A rekordbajnok csatlakozna az élcsoporthoz • SportTV

A rekordbajnok csatlakozna az élcsoporthoz

2022. 08. 31. 11:06    
Olvasási idő: 3 perc

Három élő tévés és két AMC Mikrós élő mérkőzéssel jelentkezünk a 4., hétközi olasz forduló szerdai összecsapásairól (utóbbiakat felvételről későn este és éjszaka is mutatjuk a Sport1-en). A táblázat élmezőnye nagyon tömör, a rekordbajnok Juventus egy nagyobb különbségű hazai győzelemmel akár a BL-t jelentő negyedik helyre is előretörhet – függően a vetélytársak szereplésétől.

Dusan Vlahovics már Juve-játékosként is volt győztes csapat tagja a Spezia ellen, amelynek a legkevesebb percenként talált a kapujába még korábban. Képünkön Danilóval ünnepli a képen nem látható Morata gólját, amellyel a hazaiak 1–0-ra legyőzték márciusban a Speziát az előző hazai találkozójukon (Fotó: Getty Images)

A Juve az idényben még veretlen, ám csupán egy mérkőzését nyerte meg, kettőt utána döntetlenre adott. Legutóbb a rangadón végzett 1–1-re a Romával, úgy, hogy Vlahovics szabadrúgásból korai vezetést szerzett, ám ezt az ex Juve-sztár Dybala passzából Abraham kiegyenlítette. Vendége, a Spezia ugyancsak nyeretlen a nyitó nap óta, legutóbb 2–2-t játszott a hát végén a Sassuolóval.
A két együttes tízszer játszott eddig az élvonalban – beleszámítva a múlt század húszas éveinek elején vívott 4 Prima Divisione-csatát is – , a Juve 4-szer, a Spezia kétszer győzött, a másik négy találkozójuk remire végződött. A fehér-feketék a négy győzelmüket a legutóbbi négy találkozón érték el. A Spezia viszont legutóbbi két torinói túráján gólt sem szerzett, ezem alighanem javítania kell az esetleges pontszerzésért.
A hazaiaknál Pogba, Chiesa, Kaio Jorge és Di María sérült, egyikük sem játszhat. Bonucci szereplése közvetlenül a mérkőzés előtt dől el, meglehetősen kétséges. Könnyen meglehet, hogy Allegri három nappal a rangadó után azonos kezdővel áll ki az Allianzban.
A Speziában Salva Ferrer, Antiste és Amian sérülés miatt hiányzik, Daniel Maldininek – akit kölcsön kaptak a Milantól – izomfáradtsága miatt kétséges a torinói utazása, Albin Ekdal pedig eltiltás miatt nem állhat rendelkezésre.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Spezia lehet az ötödik ellenfél – a Chievo, a Pescara, a Sampierdarense és a Siena után – , amely ellen a Juventus első öt Serie A- mérkőzése mindegyikét megnyeri. 2. Az öreg hölgy elvesztette legutóbbi szerdai bajnokiját a Sassuolo ellen 2021. október 27-én (1–2), viszont Fabio Capello 2005-ös szerencsétlen duplája óta nem kapott ki kétszer egymás után a hét ezen napján. 3. Azon csapatok közül, amelyek ellen legalább háromszor pályára lépett, a Spezia ellen a legjobb Dusan Vlahovics perc/gólátlaga (84 percenként volt eredményes) – összesen 4 gólt ért el a ligúriaiak ellen, beleértve  a mesterhármast, amelyet tavaly novemberben a Fiorentina színeiben vágott nekik.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT ÉLŐ TÉVÉS MECCSÉRŐL

SAMPDORIA–LAZIO

+ A Samp legutóbbi 21 bajnokijukból csupán kettőt nyert meg a Lazio ellen (3 d., 16 v.),  ugyanebben az időszakban 2010–11 óta csak a Napoli ellen nyert kevesebbet azon csapatok közül, amelyekkel legalább 5-ször összecsapott o A három meccs után 7 ponttal álló Lazio 22 esztendeje szánlát legutóbb 10 pontot az első 4 játéknap után. + Francesco Caputo első kilenc szerdán lejátszott bajnokiján mindössze kétszer volt eredményes, de a legutóbbi 9-en hatot szerzett hazai pályán. o Az előző idény kezdete óta csak Robert Lewandowski (21) szerzett több gólt idegenben, mint Ciro Immobile (15 – a Lazio sztárja holtversenyben áll ezzel az ugyanennyit elérő Kylian Mbappéval és Karim Benzemával, már ami az öt európai topbajnokságot illeti)

UDINESE–FIORENTINA

+ Az Udinese legutóbbi öt Fiorentina elleni bajnokiján háromszor nem kapott gólt, annyiszor, mint az előző 27 meccsen összesen a violák ellen o Az Udinese a legutóbbi szerdai meccsén tavaly áprilisban 4–0-ra győzött, éppen a lilák ellen – azelőtt a friuliai csapat 16 meccs egyikén sem győzött ezen a napon (6 d., 10 v.). + Vincenzo Italiano érkezése óta először a Fiorentina gól nélkül maradt, a viola három egymást követő mérkőzésen 2000 januárjában maradt eredménytelen háromszor egymás után, még Giuseppe Iachini irányításával, akkor a harmadik ellenfél éppen a Napoli volt o  Az Udinese csatára, Gerald Deulofeu a Milan színeiben két gólt lőtt a firenzei csapatnak, köztük első gólját az olasz élvonalban.

SERIE A, 4. forduló. Sport1 18:15 UC Sampdoria–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 18:30  Udinese Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 18:30 (Sport1 1:00 ism.): Empoli FC–Hellas Verona (kommentátor: Haraszti Ádám);  Sport1 20:45 Juventus FC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); AMC Mikro 20:45 (Sport1 23:00, felv.) SSC Napoli–UC Lecce (kommentátor: Engyel István)

Kapcsolódó

„Rotált” Bayern a 32-be jutásért

A Bayern játssza le utolsóként az első forduló Német Kupa-mérkőzését az esélyesek közül. A szuperkupameccs miatt halasztott találkozóra Kölnbe utazik a bajnoki és kuparekorder bajor csapat, amely a harmadosztályú Viktoria Köln vendége lesz. A dóm városának harmadik számú csapatát 1904-ben alapították, közben meg is szűnt egyszer financiális okokból, de 2010-ben újra útjára indították. (1962-ben még az akkori VVK-ban is elindult, két nemzetközi kupameccsét az FTC-vel vívta, hazai pályán 4:3-ra legyőzve a három évvel későbbi kupagyőztest, a Népstadionban viszont 4:1-re kikapott Albertéktől, és búcsúzott.)
Julian Nagelsmann több, nem feltétlen állandó kezdőnek is helyet szorít a Bayern  induló 11-ében a találkozón, ott lesz a csapatban a balhátvéd Sztanisics, az Ajaxból jövő középpályás Gravenberch és a francia balszélső Tel is, akit a Rennes-ből szerződtettek. Ennek ellenére aligha lehet kétséges a bajorok akár több gólos sikere.
Sport2 20:45 FC Viktoria 1904 Köln–FC Bayern München Német Kupa-mérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám)