Három kontinens harca a vb-címért • SportTV

Három kontinens harca a vb-címért

2024. 06. 08. 12:56    
Olvasási idő: < 1 perc

A végéhez közeledik a 128 résztvevővel rajtoló, eddigi rekordként 1 millió dolláros összdíjú 9 golyós poolbiliárd világbajnokság. Az elődöntő négy résztvevője közül kettő európai, egy ázsiai ás egy – jelen állampolgársága szerint – amerikai versenyző, közülük csak egy nyert korábban vb-t, az akkor még orosz Fjodor Gorszt, aki most már – Fedor Gorstként – amerikai színekben versenyez, a dzsiddai Green Palace-ben.

Fjodor-Fedor Gorst új hazája színeiben a 9 golyós szakág ötödik legalább kétszeres vb-győztese lehet Dzsiddában (Fotó: azbiliard.com)

Az elődöntőket az egyik fél 11. rackgyőzelméig játsszák, a döntőben már 15 versenyrészt kell nyerni a vb-trófeáért.

Az első elődöntőt a Fülöp-szigeteki Joshua Chua vívja a szakág egyik régi klasszisával, az albán Eklent Kacival. Az ázsiai versenyző a nyolcaddöntőben a tavalyi vb-döntős szíriai Mohammed Szufit győzte le 11–8-ra, a negyeddöntőben a kínai Tang Csin-hut 11–3-ra. Az albán versenyző a 16 között a holland Marc Bijsetbrochnál 11–3-ra bizonyult jobbnak, majd a Fülöp-szigeteki Jeffrey Ignációnál 11–8-ra.
A másik ágon a címvédő exorosz, most amerikai Gorst szoros csatában verte meg a brit Chris Mellinget 119.re, a negyeddöntőben a Fülöp-szigeteki Anton Ragát 11–4-re verte meg. Ellenfele, a lengyel  Wojciech Szewczyk a nyolcaddöntőben a tavalyelőtti világbajnok amerikai Shane Van Boeninget ütötte el 11–7-re, majd honfitársát, Wiktor Zielinskit 11–5-re.
Ha Gorst kerül ki győztesként a végső négy küzdelméből, ő lesz az amerikai Earl Strickland (3), a tajvani Csao Fong-pang, az amerikai Johnny Archer és a német Thorsten Hohmann (2-2) után a szakág ötödik egynél többszörös vb-győztese, a másik három közül valamelyik a 22. egyszeres világbajnok.

 Poolvilágbajnokság, Dzsidda. Sport2 12:30 és AMC Mikro (Sport3) 18:30 az elődöntő és a döntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Kurucz László)