A lassan javítók vagy a menekülők a jobbak? • SportTV

A lassan javítók vagy a menekülők a jobbak?

2023. 01. 16. 19:30    
Olvasási idő: 3 perc

Egyetlen mérkőzés maradt hétfőre az utolsó előtti „őszi” fordulóból – a teljes félidény a következő körben zárul – , ezen egy a középmezőnyhöz zárkózó és egy a közvetlen kiesőzónában található együttes küzd meg egymással.

Francesco Capoto szerzett már gólt az Empoliban a Samp ellen még 2018 decemberében. most is szeretnének hasonlót látni a hazai szurkolók a Castellaniban, persze más végeredménnyel. A veterán csatár előző klubja, a Samp akkor ugyanis 4–2-re győzött … (Fotó: Getty Images)

Az Empoli négy hellyel van csupán vendége, a Sampdoria fölött, de a különbség 10 pont, és az utóbbi időben elért eredmények alapján a hazaiak kezdenek közelíteni a középmezőny derekához. Csak az egyre jobban a mezőnytől elhúzó bajnokjelölt Napoli tudta megverni őket a legutóbbi öt fordulóban, összességében meg a első hétben nem szereplők közül csupán a Spezia, még az augusztusi nyitó napon. Paolo Zanetti csapatalegutóvbb a Lazio ellen szerzett bravúrpontot Caputo és Marin góljával, amelyek visszahozták a meccset 0–2-ről az utolsó öt percben. Ám az is igaz, hogy nem szereztek elég gólt az idényben, mivel a tinédzser Tommaso Baldanzi a házi gólkirályuk mindössze 3 találattal és az egész mezőnyből a Sampdoria és a Cremonese talált náluk kevesebbszer a kapuba. Caputo újra szerződtetése a hétfő ellenféltől megnöveli a csapat veszélyességi fokát, hiszen a 35 éves csatár 2017 és 2019 között két szezon alatt 43 gólt szerzett a klub sz0neiben a másodosztályban és az élvonalban.
A Sampdoria érzelmekkel telt héten van túl, a közelmúltban kellett meggyászolnia a klub ikonját, Gianluca Viallit, aki a klub fénykorának egyik legfényesebb csillaga volt a 80-as, 90-es években. A játéktéren két vereséget szenvedett a csapat, a bajnokságban a Napolitól, a kupában a Fiorentinától kapott ki. Így most már egyedül a Serie A-ban kell küzdeniük a genovaiaknak, akikre óriási kihívás vár, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből. A 17. forduló utáni 18. helyezés, mindössze 9 szerzett ponttal a legrosszabb kezdetüket jelenti Serie A-históriájukban, a övék az egyetlen csapat, amely egy számjegyű gólt szerzett a szezonban. Mindössze 8 alkalommal találtak az ellenfél kapujába, csupán Gabbiadini és Djuricic tudott egynél többször betalálni – kétszer… Az sem segíti őket, hogy a forduló kezdetéig a legtöbb gólt kapták (30), a játéknapon aztán a Verona, a Cremonese és a Salernitana „alulmúlta” őket. A Sassuolóban aratott győzelem az év első bajnokiján pedig megmutatta, milyen hasznos, ha a meccs első pillanatától kellő agresszivitással küzdenek a bajnokikon. Alig félóra alatt kétgólos előnyre tettek szer, és a Sassuolo nem tudta utolérni őket. Ezen a két gólon kívül az elmúlt 7 tétmeccsükön egyetlenegyet sem szereztek, így nem csoda, hogy a másik hatot elveszítették. Csekély, de mégis pozitív előjel, hogy a legutóbbi három empoli útjukról egyaránt három ponttal tértek haza, s ebben a szezonban is a 9 pontjukból 7-et idegenben szereztek.
Mattia Destro nem szerepelhet a hazaiak támadóegységében, de Caputo közelmúltbeli (vissza)szerződtetése talán segít kitölteni az űrt, míg visszatér vádlisérüléséből. Tonelli – egy másik Sampból visszahozott játékos – viszont térdbántalmai miatt nem szerepelhet, már az előző idény vége óta. Akpa-Akpro viszont visszatérhet, miután letöltötte az Udinese ellen kapott piros lapja miatti eltiltását.
Jeison Murillónak viszont nem kell kihagynia a Fiorentina elleni kupameccsen kapott pirosa miatt, mert a bajnokságban nem számítanak a más sorozatban elkövetett „bűnök”. Tomas Rincont viszont bajnokin állították ki, így a kupameccsen játszhatott, a Serie A-ban viszont nem hétfőn este. Quagllarella, Conti és Pussetto még mindig kimarad, Szabiri éls Colley viszont szerepelhetett a Coppa Italiában és bevethető lesz Empoliban is.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empoli mindössze két pontot szerzett a legutóbbi hat Sampdoria elleni hazai meccsén, legutóbbi győzelmét a genovaiak ellen 2007 januárjában aratta (2–0, Luigi Cagni edzőségével). 2. Razvan Marin góljával, amelyet a Lazio ellen lőtt, az Empoli 5 gólt ért el a 16-oson kívül, ennél többre egyetlen csapat sem volt képes az idényben a Serie A-ban (ugyanennyire is csak az Atalanta és az Inter). 3. Francesco Caputo 51 meccsen 12 gólt szerzett a Sampdoria színeiben, mielőtt visszatért volna az Empoliba, a csatár két gólt szerzett a keresztcsíkosak ellen az élvonalban (az Empolival 2018 decemberében, a Sassuolóval meg 2020 decemberében).

SERIE A, 18. forduló. Sport1 19:30  Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 20:30  Empoli FC–UC Sampdoria  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)