Bajnokokkal kezdjük a BL-t • SportTV

Bajnokokkal kezdjük a BL-t

2022. 08. 16. 07:41    
Olvasási idő: 3 perc

Már régen nem csak a nemzeti bajnokoké a Bajnokok Ligája. A kiemelt 26 mellé bejutó hat selejtezős között összesen négy újabb bajnok szerez belépőt a milliomos elitligába. Mi a playoff első napján négy bajnokkal foglalkozunk: a dán és a török, valamint a norvég és a horvát liga győztesének első 90 percét tűzzük műsorra.

A zöld-foki-szigeteki Djaniny (középen) évek óta a Tranzonspor legveszélyesebb csatárainak egyike (Fotó: Getty Images)

FC KÖBENHAVN–TRABZONSPOR

A dán bajnok már megtapasztalta egyszer a BL csoportkörét, a 2006−07-es kiírásban az Ajaxot (!) kiverve jutott a 32-es főtáblára, ahol hiába győzte le otthon a továbbjutó ManUnitedet és Celticet is, kiesett, mert a vele holtversenyben 7 pontot gyűjtő Benfica ellen rosszabb volt az egymás elleni mérlege. A Trabzonspor ugyancsak egyszer, 2011−12-ben volt csoportkörös, de nem saját maga harcolta ki a lehetőséget selejtezőn, hanem az ölébe hullott az indulás. A bajnok Fenert ugyanis a török szövetség bundázás miatt eltiltotta, az UEFA viszont a törököknek járó automatikus helyet a bajnoki ezüstérmes Trabzonnak ajánlotta fel, amit az el is fogadott. Csoportjában a címvédő Inter és a moszkvai CSZKA mögött végzett, de a Lille-t megelőzte, így átkerült az Európa-ligába, de ott egy fordulót sem élt túl.
Az idén 14. bajnoki címét megszerző dán együttes éppúgy most kapcsolódik a küzdelembe, mint a 6. elsőségét ünneplő fekete-tengeri együttes. Utóbbi bajnoki díszmenetét végig követtük, hiszen mi közvetítettük a Süperliget az elmúlt idényben, Végül „csak” 8 pontos előnnyel szerezte meg a címet, pedig idény közben fordulókon át több mint tízpontos előnnyel is vezetett.
A Trabzon egyébként az első két fordulóban győzött a bajnokságban, még gólt sem kapva csak kevesbé jó gólkülönbségével szorul az Adana Demirspor mögé. Az FCK a jóval korábban kezdődő Superligaenben pocsékul áll. 2 győzelemmel és 3 vereséggel, 6 ponttal csupán a 10., közelebb a jobbik kiesőhöz, mint a listavezetőhöz.
A két együttes játékereje közelítőleg egyenlő, a fogadóirodák hazai sikerre 2.5-szeres, döntetlenre és vendéggyőzelemre 3.4-3.5-szeres összegeket fizetnek.

BODÖ/GLIMT–DINAMO ZAGREB

Bár az immár kétszeres norvég bajnok Bodö Glimt már 1976−77-ben elindult a KEK-ben és immár túl jár 50. európai kupameccsén, a futballvilágban csak 2021. október 21-én tudatosult az amúgy 1916-ban alapított klub léte. Aznap este ugyanis 6−1-re tönkreverte az újonnan útjára indított Európa-konferencialigában az AS Romát. José Mourinho együttese a római kupahistória egyik legnagyobb vereségét szenvedte el (ennél nagyobb csak az MU elleni 1−7 volt 2007-ben az Old Traffordban), s bár a negyeddöntőben újra összekerült a két csapat és a farkasok az újabb norvégiai fiaskó (1−2) után 4−0-val visszavágtak, a Bodö emlegetésekor mindig is az elsők közt előkerül majd az AS Roma neve is…
Azóta a norvég együttes „rászokott” a nagy különbségű hazai kupasikerekre. Az idei BL-selejtezőkön a feröeri Klaksvíkot 3−0-ra, az északír Linfieldet  8−0-ra, a litván Zalgiris Kaunast 5−0-ra intézte le az Aspmyra Stadionban, s bár idegenben egyszer sem nyert (1−3, 0−1, 1−1), a hazai henger minden esetben elégnek bizonyult a továbblépéshez.  S most az első meccset a Dinamo ellen is otthon játszhatja…
Persze a horvát trófearekorder (25-szörös nemzeti bajnok, 17-szeres  kupagyőztes, a jugoszláv időkben 4-szeres bajnok, 7-szeres kupagyőztes) egészen más nagyságrend. A hatalmas tradíciójú együttes még nemzetközi kupát is nyert, a VVK-t 1967-ben, két évvel a Fradi után. Manapság persze zömmel csak hazai címgyűjteményét növeli, de a BL-nek is gyakori részese, eddig 8-szor jutott el a fötábláig, de egyszer sem tovább. Közben persze állandóan cserélődik a játékoskerete, a horvát és a szerb futball manapság is „szakmányban” termel az európai piacra. A tavalyelőtt az FTC ellen a Groupama Stadionban vesztes csapat 14 emberéből csupán 4 kezdett a múlt héten a Ludogorec elleni zágrábi meccsen, s ketten álltak be csereként. Amúgy a Dinamo „szláv vonalon” érkezett a rájátszásba, előbb az északmacedón Skupit (2−2, 1−0), majd a bolgár Ludogorecet (2−1, 4−2) intézte el, azaz idegenben még nem kapott ki – ez figyelmeztető lehet a norvégoknak.
A bajnoki hangolás mindkét együttesnél sikeres volt. A Bodö idegenben 4−1-re nyert a Saarpsborg ellen és 18 forduló után ötpontos hátránnyal második a Molde mögött, még 10 játéknap hátravan, hogy esetleg megelőzze legnagyobb riválisát. A Dinamo öt forduló után veretlenül vezet az 1. HNL-ben, szombaton az örök rivális Hajdukot verte meg ugyancsak 4−1-re.
Itt sem várható olyan eredmény, amely a jövő heti visszavágót érdektelenné tenné a Maksimirben.

BAJNOKOK LIGÁJA. Selejtező, rájátszás. Sport1 19:45 a játéknap előzetese (műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 FC Köbenhavn–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Bodö/Glimt FK–GNK Dinamo Zagreb (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor)