Napoli: előnyszerzés már a vb utánra? • SportTV

Napoli: előnyszerzés már a vb utánra?

2022. 11. 12. 14:52    
Olvasási idő: 3 perc

A szokásos három szombati meccsel indul a vb előtti utolsó Serie A-forduló. A Napoli már biztosan megőrzi elsőségét a katari világeseményig, most már az utána követlező időkre kell „termelnie” a pontokat. Mi elsősorban a Maradona-stadion meccsére koncentrálunk, amelyen a nápolyiak az Udinesét látják vendégül. 


Hvicsa Kvarachelia, az idény nápolyi bombafelfedezése újabb gólokkal bizonyítana… (Fotó: Getty Images)

Áprilisban együtt ünnepelt gólt Victor Osimhen (jobbról) és Hirving Lozano a Maradona-stadionban. Október közepén hasonlóra készülnek az Udinese ellen is (Fotó: Getty Images)

A campaniai klub történetében kétszer aratott tíz győzelmet sorozatban, most a harmadikat is elérte legutóbbi két sikerével.  Múlt szombaton hátrányból győzte le Bergamóban az Atalantát (2–1), a hét közben meg hazai pályán múlta felül az Empolit, a második játékrészben szerzett két találattal (Lozano 11-esből, a másik csere Zielinski akcióból talált be a kapuba). A nápolyiak a másik BL-nyolcaddöntős, a PSG társaságában őrzik veretlen státusukat az európai öt topbajnokságban. Egy újabb győzelem továbbviheti őket az őszi bajnok (Campione invierno) nem hivatalos címéig. A vb után csak 2023-ban folytatják a pontvadászatot, az első három fordulóban a listavezetőnek a Juvéval és az Interrel is meg kell mérkőznie. Kérdés, Spalletti legényei az új esztendőben is ilyen jól bírják-e a gyűrődést, a dupla feladatot: a harcot a scudettóért és folytatni a kiemelkedő nemzetközi kupaszereplést.
A fruiliaiak a kiváló rajtjuk miatt még mindig a legjobb 8 között vannak a tabellán. A korábbi hatos nyerősorozat után a legutóbb 7 meccsből is csak kettőt vesztettek el, beleértve a Monzától való kiesést a Coppa Italiában. Legutóbbi hat meccsén egynél több gólt nem kapott van tehát némi halvány reménye a Napoli bombacsatársorának megállítására.
Kvarachelia játéka kétséges , lehet, hogy Elmasz kezd a csatártrióban. Rrahmani csak a vb után épül fel, Kim Min Dzse társa a védelem közepén vagy Juan Jesus vagy Östigard lesz. Elöl noha Osimhen vezeti a Serie A góllistáját, mégsem biztos, hogy ő kezd, Simeone is aspirál a csúcsék szerepére.
Bacao, Udogie és Makengo nélkül áll fel az Udinese. Lovric szerezte a csapat gólját a pezia ellen, szeretné megtartani helyét a középpályán. Elöl Succeess lés Beto küzd egy cstárhelyért Deulofeu mellett.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli legutóbbi 8 hazai meccsét megnyerte, átlagban 3 gólt szerezve, csak a Como ellen van hosszabb hazai nyerősorozata a Partenopeinek. 2. Az Udinese hat legutóbbi mérkőzéséből ötször remizett (1 d.), beleértve a legutóbbi hármat, ha most is ikszel 2021 októbere óta először lesz négymeccses döntetlensorozata. 3. Piotr Zielinski  első 19 Serie A-meccsét az Udinesében játszotta 2012 és 2014 között, 2 gólt szerzett, két asszisztot adott azon a 14 ligameccsen, amelyet exklubja ellen játszott a Napoli színeiben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP KÉT MÁSIK MECCSÉRŐL

SAMPDORIA–LECCE

+ A Sampdoria elvesztette a legutóbbi négy hazai meccse mindegyikét – korábban cslk kétszer vesztett otthon sorozatban ennél többet, ötöt, 12976-ban és 2011-ben. o A 13. fordulóbeli udinei döntetlen után egymás után kétszer maradhatna veretlen idegenben a Lecce 2019 októbere óta, amikor a második döntetlent a Samp ellen érte el a Ferrarisban. + Azután, hogy 21 gólban volt közvetlen részes az első 21 újonc elleni meccsén, Francesco Caputo az utolsó hat ilyen bajnokijból már kétszer veszélytelen maradt a kapura, mindkettőn a szezonban, a Cremonese és a Monza ellen. o Kristoffer Askildsen első gólját és az első 29 Serie A-meccsét a Sampdoriában szerezte, illetve játszotta le 2020 és 2022 között – már hatszor volt kezdő ebben a szezonban a Leccében, csak eggyel kevesebbszer, mint egy teljes idényben eddig másutt (a Sampban tavaly volt 7 neki).

BOLOGNA–SASSUOLO

+ A Bologna a legutóbbi 13 Sassuolo elleni bajnokiján szerzett legalább egy gólt, a legutóbbi clean sheetet a fekete-zöldek 2015. augusztus 29-én játszották a bolognaiak ellen, amikor 1–0-ra nyertek Antonio Floro Flores góljával. o A Sassuolo négy egymás utáni bajnokiját vesztheti el, ha kikap szombat este, először 2019 szeptembere óta (akkor ötöt vesztett De Zerbivel a kispadján) é harmadszor egymás után maradhat szerzett gól nélkül először saját élvonalbeli históriájában. + A Sassuolo Riccardo Orsolini kedvenc ellenfele, 4 Serie A-gólt szerzett 8 meccsen ellene, beleértve a legutóbbi két találkozó egy-egy találatát. Korábban sosem szerzett egyazon ellenfél ellen három gólt egymás követő mérkőzéseken az olasz élvonalban. o Andrea Pinamonti a Bologna ellen játszotta legtöbb Serie A-meccsét veretlenül (5: 3 gy., 2 d.) – a Sassuolo-csatár két gólt vágott a piros-kékeknek, egyet a Frosinone színeiben 2019-ben, egyet Empoli-játékosként 2021-ben.

 

SERIE A, 15. forduló. Sport 1 14:45 Napoli–Udinese (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 UC Sampdoria–US Lecce (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András). AMC Mikro 20:45 (ism.: Sport 2  0:01) Bologna FC–Sassuolo Calcio  (kommentátor: Fülöp Marcell)