Újabb nápolyi lépés a scudetto felé? • SportTV

Újabb nápolyi lépés a scudetto felé?

2023. 02. 17. 13:52    
Olvasási idő: 3 perc

Itáliának bizonyosan, de valószínűleg egész Európának, sőt a nagyvilágnak is a legjobb formában lévő klubcsapata a Napoli. A jövő heti BL-fellépésére tekintettel péntek estére kapott beosztást a Serie A-ba, Reggio Emiliába utazik, s nyilvánvalóan újabb három ponttal szeretne hazatérni.

Az Európa-bajnok Giacomo Raspadori "csak" cserecsatár a Napoliban, de ha pályára kerül, többnyire meghálálja Luciano Spalletti mester bizalmát (Fotó: Getty Images)

Tíz bajnokin elszenvedett nyolc veresége után a Sassuolo kezd rendbe jönni, s eloszlatni szurkolói rémálmait a kiesésről. Szerte Olaszországban a fekete-zöldeket az erőn felüli teljesítés mintaképeként emlegetik, 2013 feljutása óta alig voltak kiesési gondjaik, ezért volt némileg meglepő a tartós hullámvölgy az idényben. A rossz széria akkor ért véget, amikor Dionisi mester tanítványai egymás utáni győzelmeket arattak két BL-aspiráns, a címvédő Milan és az Atalanta fölött, a Monza és az Udinese ellen meg remiztek a dupla győzelem két oldalán. Ez a nyolc pont segített stabilizálni a helyzetet és tetemes előnyhöz juttatta a csapatot a már kieső helyet elfoglaló Hellas előtt. A Napoli elleni vereség elkerülése a legnagyobb próbatétele a csapatnak az utóbbi időszakban, de Dionisinek és fiainak önbizalmat adhat a két remek győzelem az élcsapatok ellen.
A Napoli a vb utáni első bajnokiját, már az idén elvesztette az Inter ellen. Rajongói tarthattak attól, hogy oly sok példa után most is visszaesés következik be, de nem így történt.
Az azúrkékek 1986–87-es és 1989–90-es bajnoki címe – még a Maradona-aranykorszakban – továbbra is egyedi duplának minősül, azóta vadásszák kitartóan a harmadik scudettót. Ám szinte elképzelhetetlen összeomlás kellene ahhoz, hogy most (is) lemaradjanak róla. Főként hogy a pillanatnyilag legerősebb hazai vetélytársnak tűnő Inter 15 pontosra növelte hátrányát mögöttük a Samp elleni hétfői gól nélküli döntetlennel.
Spalletti legénysége a hallatlan előny birtokában úgy utazik Reggio Emiliába, hogy az egész idény alatt csupán 7 pontot vesztett. Egy újabb, sorozatban hetedik győzelem végleg behozhatatlanná tenné az előnyét, ha csak már most nem az…
Az együttes BL-nyolcaddöntőt vív a jövő héten az Eintracht Frankfuttal.  Az egyetlen gyenge kalkulus a szinte makulátlan idényben Spalletti „ellenőrzőjében” a hazai kupakudarc volt az outsider Cremonese ellen a Coppa Italia nyolcaddöntőjében, hosszabbítást követő 11-esekkel. (Nem mellesleg az a bajnoki listavezető és sereghajtó csatája volt…). A minőségi különbség azonban a bajnokin már kijött a múlt héten, Osimhenék sima 3–0-s sikerrel tartották otthon mindhárom pontot a Stadio Maradonában.
A 34 éves epedő várakozás után a nápolyiak  alighanem táncolni fognak a város utcáin, jelenlegi formájuk alapján a BL végső fázisában is osztanak lapokat nekik. Még az sem lehetetlen, hogy 13 évvel a Mourinho-féle Inter bravúrja után ismét Itáliába viszik a BEK-serleget…

A Sassuolo szinte biztosan Toljan nélkül marad, aki hetek óta combizomsérüléssel küszködik, Valószínűleg Zortea lesz az állandó jobbhátvéd helyettese. Emellett viszont Dionisinek csaknem teljes a kerete, Berardi reménykedik benne, hogy az elmúlt két mérkőzés üressége után péntek este odavarázsolja a nevét az eredményjelző táblára.
Spallettinek sérültje és eltiltottja sincs, mégis elképzelhető, hogy néhány helyen frissít, gondolva a keddi frankfurti BL-ütközetre. Bár az ex-Roma-mester aligha akarja kihagyni, hogy még nagyobbra növelje a csapat előnyét az Inter előtt, lehet, hogy Ndombelét és  Raspadorit a kezdőcsapatba jelöli, hogy pihenési lehetőséget adjon Zielinskinek és Kvaracheliának.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak az Inter 2006–07-ben (60) és a Juventus 2018–19-ben (60) szerzett több pontot az első 22 játéknapon, mint a Napoli most (59). Amióta Luciano Spalletti edzi a csapatot (2021–22), a Partenopei szerezte a legtöbb pontot idegenben az európai öt topbajnokság csapatai közül (71-et 30 meccsen – 22 gy., 5 d., 3 v.).  2. A Napoli Grégoire Defrel kedvenc ellenfele a Serie A-ban, 5 góllal, a kékeké az egyetlen csapat, amely ellen egynél több alkalommal talált be (duplázott 2015. május 18-án még a Cesena, majd 2018. szeptember 2-án a Sampdoria színeiben. 3. Victor Osimhen legutóbbi hat bajnokiján gólt szerzett, ő lehet az első Napoli-játékos, aki a hárompontos győzelmi érában (1994 óta) eléri a 7-es folyamatos gólsororozatot. A nigériai csatáré (minden 124 percben gólt szerez) a harmadik legeredményesebb perc/gól átlag 1994 óta, Cristiano Ronaldo (104 perc) és Ronaldo Nazário (117 perc) után, azok közül, akik minimum 15 gólt szereztek az olasz élvonalban.

 SERIE A, 23. forduló. Sport2 20:30 Sassuolo Calcio–SSC Napoli (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor)