A „BL-harc” tovább folytatódik • SportTV

A „BL-harc” tovább folytatódik

2023. 01. 29. 11:11    
Olvasási idő: 4 perc

„Félidőben” kissé korai bajnokot hirdetni, minden jel arra utal, hogy a Napoli 33 esztendő után újra megszerzi a scudettót, de a másik három BL-helyért öldöklő küzdelem folyik majd öt klub, három lombardiai és a két római között. Ebből az ötösből az Inter és az Atalanta már játszott szombaton (győztes meccset), a másik három egyaránt a képernyőnkre kerül vasárnap. A „fő mérkőzés” főműsoridőben, este az első számú bajnokesélyes és Mourinho Romájának összecsapása.

Osimhen győztes gólja megismétlésére készül a Stadio Diego Maradonában... (Fotó: Getty Images)

A nápolyiak szinte száguldanak a scudetto felé, persze ehhez sok meccset kell nyerniük még, rangadókat is . A legutóbbi ilyen pazarul sikerült Spalletti embereinek, a Jubát valósággal földbe döngölték (5–1), amikor a fehér-feketék még a 2. helyen álltak és nyolcas nyerő sorozatból érkeztek. A Roma ha nem is ilyen jó szériával megy a Maradona-stadionba, de legutóbbi 7 tétmeccsén veretlen, az utolsó hármon gólt sem kapott.
A Serie A történetében a nápolyi a második csapat, amely az első 19 meccséből 16-ot megnyert, legutóbb campaniai tartományi társát, a Salernitanát intézte el sima 2–0-val idegenben. Így három bajnokiját 9–1-es összesítéssel nyerte meg, s egyben megmutatta, hogy a Cremonese elleni kupakiesés tényleg csak egyszeri kisiklásnak minősíthető. Mielőtt a Partenopei folytatná eddig is sok reményt nyújtó BL-szereplését, kétségkívül legnehezebb ellenfelével kell szembenéznie. Viszont a farkasokat többnyire legyőzte az utóbbi időben, nem csupán otthon. Legutóbb Rómában Osimhen kései góljával nyert 1–0-ra, mi több, a megelőző négy meccse egyikén sem kapott ki az Olimpicóban.
A rómaiak legutóbb 1989 és 1995 szenvedtek el ennél hosszabb rossz sorozatot a Napoli ellen, annak az elején a nápolyi stadionnévadó még a pályán tündökölt. José Mourinho győzelmi mérlege a konkurens trénerek közül Spalletti ellen a legrosszabb, vasárnap esti ellenfelével szemben azt az egy győzelmet közel másfél évtizede, 2008 októberében aratta.
Nem lesz könnyű feltörnie a szilárd római védelmet a parádés nápolyi csatároknak. 2023 beköszöntése óta csak a Nantes és a Newcastle kapott kevesebb gólt a farkasoknál az öt európai topbajnokságban, a legutóbbi öt tétmeccsükből négyszer kapott gól nélkül vonulhattak le a pályáról. A múlt héten a Piccóban még lövést sem engedélyeztek a kapujuk felületére, úgy nyertek 2–0-ra La Speziában El Shaarawy és Abraham góljával. Így az AS Roma a fővárosi vetélytárs Lazióval azonos pontszámmal állt, s csupán eggyel volt elmaradva a Milantól a forduló előtt a táblázaton. A Juventus „önsorsrontása” reális közelségbe hozta számára a várva várt BL-visszatérést, bár az még nyílt, Zaniolóval vagy nélküle kellene megkísérelnie a comebacket a milliomos elitligába.
Korábbi klubja látogatása előtt Spalletti számíthat minden fontos játékosára, röpke betegsége után Kvarachelia is játékra fogható. A villámlábú grúz elfoglalhatja helyét a támadóhármasban Osimhen mellett. Hátul Oliverát felválthatja a gyakrabban szereplő Mario Rui a védelem bal szélén. A grúz ifjú sztár visszatérése Elmasz kárára történik, de a macedón csereként is roppant hasznos tagja a bajnokjelölt keretének.
Mourinhónak választania kell a védelem jobb oldalán, mivel Karsdorp továbbra is „faséban van” a főnökkel, Zeki Celik meg sárgáinak halmozása miatt eltiltását tölti. A sokoldalú El Shaarawy most kikerülhet a középpálya jobb szélére, a másik oldalon Zalewski vagy Spinazzola kezd. A kapitány Pellegrini is visszatér, az ő támogató munkája sokat jelenthet a Dybala, Abraham csatárkettősnek. Eközben Zaniolo is csatlakozott az esetleges klubváltás miatt kiváló Karsdorphoz, Wijnaldum pedig még mindig nem áll készen hosszú sérülése miatt a visszatérésre.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli 8 meccsen veretlen maradt a Roma ellen a legutóbbi 9-ből (5 gy., 3 d.), a legutóbbi sárga-vörös győzelem a Partenopei ellen 2019 novemberében született (2–1 az Olimpicóban). 2. Azon 10 edző közül, akik ellen legalább négyszer meccselt, Luciano Spalletti ellen a legrosszabb José Mourinho győzelmi rátája (20%, egy siker 5 mérkőzésből). 3. Victor Osimhen szerezte a győztes gólt a két csapat legutóbbi, római meccsén, a nigériai csatár 15 találkozón 13 gólt ért el az idényben, egy gólra van attól, hogy elérje saját rekordját az öt európai topbajnokságban (14 gól 27 meccsen 2021–22-ben), csak Erling Haalandnak jobb a gól/meccs átlaga (1.32)  nála (0.87) a topligákban.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

