Brecel túl nagy fal volt a kínaiaknak • SportTV

Brecel túl nagy fal volt a kínaiaknak

2022. 07. 30. 07:40    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken maratoni zárónappal ért véget a 2022-23-as szezon első pontszerző snookerversenye, a Championship League. Nagyjából semmilyen végkifejletre nem mondhattuk volna azt, hogy bombameglepetés, mert a bennmaradók mutatott játéka, a rövid formátum és a tény, hogy csak top 64-es játékos jutott a legjobb nyolc közé, megjósolhatatlanná tette a végjátékot.

A harmadik szakasz legizgalmasabb kérdésének az bizonyult, hogy ,,klasszikus” európai finálét vagy kínai házidöntőt látunk, esetleg a C verzió, a kínai-európai párharc válik valósággá. Stuart Bingham, Luca Brecel és Ricky Walden egyaránt húzóneve a sportágnak, viszont tudtuk az utolsó csoportkör előtt, hogy legalább az egyikük búcsúzik.

Kínából öten voltak jelen a végelszámolásnál, a torna favoritjává avanzsáló Csao Hszin-tung, valamint Peng Csün-csü, Liu Hao-tien, Lu Ning és Hsziao Kuo-tung.

A három korábban említett európai klasszis közül Brecel kvalifikált a fináléba a 2-es számú kvartettből, mivel ő rendelkezett a legjobb frame különbséggel a három fordulót követően. Hsziao és Csao a belgához hasonlóan 6-6 pontot gyűjtött, míg Lyu nullázott. Bingham és Walden az 1-es számú csoportban az egymás elleni találkozójukig egyetlen mérkőzést sem nyert, így a párharcuk már nem bírt téttel. Olyannyira, hogy amíg ők az egyik asztalnál lökték a golyókat, a másiknál elkezdődött a döntő, ahová a négyesükből a 7 pontot szerző Lu Ning jutott be.

Habár a finálét Lu kezdte jobban, a 67-es breakje nem bizonyult elegendőnek a számára kedvező rajthoz. Brecel vissza tudott táncolni és az utolsó feketével fordított, a frame 68-67-tel zárult.

A kínai a második frame-ben ugyanúgy eljutott 60 fölé, mint az elsőben, a nyomás miatt némileg lassabb tempójú és megfontoltabb építkezésnek egy 73-as break lett a jutalma, amivel egyenlített.

Brecel ezután ismét magához ragadta a kezdeményezést, a pontszám (és a break) tekintetében 72-ig haladt előre. Lu próbált zárkózni, amennyire az asztal állása engedte, de a helyzetét nem könnyítették meg a falon álló pirosak. Végül valóban az egyik problémás golyó belökési kísérleténél akadt el, ami után megadta magát. A képlet innentől egyszerű volt mindkét fél számára: Brecelnek le kellett zárnia a találkozót a következő két frame valamelyikében, Lunak viszont már nem fért bele a hiba. Előbbi megindult, de 25-nél megállt, utóbbi pedig ezt követően rontott, így a belga megkapta a második sanszát.

Brecel megoldotta a feladatot, stílszerűen egy kerek 100-assal módosította 3-1-re az állást és nyerte meg a döntőt, profi pályafutása harmadik pontszerző-elsőségét bezsebelve.

A nap vége egy abszurd helyzetet még tartogatott: a tévés asztalnál megtörtént a trófeaátadás, Bingham és Walden azonban még mindig a Lu által megnyert csoport utolsó találkozóját vívták, ami később 2-2-vel ért véget.

A cikk szerzője Varga Máté, a Kezdőlökés Facebook-blog szerkesztője.