonyolítás normál kieséses, az első körben 9, a negyed- és az elődöntőben 11, a fináléban már 13 racket kell megnyernie a győztes játékosnak a meccsért.

Az indulólista parádés, a jelenlegi világrangsor első 11 helyezettje ott lesz Brentwoodban. Sajnos, a meghívás nem automatikus, hiszen akkor éljátékosunknak, Szolnoki Olivérnek is jutott volt hely, ő ugyanis éppen a 16. a világranglistán.
A mezőnyben a május elején nyilvánosságra hozott listán egyetlen változás történt, a vietnami klasszis Duong Quoc Hoang visszalépett, a helyére került meghívással a korábbi kétszeres bajnok Alcaide, noha a spanyol csupán 29. a kereseti rangsorban, amely egyszersmind világranglistának is számít, mint például a dartsban.

Kapcsolódó

A Pool World Masters 2023 programja

Első forduló
Szerda este
Joshua FILLER (német)–Niels FEIJEN (holland)
Max LECHNER (osztrák)–Mohammed SZUFI (szíriai)
Jayson SHAW (angol)KO Pin-jin (tajvani)
Csütörtök délután
Francisco SÁNCHEZ RUIZ (spanyol)–James ARANAS (Fülöp-szigeteki)
Wiktor ZIELINSKI (lengyel)–CSENG Hsziao-huaj (kínai)
Albin OUSCHAN (osztrák)–Eklent KACI (albán)
Csütörtök este
Mario HE
(osztrák)–Alekszander KAZAKISZ (görög)
Shane VAN BOENING (amerikai)–David ALCAIDE (spanyol)
Negyeddöntő
Péntek délután
FILLER/FEIJEN–LECHNER/SZUFI
SÁNCHEZ RUIZ/ARANAS–ZIELINSKI/CSENG
Péntek este
HE/KAZAKISZ–OUSCHAN/KACI
VAN BOENING/ALCAIDE–SHAW/KO
Elődöntő
Szombat délután
1.NEGYEDDÖNTŐ GYŐZTESE–2. NEGYEDDÖNTŐ GYŐZTESE
3.NEGYEDDÖNTŐ GYŐZTESE–4. NEGYEDDÖNTŐ GYŐZTESE
Döntő
Szombat este
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI

World Pool Masters, Brentwood. Sport2 19:00 az első játéknap mérkőzései (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kurucz László)