Öt újabb playoffhelyért dúl a csata • SportTV

Öt újabb playoffhelyért dúl a csata

2022. 10. 25. 12:10    
Olvasási idő: 4 perc

Az „alsó” E–H-csoportok nyolc továbbjutó helyéből a fő favoritok közé tartozó Manchester City és Real Madrid már elfoglalt egyet-egyet, a keddi játéknapon akár öt újabb csapat csatlakozhat hozzájuk – ám az is meglehet, hogy egy sem. Mi kétkéz tévés és AMC Mikrós élő meccsel jelentkezünk, utóbbiakat természetesen magyar nyelven is láthatják felvételről, s nem maradhat el a szokásos felvezető és összefoglaló műsor sem a BL-napról.

Noah Okafor szerezte szeptemberben a pontot érő gólt a Stamford Bridge-ben (Fotó: Getty Images)

SALZBURG–CHELSEA (E-csoport)

Egyetlenegyszer találkoztak korábban, ennek a csoportkörnek az első játéknapján szeptemberben. Az volt Graham Potter menedzseri bemutatkozásának első meccsnapja a kékek élén. A 48. percben Raheem Sterling szerzett vezetést, Noah Okafor a 75. percben egyenlített. Ez a csoport a legszorosabb a nyolc BL-kvartett közül. Az első Chelsea és a Dinamo Zagreb között csupán három pont a különbség. Ebből a négyesből csak a kétszeres BL-győztes londoniak juthatnak ebből a körből tovább,  ha nyernek a Red Bull Arenában, akkor ugyanis s Salzburg és a Zágrábban pontokat vesztő csapat sem érheti már utol őket.
A két együttes egyaránt ikszes főpróbán van túl, az osztrákok a Bundesliga csúcsrangadóján otthon gól nélkül végeztek a Sturm Grazcal, s tartják kétpontos előnyüket a táblázaton szombati ellenfelük előtt. A Chelsea sem állt távol a gól nélküli meccstől a Stamford Bridge-ben a ManUnited ellen, aztán a 87. percben a brazil-olasz Jorginho 11-esből vezetést szerzett, a másik brazil, Casemiro – ő saját nemzeti színeiben szerepel –  a 94. percben egyenlített, megszerezve első gólját a vörösök színeiben.
A Salzburg veretlen legutóbbi 7 hazai nemzetközi kupameccsén (5 gy., 2 d.), de a legutóbbi négy közül csak egyszer ért el egynél több gólt. A Chelsea még veretlen Potterrel a kispadján, 8 tétmérkőzéséből 5-öt győztesen, 3-at remivel zárt a szeptember 8-án Thomas Tuchel helyére kinevezett menedzser.

SEVILLA–KÖBENHAVN (G-csoport)

Jorge Sampaoli második sevillai időszakában a BL-csoport harmadik helyének megszerzése is óriási feladat (Fotó: Getty Images)

Ez a mérkőzés alighanem csak a 3. helyről, azaz a kupaporondon mardásról dönthet. Bármelyikük ugyanis csak akkor juthat tovább a BL-ben, ha megnyeri ezt a mérkőzést és a következőt is, miközben a Dortmund egyetlen pontot sem szerez a hátralévő két mérkőzésén, azaz kedden otthon a Man City ellen és a jövő szerdán a koppenhágai Parkenben. Ennek az együttes valószínűsége igen csekély, figyelembe véve, hogy ha az andalúziaiak nyernek ma, akkor az Etihad Stadionban kellene megverniük a zárónapon a Cityt, amelytől otthon 4–0-ra szenvedtek vereséget…
A Sevilla október elején edzőt váltott, Julen Lopetegui helyére a Chiléből Copa América-győztes csapatot faragó Jorge Sampaoli került. Ő ült már a sevillai kispadon 2016–17-ben, de aztán engedett az argentin szövetség csábításának és elvállalta a válogatott vezetését, ám csupán a nyolcaddöntőig jutott a csapattal az oroszországi vb-n. S noha a későbbi világbajnoktól kapott ki az albiceleste, ezz arrafelé kevés a kapitányi tisztségben maradáshoz. Sampaoli első négy meccsén most veretlen maradt, de  szombaton a Bernabéuban a hajrát már nem bírta együttese és kikapott 3–1-re a 14-szeres BEK-/BL-győztestől.
A koppenhágaiak soros bajnokijukon csak 1–1-et játszottak a Midtjyllanddal – ez volt sorozatban a harmadik 1–1-es bajnokijuk – , s címvédő létükre csupán 7.-ek a Superligaenben, 14 forduló után már tízpontos hátrányban a listavezető mögött.
A legutóbbi 8 európai kupameccsükből 7-szer a kapuba sem sikerült betalálniuk – ebben benne van a szeptemberi hazai 0–0 a Sevilla ellen is – , innen kellene a Ramón Sámchez Pizjuánban és a jövő héten a Parkenben a BVB ellen nyerniük – aligha megugorható magasság Jakob Neestrup tanítványainak.

