Folytatja-e az Inter a felzárkózást? • SportTV

Folytatja-e az Inter a felzárkózást?

2023. 01. 07. 15:19    
Olvasási idő: 3 perc

Három meccsel folytatódik az arrafelé nemzeti ünnep vízkereszt után a Serie A. Mi mindhármat élőben közvetítjük. A két legnagyobb fellépő csapat az bajnoki örökrekorder Juve és a tavalyelőtti bajnok Inter, mindketten győzelemmel kezdték a naptári évet.

Edin Dzeko góljai az utóbbi időkben fontos pontokat hoztak az Internek (Fotó: Getty Images)

Az esztendőt roppant fontos győzelemmel indította az Inter, mert nem csupán elvette a Napoli veretlenségét, hanem életben tartotta saját BL-esélyeit is,míg a szomszédok” hazavittek egy pontot, hogy távolabbra kerüljenek a kieső zónától. Edin Dzeko közeli fejese Dimarco lövése után fenntartotta az esélyeket a a scudetto megszerzésére is. A fekete-kékek a táblázat 4. helyét foglalják el, két pottal elmaradva csupán a bajnok Milantól, amely a második. Az eléggé hektikus szezonkezdet után, amely erősen megkérdőjelezte Inzaghi edzői pozíciójának megtartását is, az Inter nemcsak bejutott a BL rájátszásába, hanem a bajnokságban is szépen araszolgat felfelé a táblázaton. A legutóbbi 8 fordulóban egyik csapat sem szerzett több pontot nála (21, ez már a Napoli és a Juventus szintje) és gólt sem lőtt (ugyancsak 21). Ugyanakkor a legutóbbi 12 idegenbeki bajnokija mindegyikén kapott is egyet, ez a legrosszabb adata 1980 óta e tekintetben. Az idegenbeli védekezés okozta az őszi gondok legtöbbjét is, ezt négy (!) vereség és 18 kapott gól bizonyítja. A jövő héten a másodosztályú Parmát fogadja a kupában, majd Verovában lép fel. Most a Napoli megközelítésére koncentrál, hogy aztán versenybe szálljon Rijádbn az Olasz Szuperkupáért.
A Monza a rájátszásgyőzelemmel indult neki első élvonalbeli évének, a szezon előrehaladtával javult a formája, különösen azóta, hogy a két tulajdonos, Adriano Galliani és Silvio Berlusconi lecserélte a kispadon Giovanni Stroppát
egy viszonylag újonc edzőre. Az új edző, Raffaele Palladino 9 pontra távolította el a csapatot a kiesőzónától Katar előtt, a Fiorentina ellen szerzett ponttal 16 meccs után a 15. helyen áll. A brazil César Augusto szerezte az egyenlítő gólt, ám a lombard kiscsapat most eddigi legnehezebb feladata előtt áll. A szünet előtti utolsó két meccset megnyerték otthon (Verona 3–0. Salernitana 2–0), ha most is sikerrel járnának, először szereznének sorozatban három hazai három pontot az élvonalban. Bár óriási akadály áll előttük, az újoncok Palladino első meccsén a Juventust legyőzték, íg nem tűnik lehetetlennek, hogy most újra klubtörténeti tettet hajtsanak végre.
Lautaro nemrég állt edzésbe a vb-diadal óta, a Napoli ellen a kispadról állt be, Inzaghi most választhat, hogy ő vagy az ismét roppant fontos gólt szerző Dzeko legyen az újra fitt Lukaku támadótársa. Brozovic a hétközi rangadót kihagyta vádlihúzódás miatt, emiatt egészen a hó végi Szuperkupa-meccsig nem játszhat, viszont Inzaghinak nincs más fontos sérültje.
Sensi, aki Inter-játékos, de most kölcsönben a Monzában szerepel, szintén kihagyja a meccset, valamint  Rovella sem bevethető. A spanyol védő José Mari vszont már harcra kész, kérdés, Palladino 90 percre is elégnek ítéli-e frissességét, miután Firenzében végig a kispadon üldögélt.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter legutóbbi 25 feljutó csapat elleni mérkőzésből 22-t nyert meg. 2. Dzeko legutóbbi négy idegenbeli Serie A-meccsén két bravúrgólt ért el, Lukaku viszont Itáliánan újonc csapatok ellen 9 gólban volt közvetlen részes . 3. A két csapatnak ez lesz a harmadik tétmeccse, eddig az Olasz Kupában kétszer játszottak, 1990-ben a második fordulóban oda-vissza az Inter nyert 1–0-ra és 2–1-re.

NÉGY STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG A KÉT MÁSIK MECCSRŐL

FIORENTINA–SASSUOLO

+ Csak a Serie A-ban találkoztak, az örökmérlegük teljes egyensúlyban van, 6-6 győzelmet tartalmaz mindkét oldalon és 6 remit emellett.  = A violák legutóbb több mint három éve, 2019 októberében tudtak nyerni, 2–1-re Reggio Emiliában o A Fiorentina nem túl acálos otthon, hazai m8 meccséből csak hármat tudott megnyerni, a Sssuolo meg csak a 16. Az idegenbei táblázaton + A fiorenzeiake házi gólkirályságához elég négy találat is, ennyit szerzett Luka Jovics a violák vb-t is megjárt csatára.

JUVENTUS–UDINESE

+ Ötvenedszer játszanak a Serie A-ban, ebből 37-et nyertek meg a zebrák. = Az Udine legutóbb 7 és fél éve tudott győzni a Juve vendégeként 1–0-ra, Théréau 78. perces góljával. o A párosítás örök góllistájának élén öt Juventus-játékos áll, de egyik sem a mai csapat játékosa: Dybala vezet 11 góllal, John Hansen (9), Del Piero (8), C. Ronaldo és Pippo Inzaghi (7-7) a további sorrend. + A Juve már 7 meccses győzelmi szériában van, legutóbb 90. perces Milik-szabadrúgásgóllal tartotta életben ezt a sorozatot.

SERIE A, 17. forduló. Sport2 14:45  ACF Fiorentina–US Sassuolo (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 17:45  FC Juventus–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 AC Monza–FC Internazionale (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)