Két Derby egy napon a Serie A-ban! • SportTV

Két Derby egy napon a Serie A-ban!

2022. 11. 06. 10:23    
Olvasási idő: 7 perc

Vasárnap két nagy olasz rangadót rendeznek: Rómában a Derby della Capitalét – szokásos kommentátorpárosunkkal a helyszínről, az Olimpicóból közvetítjük – és a Derby D’Italiát. Emiatt mi is hosszabban vezetjük fel ezt a két találkozót, melyek magukban is egy-egy idény csúcsmérkőzései lehetnének.

Smallingék örülnek vasárnap este az Olimpicóban vagy a "vendég" égszínkékek? (Fotó: Getty mages)

ROMA–LAZIO

Mindössze egy pont választja el a két örök riválist a Derby della Capitale, azaz a fővárosi rangadó előtt, ennyivel előzi meg a most hivatalosan pályaválasztó AS Roma „vendégét”, az SS Laziót. (Tudvalévő, hogy a két együttes felváltva rendezi hazai mérkőzéseit ugyanabban a stadionban, az 1953-ban az olasz–magyar 0:3-mal átadott Stadio Olimpicóban, amelyet azóta persze jó párszor felújítottak.)  Ez az egy pont egyelőre a sárga-pirosak javára szól, akik a héten véglegesítették továbbjutásukat az Európa-ligában, míg az égszínkék-fehérek kétszer is veszítettek az elmúlt napokban, véget vetve remek sorozatuknak.
A Serie A keretei között először 1929-ben lejátszott római rangadón évente legalább kétszer éles harcot vív egymással az olasz főváros két óriásklubja, a legizgalmasabbakat többnyire akkor, amikor közel állnak egymáshoz a bajnoki táblázaton. Most ráadásul a nemzetközi kupában is ugyanabban a sorozatban, az Európa-ligában küzdöttek a főtábla csoportkörében. A Romának csütörtökön sikerült csoportja második helyén végeznie, azaz a BL-ből érkező valamelyik csoportharmadikkal fog megküzdeni a nyolcaddöntőbe jutásért. Ugyan a Betis mögött lemaradt, de a közvetlen vetélytárs Ludogorecet 0–1-es félidő után a csapatkapitány Lorenzo Pellegrini két fordító 11-esével és Zaniolo sikert garantáló góljával sikerült legyűrnie 3–1-re. (Döntetlennel a bolgár bajnok lett volna a második, a Mourinho-csapat csak harmadik.) Három nap pihenő után  oma most a helyi derbire összpontosíthat, amely egyaránt fontos a négy közé jutásért versenyfutásban és a lokális dominancia megőrzése szempontjából is. A Verona elleni hétfői győzelem ellenére is 7 pont a hátránya az éllovas Napoli mögött, a forduló előtt nemcsak a Laziót, hanem a másik vasárnapi derbi két csapatát, a tavalyi bajnok Intert és a scudettorekord birtokosát, a Juvét is megelőzve. A legutóbbi derbin még márciusban a farkasok 3–0-ra nyertek, s most sem szeretnének kikapni – öt esztendeje őrzik veretlenségüket az Aquila ellen.
A Lazio, amely a legutóbbi öt Derby della Capitaléból négyet elveszített egy döntetlen mellett, azon csapatok közé tartozik, amelyek javítottak a tavaly ugyanennyi forduló után elért pontszámukhoz viszonyítva. Mourinho tanítványai 6 ponttal gyűjtöttek többet a tavalyi 12. forduló utáni helyzethez képest (25 – 16), Sarri Laziója hárommal jár előbb tavaly novemberi önmagánál. Ez is előrelépés, s még nagyobb is lehetne, ha a csapat a múlt héten nem hasalt volna el a Salernitana ellen, amellyel odalett 9 meccses veretlen sorozata a második félidőben bekövetkezett összeomlás miatt (1–0-ról 1–3-ra, ugyancsak az Olimpicóban). Ezzel az ötödik helyre esett vissza a táblázaton, megszakadt az öt topbajnokság résztvevői közül a legjobb sorozata. De csak egy pont kellett volna a De Kuijpban, hogy megnyerje El-csoportját. Az sem jött össze, a Feyenooordtól 1–0-s vereséget szenvedett, s csak kevésbé rossz gólkülönbségével sikerült megelőznie Sturm Grazot abban a kvartettben, amelynek mind a négy tagja 8 ponttal zárta a küzdelmeket az alapszakaszban. Ezzel visszaesett a Konferencialigába, ahol majd az ottani csoportkör egyik másodikjával meccsel a nyolcaddöntőért. A cél most a bajnokságban a négy közé jutás, de ahhoz meg kell állítani a minizuhanást. Legutóbb két éve vesztettek egymás után két bajnokit a sasok, de most sérülés miatt nélkülözniük kell a gólgyáros csapatkapitány Ciro Immobilét és eltiltás miatt a játékmester Milinkovics-Szavicsot is, aki egyébként az elmúlt félszáz plusz egy bajnokiból csak másodszor hiányzik a csapatból. A derbi után a vb előtt még otthon a Monza, idegenben a Juventus ellen kell pályára lépniük.
Miután néhányat változtatott Mourinho a Ludogorec ellen,  a derbire vissza kell állítania legjobb csapatát, Belotti zütehát alkalmasint a kispadon kezd, Zaniolo viszont visszakerül a kezdőbe. Zalewski valószínűleg kiszorítja El Shaarawyt a bal szélen, Matics pedig óriási tapasztalatával nagyobb hasznára lehet a gárdának, mint Mady Camara. Szurkólói legnagyobb sajnálatára a mester nem számíthat tartósan sérült triójára, Dybalára, Wijnaldumra és Spinazzolára sem.
Sarri hiányzói közül a szerb csúcsközéppályást Luis Albertóval szeretné pótolni, Felipe Anderson pedig amolyan „hamis 9-est” játszik Immobile helyén. Utóbbihoz Zaccagni és Pedro csatlakozhat a támadótrióban, esetleg a fiatal Cancelleri növelheti Sarri variációs lehetőségeit.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Roma csak kettőt vesztett el legutóbbi 24 pályaválasztóként lejátszott Lazio elleni mérkőzéséből (14 gy., 8 d.), a két vereség: 1–2 2012 márciusában és 1–3 2017 áprilisában, a sárga-vörösök 4-et megnyertek az 5 ilyen mérkőzésból (1 d.). 2. A hárompontos győzelmi érában, 1994 óta ebben a párosításban osztotték ki a legtöbb piros lapot (35), ám ebből csak egy jutott a legutóbbi 6 összecsapásra (Acerbi 2021 májusában). 3.  Amióta Maurizio Sarri edzi a Laziót (2021–22 eleje), Milinkovics-Szavics egyetlenegyet hagyott ki a kékek 50 összecsapásából, méghozzá eltiltás miatt a Sassuolo–Lazio 2–1-et 2021. december 12-én.

JUVENTUS– INTER

Calhanoglu (balról) szerezte a Derby d’Italiák legutóbbi gólját (Fotó: Getty Images)

Mindkét klub lemaradóban van a bajnoki címért folytatott küzdelemben, amelyik veszt, talán már teljesen le is mondhat scudettoreményeiről. A rangadó a nevét még akkor kapta, amikor csak ez a két klub volt folyamatosan tagja az 1929-ben induló Serie A-nak a kezdetektől fogva (késóbb a Juvét a calciopoli idején kizárták egy évre, de azonnal visszajutott). Az Inter nemcsak az előző Olasz Kupa-döntőben és a Szuperkupa-meccsen győzte le a Juvét, hanem két ponttal meg is előzi a bajnokságban. Ráadásul a Juve kilences nagy bajnoki sorozatát is a neroazzurri állította meg, a milánóiak domborítottak nagyot Európában. A neroazzurri ugyanis legyőzte a óval esélyesebbnek tűnő Barcelonát a BL-ben, a visszavágón bravúros ikszet produkált a Camp Nouban, amellyel végül a mind a hat meccsét megnyerő Bayern mögött másodikként bejutott a nyolcaddöntőbe. A Juventus viszont kétszer is kikapott a PSG-től, csoportjában csak a 3. helyen végzett, így mérkőzniue kell az EL-ben folytatás lehetőségéért.
A Juvét az elmúlt bajnokikon a primaverából felhozott leendő sztárok is segítették, ezáltal három meccset is megnyertek egymás után, kapott gól nélkül, ilyen sorozatuk legutóbb négy éve volt a Serie A-ban.  A védelem amúgy összességében kiválóan teljesít,  csak a Barca és a Benfica kapott kevesebb gólt náluk az öt európai topbajnokságban. Az Inter viszont 17 gólt kapott eddig, ilyen sokra az elmúlt 11 évben nem volt példa.
A fiatal Nicolo Fagioli remek góllal rukkolt ki a múlt heti, amúgy keserves Lecce elleni találkozón, így a Juve 10 ponton belül maradt a listavezető Napolihoz képest, ezzel együtt Allegri együttese reálisan a BL-négybe kerülésért harcolhat ebben az idényben is.
Az Inter a 12. fordulóban a 6. helyre jött fel a bajnokságban, majd továbbjutott a Bajnokok Ligájában, igaz, az utolsó körben 2–0-ra kikapott a hibátlan Bayerntől. Emellett  múlt hetekbeli négyes nyerő sorozat arra utal, hogy még őrizni akarja esélyeit a scudetto visszaszerzésére a városi riválistól.
A múlt héten küzdelmes mérkőzésen sikerült legyőznie a Sampdoriát, a pazar formában játszó  Barella újra gólt szerzett, a középső találat volt az övé De Vrijé és Correáé között. Ezzel olyan hónapot fejezett be, amelyben a Sassuolót, a Salernitanát és drámai küzdelemben a Fiorentinát is sikerült felülmúlnia.
Bizonyos tekintetben Inzaghi csapata lélektani fölényben érezheti magát Allegriével szemben, mert az elmúlt idény négy csatájából hármat megnyert ellene, s csak egy találkozó végződött remivel. A legutóbbi 1–0-t áprilisban játszották, Calhanoglu gólja döntött, s a neroazzuri  2003–04 óta először nyert két egymást követő  bajnokit a Juve ellen egy idényben, egy naptári évben pedig 1987-ben.
A Juve reménye, hogy megfordítsa a trendet, az orvosi szobából érkezik, hiszen a korábbi sérültek közül Di María, Bremer és Vlahovics is visszatérhet, vasárnap akár a kezdőbe is bekerülhetnek. Utóbbi a rendszeres kritikák ellenére nagyjából kielégítően teljesít, 15 meccsen 8 gólt szerzett, ennek ellenére lehet, hogy csak a kispadon kezd. A visszatérő trió és az argentin Matias Soulé szintén kiszorulhat egy újabb nagy visszatérő, Federico Chiesa miatt. A csatár a PSG ellen csereként tért vissza, viszont a világbajnok Pogba már nem is játszhat a vb-ig, ő nem lehet a védést megkísérlő kékek katari különítményének tagja. S még Matteo de Sciglio sem játszhat, azaz a sok visszajövő ellenére a  Juve kerete még foghíjasnak mondható.
Az Inter megpróbálja felgyorsítani Marcelo Brozovic visszatérését combsérüléséből, de a maximumot az  jelenti, ha a horvát vb-ezüstérmes le tud ülni az Allianz Stadion kispadjára. A nemrég ismét csatasorba álló Lukaku ismét kisebb sérülést szenvedett, megint kimarad. Egyszersmind ez azt is jelenti, hogy a fix pont Lautaro Martínez csatárpárja alighanem Edin Dzeko lesz. Az argentin szeretne javítani szegényes gólszerző státusán a Juve ellen, eddig csak egyszer talált a zebrák kapujába.  Barella múlt heti találata már az ötödik volt az idényben, a legutóbbi Inter-középpályás, akinek 12 meccs után többje volt, a világbajnok francia játékos Youri Djorkaeff.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Juve két egymást követő meccsén eredménytelen maradhat 2010 óta (0–2 áprilisban, 0–0 októberben), két góltalan vesztes mérkőzése az 1962–63-as idény óta nem volt.  2. Simone Inzaghi lehet a második Inter-edző, aki két idegenbeli mérkőzést nyer a Juventus ellen Helenio Herrera óta, a Mágusnak 1961-ben és 1965-ben sikerült ez. 3.  A Juventusnak van a legtöbb 2000 után született játékosa, akik legalább egy gólt elértek már ebben a szezonban (Vlahovics 7,  Kean, Fagioli, Miretti és Iling-Junior. Az Internek egyetlen ilyen játékosa sincs.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

BOLOGNA–TORINO

+ A két csapat legutóbbi öt meccse egyaránt döntetlennel ért véget a Dall’Arában, a Granata legutóbbi idegenbeli győzelmét 2016 áprilisában aratta a Rossoblu ellen, Andrea Belotti 93. percben szerzett góljával. o A Lecce elleni 2–0-s győzelem után a 11. fordulóban, a Bologna két egymást követő hazai győzelmet érhet el, először 2021 szeptembere óta, és két kapott gól nélküli mérkőzést teljesít 2019 április óta. Mindazonátal a piros-kékek – a Lecce és a Monza elleni győzelem után – harmadik egymást követő élvonalbeli sikerüket arathatják, először 2020 februárja óta.  + Alekszej Mirancsuk mind a hat Torino elleni mérkőzésén a kezdőcsapat tagja volt, két gólt elérve és egy gólpasszt adva. Az Atalantában 7-szer kezdett csak a 2021–22-es idényben. Vele a pályán a gránátszínűek jobb pontátlagot értek el (12.7 az 1.2-vel szemben), magasabb a győzelmi rátájuk (50% a 33%kal szemben) és jobb a gólátlaguk (1.3 a 0.7-tel szemben), mint amikor nem szerepelt a csapatban.  o  Stefano Ricci 39 élvonalbeli szereplése egyetlen gólját a Bologna ellen szerezte 16-oson kívüli lövéssel az Empoli színeiben 2021 szeptemberében. A Torino veretlen azokon a meccseken, amelyeken pályára lépett az idényben (4 győzelem, 2 döntetlen).

SAMPDORIA–FIORENTINA

+ Mindkét csapat a kapuba talált a legutóbbi 13 mérkőzésen, amelyet egymás ellen játszottak (47 gól összesen, 3.6-os meccsenkénti átlag), a legutóbbi találkozót, amelyen valamelyikük gól nélkül maradt, 2015 novemberében játszották, a Fiorentina győzött 2–0-ra, mág Paulo Sousa irányításával.  o A Fiorentina megnyerte legutóbbi idegenbeli meccsét a Spezia ellen, egymás utáni két házon kívüli bajnoki sikerét 2021 szeptemberében érte el – akkor háromszor egymás után győzött. +  Egyetlen Fiorentina-játékos sem ért el kettőnél több gólt az idényben – ennyiszer talált be Jovics, Cabral, Ikobé és Kouamé is, legutóbb ilyesmi 1991–92-ben fordult elő  csapattal, akkor Batistuta, Orlando, Maiellaro és Faccenda volt két gólos 12 játéknap után o Francesco Caputo legutóbbi hazai Serie A-gólját április 16-án szerezte a Salernitana ellen, 8 otthoni meccset játszott azóta eredménytelenül, ez a leghosszabb ilyen sorozata pályája során.

 SERIE A, 13. forduló. Sport1 12:15 Bologna FC–Torino FC (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:45 US Sampdoria–ACF Fiorentina (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 17:15 AS Roma–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor és Szaniszló Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport1 20:15 Juventus FC–FC Internazionale (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter)