Skandináv évkezdő feladatok • SportTV

Skandináv évkezdő feladatok

2023. 01. 07. 10:54    
Olvasási idő: 2 perc

A női európai kézilabdakupák már az új esztendő első hétvégéjén folytatódnak. A Bl-csoportkörnek lassan a háromnegyedénél járunk, a klubok a 10. fordulónál járnak, az Európa-ligában viszont most kezdődnek meg az alapszakasz küzdelmei a selejtezők után. A nyitó szombaton három csapatunk lép pályára, valamennyien skandináv ellenféllel meccselnek.

Toprori Zsuzsa tavaly még a Vipers színeilrt küzdött, ebben az idényben már a Fradiban léppályára az immár kétszeres BL-győztes ellen (Fotó: fradi.hu)

GYŐRI ETO–STORHAMAR (BL, B-csoport)

A két együttes egyetlenegyszer találkozott egymással, ebben a kiírásban, a norvégiai találkozót a győriek nagy különbséggel. 35–21-re nyerték meg. A Storhamar nagyon gyengén teljesít, legutóbbi öt mérkőzését egytől egyig elvesztette, legutóbbi győzelmét októberben érte el a török Kastamonu ellen.
Az ötszörös BL-győztes magyar rekordbajnok a bukaresti Rapid és a francia Metz elleni vereségétől függetlenül a csoport harmadik helyén áll, de természetesen szeretne a kettőbe kerülni, hiszen azzal erőnyerőként kihagyhatná a nyolcaddöntő fázisát.
Linn Blohm és Ana Gros egyaránt 34 gólt ért el, ezzel ők a győriek legeredményesebb játékosai, Maja Jakobsen viszont 51-szer talált a kapuba, amivel ő a norvégok legjobbja.
Az ETO a BL-mezőny második legkevesebb (221) gólt kapó csapata, ennél csupán kettővel szedett be kevesebbet a listavezető Metz.
„Nem számítok könnyű meccsre a Storhamar ellen, hiszen a norvégok nagyon gyors kézilabdát játszanak, és sosem adják fel. Bár nagyon tiszteljük ellenfelünket, ezt a meccset meg kell nyernünk, hiszen a csoportkörben már nem veszíthetünk pontot. Az edzéseken végzett magas színvonalú és kiváló munkát a játékban is meg kell mutatnunk, s akkor nem lesz gondunk” – idézte az EHF az ETO 31 esztendős szlovén jobbátlövő klasszisát, aki többek közt négy országban 10 bajnoki címet nyert, kétszeres BL-döntős, de a legrangosabb klubtrófeát még sosem sikerült elhódítania. Talán éppen majd az idén, a Győrrel…

VIPERS–FTC (BL, A-csoport)

A tavalyiutolsó meccsét elvesztette Bukarestben a címvédő Vipers, ám most hazai pályán fogadhatja a Fradit. Márpedig otthoni mérlege makulátlan: az egyetlen csapat a mezőnyben, amely mind a négy találkozóját megnyerte otthon. Balátlövője, Markéta Jerábková remek góllövőformában van, az előző kiírás négyes döntője legjobbjának választott cseh sportoló 65-ször talált a kapuba, ezzel a most futó kiírás harmadik legeredményesebb játékosa.
Az FTC eddig vegyesen teljesített idegenben, a Mostot és a Krimet legyőzte, ám a CSM-től és a Bietighemtől nagy, utóbbitól egyenesen rekord különbségű vereséget szenvedett.
A Fradi 110. BL-győzelmét arathatja, az előző évet Mostban 43–19-es sikerrel zárta.
A két csapat az elmólt négyszezonban egyaránt azonos csoportba volt, örökmérlegük tökéletes egyensúlyban áll: 3-3 sikerül mellett a legutóbbi összecsapásuk Érden 26–26-os döntetlennel ért véget.
„Gyors és nehéz mérkőzésre számítok, a Vipers otthon azért nagyon stabilan szokott játszani. Az itthoni meccsen huszonhat gólon tartottuk őket, ez nagyon jó volt, úgyhogy megint az a cél, hogy legyen feszes a védekezésünk, és abból tudjunk gyorsan indulni”– mondta a  zöld-fehérek klubhonlapjának Tomori Zsuzsanna, aki az előző idényben még a BL-győztest erősítette.

DVSC–NYKÖBING (El, C-csoport)

A debreceni együttes visszatér a nemzetközi kupaporondra, a bajnoki harmadik hely után ebben az idényben sikerült bejutnia a második számú kupasorozat csoportkörébe, amt az elmúlt két szezonban kihagyni kényszerült. A DVSC kerete tapasztalt és fiatal játékosok megfelelő elegye, Hornyák Dóra csapatkapitány vezetésével.
A Nyköbing először szerepel az El csoportfázisában, miután a selejtezőben az ugyancsak dán Viborgot és a török Yalikavaksport sikerült kiejtenie. A dán együttes hat éve, 2016–17-ban bejutott az elődsorozat, az EHF-kupa elődöntőjébe, egy évvel később pedig a Bajnokok Ligájában játszott. míg új arénája elkészülésére vár, meccseit a városától 60 km-re fekvő Naestvedben vívja. Idei első találkozóján kikapott otthon a Köbenhavn Handboltól, a Deberecen először lép pályára a 2023-as esztendőben,

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 10. forduló. Sport1 15:15 Győri Audi ETO KC– Storhamar Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)­; Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea­).
NŐI EURÓPA-LIGA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 19:45 DVSC Schaeffler–Nyköbing Falster Handbold (kommentátor­­-riporter: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Köstner Vilmos, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)­