Inter: vissza a győzelmi ösvényre? • SportTV

Inter: vissza a győzelmi ösvényre?

2023. 01. 28. 13:22    
Olvasási idő: 4 perc

A három szombati meccs közül a legérdekesebbnek az Inter vendégjátéka tűnik a még mindig nyeretlen Cremonese otthonában – ezzel foglalkozunk kissé részletesebben.

Simone Inzaghi: meglesz a nyerő taktika a nyeretlenek ellen? (Fotó: Getty Images)

Az Inter scudetto-visszaszerzési reményei tovább halványultak az Empoli elleni szinte képtelennek tűnő múlt heti vereséggel a San Siróban, pedig előtte a rijádi szuperkupa-Madonninán tönkreverte a Milant. A bajnokin Stefan de Vrij kiállítása bizonyult a kulcsmozzanatnak, s akkor csúszott ki a fekete-kékek alól a talaj, amikor az ifjú Tommaso Baldanzi betalált. Az Internek volt még egy fél félideje, mégsem sikerült egyenlítenie. Ennek eredményeként a 2016–17-es idény óta először vesztett el 6 mérkőzést is az idény első felében, akkor Frank de Boer, Vecchi és Pioli is ült a kispadján. Noha ez az eredménysor nem könnyíti meg Simone Inzaghi munkáját, tény, hogy a csapata legutóbbi 11 mérkőzéséből 8-at megnyert – beleértve utcahosszal vezető Napoli legyőzését is – , a negyedik helyen áll a tabellán, csak egy ponttal elmaradva a címvédő Milantól. A jövő héten a Coppa Italia negyeddöntőjében a „szomszéd” Atalantával mérkőzik meg, otthon, mert azonos osztályúak közül az előző bajnokságban jobban végző klubnál van a hazai pálya előnye a kupaküzdelemben.
Idegenben azonban Inzaghi tanítványai mind a13 legutóbbi meccsükön kaptak legalább egy gólt – ez az együttes legrosszabb sorozata 1988 óta.
A két klub az évonalban legutóbb a Stadio Ziniben 1996 áprilisában találkozott, azaz lassan 27 éve, a hazaiak új lapot szeretnének nyitni a klubhistóriában, véget vetni egy igencsak borongós időszaknak. Hétfőn a Bologna elleni 1–1-es iksszel szomorú rekordot állított be a csapat a félidényes nyeretlenséggel (ld. alanti ministatisztikánkat). Noha a kupában fantasztikusnak mondható sikert arattak előtte a kupában a Maradona-stadionban, a Serie A-kell most Ballardini mesternek varázslatot kellene bemutatnia, hogy az élvonalban tartsa egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő együttesét. Az előd, Alvini sereghajtó csapatot hagyott rá, amely ezt megelőző négy bajnokiját elveszítette, az új mester viszont első két tétmeccsén veretlen maradt. Persze a cremonaiaknak fárasztó kiesés elleni csatasorozatot kell megvívniuk, 9 ponttal vannak elmaradva a „bent maradó vonaltól”, a következő öt bajnokijuk részeként meg kell mérkőzniük az Interrel, a Napolival és a Romával is.
Az Internek nemcsak a kiállított De Vrijt kell nélkülöznie, hanem a „sárgahalmozó” középpályást, Barellát is eltiltás miatt. Brozovicot sem veti be Inzaghi: a vb-ezüst és bronzérmes középpályás már rendelkezésre áll, de a mester nem kockáztatja meg kezdőként a játékát, gondolva a következő heti bajnoki Madonninára is. A kapus Handanovic viszont visszatérhet már, egyelőre a kispadra. A holland védő helyén Acerbi kerül a kezdőbe, Barellát Gagliardini vagy Asllani helyettesíti. A gólaszállyal küzdő Lukaku – egy bajnoki gólnál jár január végén, ilesmi Itáliában még nem fordult elő vele – lehet Lautaro partnere a támadósorban, de Inzaghi bármelyiküket Dzekóval helyettesítheti.
A Cremonesének is van piros lap miatt hiányzója, Charles Pickel, a helyére valószínűleg az Benassit állítja be Ballardini. Az ifjú amúgy az Inter utánpótláscsapatból (primavera) érkezett. Az első számú hazai csatár, Dessers szereplés kisebb izomprobléma miatt kétséges, mestere azonban még reménykedik benne, hogy bevetheti, mert a csapat góljainak háromnegyedében része volt (két gól, egy assziszt). Ha mégsem játszhat, Okereke partnere vagy Ciofani lesz, vagy a dinamikusabb Afena-Gyan, a korábbi római csillag.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter nyert a legtöbbször a cremonaiak ellen az első osztályban: 12-szer összesen 15 meccsükből, két remi és egy vereség mellett (utóbbi 1992. május 10-én történt meg).  2. A Cremonese a második csapat a húszcsapatos bajnokság visszaállítása óta (2004–05), amely nyeretlen maradt az idény első felében (a másik a Verona volt 2015–16-ban); egyetlen újonc csapat van a bajnokság teljes történetében, amely az első 20 meccse egyikét sem nyerte meg, az Ancona 2003–04-ben. 3. Lautaro Martínez 11 gól közvetlen részese volt legutóbbi 9 bajnokiján újoncok ellen (9 gól, 2 assziszt), ebből egyszer a Cremonese ellen, az előző meccsen augusztus 30-án a 3–1-es találkozó 76. percében ballal talált be a kapuba.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

EMPOLI–TORINO

+ Az Empoli a Torino ellen játszotta a legtöbb döntetlent: 10-szer összesen 21 meccsükből, 7-szer nyert ellene (más csapatot nem győzött le ennyiszer), a bikák 4-szer bizonyultak jobbnak.  o A Fiorentina elleni 1–0 után másodszor maradhat kapott gól nélkül a Torino az idényben, ez legutóbb tavaly áprilisban sikerült a bordóknak, kétszer egymás után pedig kapott gól nélkül 2021 szeptemberében nyertek ezt megelőzően.  = Francesco Caputo (17) egy gólra van attól, hogy Antonio Di Nataléval holtversenyben az Empoli 5. legeredményesebb játékosa legyen az élvonalban, csak a Bologna és a SPAL (5) kapujába talált be többsör, mint a Torinóéba. + Antonio Sanabria első Serie A-gólját éppen az Empoli ellen érte el, napra pontosan négy évvel a szombati meccs előtt, még a Genoa színeiben ­– azt volt az egyetlen találata a kékek ellen, legutóbb kétszer már Torino-mezben eredménytelen maradt.

ATALANTA–SAMPDORIA

+ Az Atalanta megnyerte legutóbbi négy bajnokiját a Samp ellen (ez a leghosszabb nyerősorozata ebben a párosításban), 11–1-es összesített gólkülönbséggel. o A Sampdoria minden idők legrosszabb bajnoki kezdésében van a 19 meccsen szerzett 9 pontjával. A hárompontos győzelmi érában 8-szor volt ilyen kevés pontja egy csapatnak a bajnokság ezen fázisában, s csak a Crotone (2016–17) tudott a végén bent maradni közülük. = Luis Muriel legutóbb a Gewiss Stadionban 2022. április 17-én volt eredményes, két 11-est is belőtt a Torinónak – 21 gólt szerzett 79 meccsen korábban a Samp színeiben, azóta 6 mérkőzésen 4-szer talált be az élvonalban excsapata kapujába. + Fabio Quagliarella az idényben 13 mérkőzésen játszott, de egy gólt sem szerzett, ez holtversenyben a legeredménytelenebb rajtja (2005–06-ban az Ascoliban volt gól nélküli első 13 meccsén, de a 14.-en betalált) – összesen 12 élvonalbeli gólja van az Atalanta ellen, csak a Fiorentina (14) ellen ért el több találatot a Serie A-ban.

SERIE A, 20. forduló. Sport2 14:45 Empoli FC–Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 17:45 Cremonese Calcio–FC Internazionale (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila);  Sport1 20:30 Atalanta BC–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila)