Folytatódik-e a meglepetéssorozat? • SportTV

Folytatódik-e a meglepetéssorozat?

2023. 05. 12. 09:59    
Olvasási idő: < 1 perc

A brentwoodi World Pool Masteres első fordulóján, a nyolcaddöntőben egyik meglepetés követte a másikat az első két versenynapon. Az igazi kérdés: folytatódik-e a(z inkább) outsiderek „tobzódása”, vagy a maradék favoritok összeszedik magukat a hátralévő hét csatán, a negyed- és az elődöntőben, majd a fináléban.

Shane Van Boening elődöntőbe jutása azért nem lenne meglepetés... (Fotó: twitter.com(Matchroom pool)

A szenzációk sora már az első találkozón elkezdődött, ammelyen a holland Niels Feijen – igaz, ő nem klasszikus outsider, korábban kétszer is megnyerte a WMP-t – 9–5-re legyőzte a címvédő német Joshua Fillert. Nem járt jobban a kétszeres világbajnok osztrák Albin Ouschan sem, ő a albán Eklent Kacitól kapott ki 9–6-ra. (Azért a balkáni 24 éves játékos sem ismeretlen a poolvilágban, ő egy másik versenyfajta, a tízgolyós verzió kétszeres vb-győztese). A nyolcaddöntő legsúlyosabb vereségét az angol Jayson Shaw szenvedte el, aki 9–1-re kapott ki a tajvani Ko Pin-jitől, a brit a 17., az ázsiai csak a 33. volt a verseny előtt a 9 golyós versenyág világrangsorában. S a végn (is) csattant az ostor: a világelső, vb-címvédő, idén remeklő spanyol Francisco Sánchez Ruíz is búcsút mondott a tornának, ugyanis 9–7-re kikapott az összesített (több versenyformát összegző) világranglistán csak 138., a kilencgolyós formátumban is csupán 29. Fülöp-szigeteki Zoren James Aranastól.

A pénteki negyeddöntős programban kora délután Niels Feijen játszik az első asztalon az osztrák Max Lechnerrel, aki a nyolcadd9ntőben a szíriai Mohamed Szufit verte meg (9–4). A másik asztalon a lengyel Wiktor Zielinski (9–6-os továbbjutés a kínai Cseng Hszao-huaj ellen) mérkőzik meg a legnagyobb meglepetést szállító Aranasszal.

Az esti két mérkőzésen az ugyancsak osztrák Mario He (az első körben 9–7-re verte meg a görög Alekszandrosz Kazakiszt) mérkőzik meg Kacival, a veterán amerikai klasszis Shane Van Boening (9–6-tal ejtette ki az utólag a mezőnybe meghívott spanyol David Alcaidét) pedig Ko Pin-ji ellen lép az asztalhoz.

 World Pool Masters, Brentwood. Sport1 13:00 (élőben) és Sport2 21:45 (felvételről)  a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Ágai Kis András és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kurucz László)