MILAN–SASSUOLO

+ A Milan legutóbbi öt tétmeccse egyikét sem tudta megnyerni (2d., 3 v.), ennél hosszabb, hatos nyeretlen sorozata legutóbb 2018 áprilisában volt a vörös-feketéknek, még Gennaro Gattuso edzőségével. o Alessio Dionisi vezetésével a 2021 nyara óta a Sassuolo 34 pontot vesztestt el nyerő állásból, legutóbb múlt héten a Monza ellen (1–1). Ezen időszakban csupán a Verona (44) és a Bologna (39) veszített több pontot győztes állás után.  = Csak Nikola Vlasic (36) teremtett több gólhelyzetet mezőnyjátékból, mint Armand Laurentié (35, holtversenyben Deulofeuval), míg Rafael Leao hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt (32), Laurentiének 24 van, a portugálon kívül Parisi, Felipe Anderson és Kvarachelia előzi csak meg. + Oliver Giroud, aki a legutóbbi meccsen duplázott a Sassuolo ellen, nem szerzett gólt öt meccs óta (410 perce), még sosem volt ilyen hosszú góltalan sorozata a Serie A-ban.

JUVENTUS–MONZA

+ Az őszi, szeptember 18-ai 1–0 után egy bravúrgyőzelemmel a Monza lehetne a második klub a Serie A teljes történetében, amely megnyeri első két mérkőzését a Juve ellen – az első az Inter volt még 1930-ban o Az öreg hölgy ötöt megnyert legutóbbi hat újonc elleni meérkőzéséből, csak a Monza elleni vereség volt a kivétel, és sosem vesztett még kétszer egymás után éppen feljutott együttes ellen. Az öt egymást követő sikernél hosszabb szériája 2016 februárja és 2017 májusa között volt, kilenc meccse, kapott gól nélkül! = Azon az öt meccsen, amikor Nicola Fagione kezdő volt a Juventusban, 4 győzelem, döntetlen volt a mérleg, 2.0 gólos átlaggal, 80%-os győzelmi rátával, azon a 14-en, amikor nem kezdett vagy nem is játszott,  csak 7-et nyert meg a csapat (50%), 4 döntetlen és 3 vereség mellett, 1.4-es szerzettgól-átlaggal. + Egyetlen olyan Monza-játékos sincs, aki Torinóban gólt szerzett a Juve ellen, olyan, aki bármely helyszínen egynél többször betalált a rekordbajnok kapujába, csupán Gianluca Caprari, mindkettőt Samp-színekben érte el 2019-ben.

LAZIO–FIORENTINA

+ A Lazio legutóbbi 7 mérkőzése közül hatot megnyert a Fiorentina ellen a bajnokságban (1 v.), a legutóbbi hármon gólt sem kapott  a legutóbbi sorozat, amikor az égszínkékek négyszer nyertek a violák ellen sorozatban, 2014. március és 2016 január között volt.  o Eltekintve a Juventus büntetésétől, csak a Hellas Verona (-12) és  Sampdoria (-11) áll több mínusz ponttal a Fiorentinánál, a tavalyi azonos fordulószámhoz viszonyítva (-9, a tavalyi 32-vel szemben 23). = A Fiorentina Luis Alberto kedvenc ellenfele a l,igában (4 gól, közte egy a fordított párosításban), összesen 8 gólban volt részes a violák ellen a 4 gólpasszal együtt . + Pedro két gólt szerzett az Olmipicóban a Fiorentina ellen, a Roma színeiben 2020 októberében, a Lazio játékosaként 2021 októberében, a violák az egyetlen klub, amely ellen egynél többször játszott és minden találkozóján gólt ért el.

SERIE A, 20. forduló. Sport2 12:15 AC Milan–Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 14:45 Juventus FC–AC Monza (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 17:45 SS Lazio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 SSC Napoli–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)