DORTMUND–MAN. CITY (G-csoport)

Erling Haaland „akrobata gólja” korábbi társai ellen az Etihad Stadionban (Fotó: Getty Images)

A keddi BL-nap egyik csúcsrangadóját játsszák a Signal Iduna Parkban (az UEFA-nál csak BVB Stadion…). Dortmundban a City eddig csak kétszer lépett fel a kupahistóriában. 2012 decemberében kikapott 1–0-ra az abban az idényben a BL-döntő felé igyekvő hazaiaktól (abban a bombaerős csapatban végül a Dortmund 14 ponttal lett az első, a City meg 3-mal utolsó…), tavaly áprilisban viszont a manchesteri 2–1 után a negyeddöntőben ugyanannyira nyert a City, amely Jude Bellinghamn vezető gólja után Mahrez 11-esével ls Foden ballábas lövésével fordított. Akkor a fekete-sárgáknál játszott Erling Haaland – gól nélkül maradva, most szeptemberben már City-égszínkékben, „természetesen” győztes gólt szerezve, méghozzá fantasztikus akrobatikus mozdulattal, korábbi együttese ellen. Az UEFA friss hírei szerint Guardiola most is beveti norvég gólszóró zsenijét, noha csapata már az előző körben véglegesítette helyét a sorozat kieséses szakaszában. Mindkét csapatnak van eltiltottja, de Salih Özcan és Sergio Gómez sem tartozik a pótolhatatlan erők közé. A sérülések inkább Edin Terzic keretét sújtják: „szokás szerint” Reus (bokasérülés), valamint Hummels (izomproblémák), Malen (betegség), Guerreiro (izomfájdalmak) és Schlotterbeck (lábikrasérülés) bevethetetlen a hazaiaktól, a katalán mester az ágyékát fájlaló Walkerre és a vállsérülés miatt kimaradó Phllipsre nem számíthat. A Dortmundnak már az egy pont is továbbjutást ér, a csoportelsőség átvételéhez viszont két góllal kellene legyőznie vendégét.

BENFICA–JUVENTUS (H-csoport)

Benfica-gólöröm David Neres győztes találata után az Allianz Stadionban. Lesz-e ilyen az Estadio Luzban is?  (Fotó: Getty Images)

Igazi „do or die”, azaz életben maradási mérkőzés a Juve számára a fellépés a Fény stadionjában. A PSG és a Benfica ugyanis 5-5 pontos előnnyel áll az olasz rekordbajnok előtt a H-csoportban, azaz Massimiliano Allegri együttesének csakis a győzelem adhat (halvány) reményt a BL-folytatásra. Márpedig a Benfica nemhogy otthon, de idénybeli „igazi” 19 tétmérkőzése egyikén sem szenvedett még vereséget! (Az igazi kitétel a Porto elleni 0–3-as szuperkupa-vereségnek szól, azt egyesek nem számítják ehhez az idényhez, mások nem is tartják tétmárkőzésnek – noha a végén trófeát adnak át a győztesnek. De ha beszámítjuk, akkor is július 30 óta nincs olyan csapat, amely legyőzte volna a sasokat négyféle sorozatban: bajnokság, kupa, BL-selejtező és -főtábla.)
A Juve ellenben igencsak sérülékeny, törékeny és legyőzhető. Allegri együttese csupán 15 tétmeccset vívott az idényben, de ennek egyharmadát, ötöt el is vesztett – a BL-ben speciel mindhárom ellenfele elverte már egyszer. Noha a Serie A-ban a legutóbbi két meccsét kapott gól nélkül nyerte meg (Torino 1–0, Empoli 4–0), óriási comebacknek számítana, ha a Luzban nyerni tudna, ahol eddig háromból háromszor kikapott, a BEK elődöntőjében 1968-ban 2:0-ra, az UEFA-kupa negyeddöntőjében 1993-ban 2–1-re, s végül az Európa-liga elődöntőjében 2014-ben ugyancsak 2–1-re. Az előjelek inkább ennek a sorozatnak a folytatódására utalnak…

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 5. forduló. 17:30 a nap felvezető műsora (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); Sport1 18:30 RB Salzburg–Chelsea FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); AMC Mikro 18:45 (angol nyelven, felv. Sport1 0:00) FC Sevilla–FC Köbenhavn (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 BV 09 Borussia Dortmund–Manchester City FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); AMC Mikro 21:00 (angol nyelven, felv. Sport2 22:30) SL Benfica–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila)