Rajtol a legnagyobb pool profi tömegverseny • SportTV

Rajtol a legnagyobb pool profi tömegverseny

2023. 05. 30. 10:19    
Olvasási idő: 2 perc

Amióta a Matchroom versenyszervező cég átvette a poolbiliárd versenyek szervezését és irányítását, ez a szakág is fejlődésnek indult. Elsősorban a viadalok szponzorálást és profi tévéközvetítéseit figyelembe véve. Régi viadalokba leheltek életet és újakat indítottak. Ez utóbbiba tartozik az UK Pool Open, amely a maga 256 indulójában a szakág legtömegesebb nagy tornája.

Eklent Kaci, a World Pool Masters másodikhelyezettje az első nap egyik fellépő sztárja (Fotó: azbilliards.com)

A viadalt tavaly rendezték meg először, a helyszín a londoni Copper Box Arena. Az összpénzdíj 200 ezer dollár, ebből a győztes 30 ezret kap, de még e kétszer vesztes elsú kiesők is 500 dollárban részesülnek. A tavalyi 9 golóy World Tour rangsor első 128 versenyzőjéhez sorsoltak ugyanannyi nem kiemelt indulót. A verseny a legjobb 1-ig két vereséges formulában zajlik, azaz az első kör vesztesei tovább játszhatnak, s egy versenyző csak akkor búcsúzik, ha elszenvedte második vereségét is.
A mérkőzések a főágon a 64-ig 9 nyert rackig tartanak, a „vigaszágon” 8-ig. A 64, a 32 között és a nyolcaddöntőben 10 nyert rackig tart a küzdelem, a negyed- és elődöntőben 11-ig, a finálé – a többi major versenyhez hasonlóan az egyik versenyő 13. megnyert rackjéig tart.
Termászetesen az indulólistán mindenki ott van, aki számít a szakágban, így a legeredményesebb magyar, Szolnoki Olivér is, aki  a ljubljanai nagydíj 2. helyével „melegített” az UK Open Poolra.
A címvédő – s egyben alapító bajnok – Joshua Filler, a német klasszis tavaly a később, idén márciusban világbajnoki címet nyerő spanyol Francisco Sánchez Ruízt győzte le 13–7-re.
A sorsolási tábla alapján a közvetítendő 1. és 2. asztalra zömmel a nemzetközi élmezőny játékosai kerülnek. Az első forduló legérdekesebbnk tetsző első napi mérkőzései – akár a játékosok klasszisa, akár nemzetiségük kuriózuma miatt – minden bizonnyal képernyőre kerülnek. Ezek közé tartozik az Albin Ouschan (osztrák)–Philip Wildman (brit), a Wiktor Zielinski (lengyel)–Pietro Blasi (olasz), a Niels Feijen (holland)–Harriet Haynes (brit), az Eklent Kaci (albán)–David Black (brit), a Carlo Biado (Fülöp-szigeteki)–Sorin Victor Dimofte (román) és az Alysius Yapp (szingapúri)–James Welch találkozó. A címvédő Joshua Filler az indiai Jaspal Bamotrával szerdán délelőtt játszik a délelőtti versenyrészben (session).
Szolnoki Olivér a Fülöp-szigeteki Raffy Gonzalesszel játszik szerdán a második meccssávban, kb. fél egykor.
A viadalról minden nap változó időben és terjedelemben közvetítünk, egészen a vasárnapi döntőig.

BILIÁRD. UK OPEN POOL. Sport2 11:00 és 19:30 az első játéknap mérkőzései (kommentátor: Ágai Kis András és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kurucz László)