Pool PL címvédővel, világbajnokkal • SportTV

Pool PL címvédővel, világbajnokkal

2023. 03. 06. 10:29    
Olvasási idő: 2 perc

Megszokhatták biliárdkedvelő nézőink, hogy rendre jelentkezünk a pool szakág kiemelt versenyeiről is – Mosconi-kupa, csapat-vb, US Open, egyéni világbajnokság. Most a meghívásos Premier League van soron, a viadalt a leicesteri Morningside Arenában rendezik.

Félix Sánchez Ruíz, a friss világbajnok az első számú meghívott és egyben a fő favorit is Leicesterben (Fotó: matchroompool.com)

A versenyen 16 játékos vehet részt, egyben pénzdíjas is, minden résztvevő minimum 2500 dollárt kap a torna után a számlájára. (Az összdíjazás 100 ezer, a győztes 20-at, a döntős 12 500-at, a két  elődöntős 8 ezret kap, aztán fokozatosan csökken az összeg a 16. helyezett két és fél ezréig.) A versenynaptárban ez a viadal váltotta a korábbi Championship League Pool elnevezésű eseményt.
A frissen trónra lépő világbajnok spanyol Félix Sánchez Ruíz vezeti természetesen a meghívottak listáját, őt a címvédő osztrák Albin Ouschan és a 9 golyós világranglista másodikja, az amerikai Shane Van Boening követi. A veterán amerikai klasszis, Earl Strickóland meghívását jelentették be utolsóként, aki először tér vissza Nagy-Britanniába versenyezni, miután 2021-ben kimaradt a Mosconi-kupa-csapatból, 2018 óta először indul meghívásos Matchroom-versenyen.
További izgalmas nevek is szerepelnek a rajtlistán, például Alex Pagulayan, az SBV juniorbajnoka, Halid Algamdi, a Mosconi-kupa kétszeres MVP-je, Jayson Show, az egyéni vb elődöntőse, Vu Kun Lin, valamint a top 20-ba tartozó lengyel Konrad Juszczyszyn. A délkoreai női sztár Szeo Szeoa első ízben indul Matchroom-rendezvényen. Sajnos, élversenyzőnk, Szolnoki Olivér ezúttal nem kapott meghívót, pedig a tavalyi viadalon 5–10-es győzelem-vereség mutatójával megszerezte a 12. helyet. Összesen 12 nemzet képviselője kapott helyet a 16. játékos között.
A versenyek két asztalon zajlanak, a fő asztal meccsét végig közvetítik, a másodikra is át-átnéznek a kamerák alkalmanként.
A lebonyolítási forma kissé komplikált, de lehetőséget ad mindenkinek a jó teljesítményre. Az első ötnapon teljes körmérkőzést bonyolítanak le, mindenki játszik mindenkivel egyszer. Ezután a 11-16. játékosok elbúcsúznak a versenyzéstől. A hatodik-hetedik napon következik egy újabb teljes kör, a bent maradó tíz játékos között, amely után újabb négy játékos kiesik. A legjobb hat lejátszik egy újabb teljes kört, aztán következik az elődöntő, amelyben az összesített táblázat elsője a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik, a két győztes vívja a döntőt. (A csoportküzdelmek során a pontok száma rangsorol – minden győzelem egy pontot ér – , utána  a rackek különbsége, a több győztes rack, majd az egymás elleni eredmény a további döntési lépcsők. A mérkőzések a csoportmeccseken az egyik versenyző ötödik, a négyes döntőben hetedik megnyert rackjéig tartanak.)

Kapcsolódó

A Premier Pool League 2023 mezőnye

Albin OUSCHAN (osztrák), Francisco SÁNCHEZ RUÍZ (spanyol), Shane VAN BOENING (amerikai), Halid AL-GAMDI (szaúd-arábiai), Jayson SHAW (brit), Konrad JUSZCZYSZYN (lengyel), Sanjin PEHLIVANOVIC (bosnyák), VU Kun Lin (tajvani), Alex PAGULAYAN (Fülöp-szigeteki), Earl STRICKLAND (amerikai), Skyler WOODWARD (amerikai), SZEO Szeoa (délkoreai), Chris MELLING (brit), CSOU Csieh Ju (tajvani), LUONG Duc Thien (vietnámi), OI Naojuki (japán)

PREMIER POOL LEAGUE, Leicester. Sport2 13:00 és 20:00 az első játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Kurucz László)