Jokic, Doncic, Embiid és Giannis: Légiósok, akik uralják az NBA-t • SportTV

Jokic, Doncic, Embiid és Giannis: Légiósok, akik uralják az NBA-t

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 01. 14. 12:46    
Olvasási idő: 4 perc

Athén, Ljubljana, Yaoundé és Zombor. Négy város, mely nem az Egyesült Államok területén van, és mindben született egy-egy olyan játékos, aki most az NBA legjobbjai között van éppen. Hihetetlen, harminc év alatt mennyit változott a légiósok helyzete és szerepe a ligában.

A balkán két szupersztárja. (Fotó: Getty Images)

Pörgessük csak vissza az idő kerekét cirka 30 évvel, a barcelonai olimpia környékére, amikor az NBA sztárjai leiskolázták az egész világot, beleértve a horvát csapatot is. A Dream Team keretét nem számolva 8 aktív NBA-játékos (pontosabban az 1991-92-es szezonban az NBA-ben pályára lépő) volt ott a tornán szereplő csapatokban: a braziloknál Joao Vianna, a horvátoknál Drazen Petrovic és Stojko Vrankovic, a németeknél Detlef Schrempf, az ausztráloknál Luc Longley, a venezuelaiaknál Carl Herrera, a litvánoknál Sarunas Marciulionis és a Független Államok közösségét képviselő Egyesített Csapatból Alexander Volkov. Rajtuk kívül addigra még a brazil Rolando Ferreirának, a német Uwe Blabnak és két Puerto Ricó-i kosarasnak, José Ortíznak és Ramón Rivasnak volt NBA-meccse. A 12 játékosból hárman számítottak NBA-szinten is sztárnak, Petrovic, Marciulionis és Schrempf, de ők sem tartoztak feltétlenül a liga legszűkebb elitjéhez. A USA Today 2012-es cikke szerint egyébként az olimpiát megelőző szezonban (1991-92) még mindössze 21 külföldi játékosa volt az NBA-nek.

Picit több, mint 30 év telt el azóta, ez a szám pedig folyamatosan nőtt az évek során, és a 2022-23-as szezon indulásakor azt jelentette be büszkén az NBA, hogy a szezonnyitón 120 külföldi van a keretekben. Minden franchise foglalkoztat legalább egy nem amerikai játékost, akik 40 országból érkeztek. Ez pedig a kilencedik szezon zsinórban, amikor a légiósok száma eléri a százat.

Hét alkalommal volt olyan MVP-je a ligának, aki nem amerikai állampolgár (ebben nincs benne a nigériai születésű Hakeem Olajuwon MVP-címe), a kanadai Steve Nash, a görög Giannis Antetokounmpo és a szerb Nikola Jokic kétszer-kétszer, a német Dirk Nowitzki egyszer részesült ebben az elismerésben. Az elmúlt négy MVP trófeát Antetokounmpo és Nikola Jokic kapta, 2022-ben a liga történetében először három külföldi (a két említett sztár között a kameruni születésű, de amerikai és francia állampolgárságot is birtokló Joel Embiid lett a második) zárt az MVP-szavazás első három helyén. Az NBA GM-jei ráadásul úgy látták az aktuális szezon előtt, hogy a szlovén Luka Doncicnak (48%), Giannis Antetokounmpónak (38%) és Joel Embiidnek (13%) lesz majd a legnagyobb esélye az MVP-díjra, ennek ellenére most nagyon úgy tűnik, Nikola Jokic, a Joker lehet majd a nevető negyedik. Ez azt jelentené, hogy Bill Russell, Wilt Chamberlain és Larry Bird után a negyedik játékosként kaphatná meg háromszor egymás után a díjat.

E sorok írásakor a liga pontlistájának első négy helyén négy külföldi áll éppen.

Luka Doncic 34,3, Joel Embiid 33,5, Gianni Antetokounmpo 31 és a kanadai Shai Gilgeous-Alexander 30,7 pontot átlagol. Doncic ehhez még hozzátesz meccsenként 9 lepattanót és 8,8 gólpasszt. Nem véletlen, hogy összejött neki a történelmi 60 pontos, 20 lepattanós tripla-dupla. Embiid 2021-ben és 2022-ben is második lett Nikola Jokic mögött az MVP-szavazáson, és most közel három ponttal többet átlagol, mint a tavalyi pintkirálysága idején. A görög hozza a szokásos sokoldalú formáját, de a pontátlaga magasabb, mint valaha. A rekordja 29,9 volt tavalyról, most 31-nél áll.  SGA most már vitathatatlanul berobbant a szupersztárok közé, tavaly még ki lehetett hagyni az All-Star csapatból is a csapat gyenge teljesítménye miatt, de az idei teljesítménye alapján ezt már akkor sem lehetne megtenni, ha ligautolsó lenne a Thunder.

Jokic meg csak nevet a markába. Bár abszolút nem érdekli a harmadik MVP-cím, a játéka most már tényleg minden képzeletet felülmúl. A szerb centerzseni jelenleg három tizedre van a gólpasszok tekintetében attól, hogy tripla-dupla legyen a szezonátlaga. 24,7 pont, 11 lepattanó és 9,7 gólpassz az átlaga. Emberfeletti egy centertől. A basketball-reference-nél magasan ő vezeti az MVP Tracker listát, 58,3 százalék a valószínűsége a BKRF szerinti matek szerint, hogy ő lesz az MVP, és hogy a cikknek még nagyobb súlyt adjunk, ezen a listán Luka Doncic (18,1%) és Joel Embiid (6,9%) követi. Antetokounmpo hatodik (3,3%), a litván Domantas Sabonis a hetedik (2,7%) míg Gilgeous-Alexander a tízedik (0,7%). Az nba.com-nál is Jokic az első, őt itt is Doncic követi, és a harmadik Jayson Tatumot Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid követi a negyedik és ötödik helyen. Gilgeous-Alexander ott is tízedik, és a Top10-et követő felsorolásban megemlítik Sabonist, illetve a finn Lauri Markkanent is. Tehát tényleg úgy tűnik, a zombori istálló 2022 után ismét megtelhet gratulálókkal.

Még egy utolsó játékra hívjuk a nagyérdeműt, képzeljük el azt a mérkőzést, ahol 1992-ben az akkori világválogatott kiáll a Dream Team ellen, és képzeljük el most. Akkor egy Arvydas Sabonis-Toni Kukoc-Detlef Schrempf-Drazen Petrovic-Sarunas Marciulionis (Vlade Divac, Dino Radja, Oscar Schmidt is behelyettesíthető nyugodtan) ötös valóban erős lett volna, de vélhetően nem lett volna esélye a Dream Team kezdőötöse ellen, viszont ma egy Embiid – Jokic – Antetokounmpo – Gilgeous-Alexander – Doncic világválogatott első ránézésre még egy Jayson Tatummel, Kevin Duranttel, LeBron Jamesszel vagy Steph Curryvel kiálló amerikai gárdának is megoldhatatlan feladat lenne.

30 év alatt ennyit változott a világ…

Többek között a cikkben említett sztárokat is láthatjuk majd a Sport TV NBA-műsoraiban és élő közvetítéseiben a közeljövőben. Szombaton jön a jubileumi, 100. Alley-oop, hétfőn 20:30-tól NBA360 közvetítésünk lesz hét NBA-meccsről, és a játéknapról 9,5 órányi NBA-t mutatunk összesen, sőt, csütörtökön az egyetlen európai alapszakaszmeccset is megnézhetjük majd, amin a Detroit Pistons és a Chicago Bulls csap majd össze Párizsban. A menetrendünk:

Miami Heat – Milwaukee Bucks: január 14., szombat 19:00, AMC Mikro (élő); 22:45, Sport1 (felv.)

Alley-oop: január 14., szombat 21:45, Sport1 (élő)

NBA Action: január 15., vasárnap 21:00, Sport1 (élő)

Chicago Bulls – Golden State Warriors: január 15., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)

NBA360 (hét NBA-meccs körkapcsolásos közvetítése): január 16., hétfő 20:30, Sport2 (élő)

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns: január 17., kedd 00:00, Sport2 (élő); 11:30, Sport1 (felv.)

Houston Rockets – Los Angeles Lakers: január 17., kedd 4:30, Sport2 (élő); 14:30, Sport1 (felv.)

Trash Talk: január 19., csütörtök 17:30, Sport1 (élő)

Detroit Pistons – Chicago Bulls (NBA Paris Games): január 19., csütörtök 22:00, Sport1