Akár két újonc is felkerülhet a BL-főtáblára • SportTV

Akár két újonc is felkerülhet a BL-főtáblára

2022. 08. 24. 10:45    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdai két BL-rájátszás-visszavágónkon egy-egy még „beavatatlan” főtáblára pályázó meccsel egy-egy már a milliomos ligában korábban szereplővel. Az egyik egygólos hányt próbál meg behozni otthon, a másik egygólos előnyt szeretne megőrizni idegenben.

A Victor Kristensennel harcoló Anasztasziosz Bakaszetasz (balra) szerezte a török reményeket életben tartó gólt nyolc napja (Fotó: Getty Images)

TRABZONSPOR–FC KÖBENHAVN

Noha a nagy isztambuli trió mögött a Trabzonspor a török futball negyedik számú együttese, teljesítménye a nemzetközi porondon igencsak szerénynek minősíthető. Eddig mindössze három El-csoportkörre futotta a Fekete-tenger parti klubtól, ebből csupán egyszer (2013–14) sikerült a kieséses szakaszba jutnia, ahol azonban rögvest kiejtette a Napoli, kettős győzelemmel. Most jutott legközelebb a csúcshoz, közvetlen ott van az elitliga kapujában. Más kérdés, hogy ehhez a lehetőséghez senkit sem kellett legyőznie eddig, hiszen török bajnokként rögvest a BL-playoffban rajtolt, ahol a dán aranyérmessel kell megmérkőznie.
Az 1992-ben a dán futball legidősebb klubja, a KB és a Boldklub 1903 összeolvasztásával létrehozott FC Köbenhavn három évtized alatt többet mutatott fel Európában aktuális riválisánál. Már a 224. nemzetközi kupameccsénél jár. A csúcsot két BL-főtáblás szereplés (2006–07 és 2010–11) jelentette, utóbbiban a Barcelona mögött második lett csoportjában, a nyolcaddöntőben azonban a Chelsea elbúcsúztatta.
A két csapat múlt keddi koppenhágai meccsén a hazai gárda Claesson (9. perc) és Larager (38.) találataival kétgólos előnyhöz jutott, a görög válogatott Bakaszetasz 79. perces gólja hozta vissza a reményt a törökök számára.
A Trabzon egyelőre csak a 9. helyen áll a SüperLigben, de három kör után még roppant szoros az állás, csupán egyetlen ponttal van elmaradva a vezető négyestől. A főpróbája pocsékul sikerült, 5–2-es vereséget szenvedett Antalyában, igaz, árnyalja a képet, hogy az utolsó két gólt a 96. és a 98. percben kapta. Addigra már a negyedik kulcsemberét is lecserélte Abdullah Avci mester, aki a cserék közt egy régi ismerőst is a pályára küldött: a 42, percben az exújpesti, közben Spanyolországban szép karriert befutó Enisz Bardit, az északmacedón válogatott egyik frontembere éppen a koppenhágai gólszerző Bakaszetaszt váltotta.
Az FCK már előbbre jár a dán bajnokságban, pontosabban több fordulón van túl. Legutóbbi meccsét már csütörtökön lejátszotta, azon 3–0-ra nyert Lyngbyben a seregható ellen, de ezzel is csak az 5. helyen áll., négy pont hátrányban a vezető hármastól lemaradva.
A bukik a török bajnokot tartják esélyesebbnek a 90 percre, a hazai győzelem szorzója 2.04 és 2.13 között, a döntetlené (amely a dánok továbbjutását jelentené) 3.4 és 3.75 között, a vendégsikeré 3.25 é s 3.6 között mozog a különböző nagyobb fogadóirodák szerda reggeli oddsai szerint. 

ZAGREB–BODÖ/GLIMT

Itt is megvan a tapasztalt–újoncjelölt megosztás. A Dinamo a csoportkörben 1998 óta már 7 alkalommal szerepelt, ám egy kivétellel mindig csoportutolsóként végzett. Az egy kivétel az első alkalom volt, amikor még Croatia néven 2. lett az Olympiakosz mögött csoportjában, megelőzve két korábbi győztest, a Portót és az Ajaxot, de akkoriban még csak 6 csoport volt, a győzteseken kívül csak a legjobb két második jutott követlenül a negyeddöntőbe, s akkor a másodikak összevetésében utolsó lett. Megjegyzendő, a szerda esti csata a 150. fellépése lesz a legértékesebb európai sorozatban (BEK+BL).
A Bodö/Glimt ugyan már 1976-ban játszott KEK-meccseket – a bemutatkozáskor két kis vereséget (0–1, 0–2) szenvedett a Napolitól, de még csak most játssza 52. nemzetközi kupatalálkozóját. A csoportkörig egyszer jutott el, az előző kiírásban az újonnan gründolt Európa-konferencialigában, ahonnan tovább is jutott, sőt utána kiverte a Celticet és az AZ-t is, s csak a negyeddöntőben maradt alul a későbbi győztes Romától (2–1, 0–4), amelyet előtte a csoportkörben 6–1-re vert meg.
Mivel Norvégiában naptári éves rendszerű a bajnokság, a csapat már túl jár a szezonfelezőn, 19 játéknap után csak a 3., a vezető Moldénél 7 ponttal kevesebbet gyűjtve. Legutóbb szombaton otthon csupán 2–2-t játszott otthon a Hamarkameratenével, úgy, hogy ellenfele a 86. percben rabolt pontot tőle az egyenlítő találattal.
A vendéglátó Dinamo egyelőre szokott helyén, az élen áll az 1.HNL-ben, de ötpontos előnye csalóka, mert a 3. Hajduk kettővel kevesebb meccset játszott, azok esetleges megnyerésével egypontnyira csökkentheti hátrányát. Az örökös bajnok ugyancsak szombaton szerepelt, 5–2-es fölényes sikert aratva a 84. percig Kleinheisler Lászlót is a pályán tartó Osijek ellen, otthon.
Az első meccsen a Bodö egygólos előnyt szerzett Pellegrino 27. perces fejesével, s figyelmeztető, hogy a Dinamo gyengébb ellenfelek ellen az északmacedón Skupit csak 1–0-ra tudta megverni a Maksimirban otthon, igaz, az erősebb Ludogorec Razgradot meg 4–2-re, ami most is elég lenne a norvég bajnok ellen.
Ha a norvég együttes a 90 perc alatt meg tudná őrizni mimimális előnyét, az legalább akkora szenzáció lenne, mint a tavaly októberi hatos Mourinho csapatának – de sokkal többet érne, pénzben és presztízsben egyaránt.

BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS, visszavágók. Sport1 19:45 a BL-playoff elé (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 Trabzonspor Kulübü–FC Köbenhavn (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 GNK Dinamo Zagreb–FK Bodö/Glimt (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor)