Exmilanosok a mai rossoneri ellen • SportTV

Exmilanosok a mai rossoneri ellen

2023. 02. 18. 13:09    
Olvasási idő: 4 perc

A szokásos menetrend szerint mindhárom szombati Serie A-mérkőzést közvetítjük – élőben. Fellép mindkét az őszi BL-helyekért – praktikusan a dobogóért – versenyt futó milánói csapat, az elmúlt két év bajnoka is. Közülük a Milan mérkőzésével foglalkozunk, hiszen az afféle „előttem az utódom” találkozó.

Brahim Díaz október 22-én duplázott a Monza ellen, most is sokat segíthetne egy (vagy több) találattal Monzában a rossonerinek (Fotó: Getty Images)

Sajátos mellékízt kölcsönöz a mérkőzésnek, hogy a Monza „újraindításában” az a páros vállalt kulcsszerepet, akik annak idején a Milant a csillagokig repítették: Silvio Berlusconi és Adriano Galliani, a rossoneri egykori elnök-tulajdonosa és ügyvezetője.
A Milan két hazai és idegenbeli győzelemmel újraindította a hajót, amely már-már léket kapni látszott. A két lombardiai klub egészen más szférából érkezik, de  a bajnokcsapat mélyrepülése és az újonc 2023-as repülőrajtja miatt csupán öt hely választja el őket a táblázaton.

A Milan hét tétmeccses nyeretlen szériája – amelyben kétszer is kikapott az örök városi rivális Intertől – során a rossoneri cseppet sem volt meggyőző, ám visszatért a győzelem útjára pénteken a Torino elleni szűk 1–0-val, mielőtt visszatért volna a nemzetközi kupaporondra. A klub túl sokáig hiányzott hiányzott a csúcskupa kieséses szakaszából, 9 év után tért vissza a BL-playoffba a San Siróban a Spurs elleni nyolcaddöntős 1–0-val, így izgalmas visszavágónak néz elébe egy hónap múlva Londonban. Stefano Pioli csapata januárban kiesett az Olasz Kupából, s továbbra is 18 pont a hátránya az éllovas Napoli mögött a Serie A-ban, reménytelen, hogy megvédhesse bajnoki címét. Ugyanakkor részese annak a nagyon szoros élmezőnynek, amely a Napoli mögött a másik három BL-helyért küzd, bár legutóbbi eredményei az ötödik helyre sorolták vissza. A három középső védős formációra átállás alighanem a korábbi sorozatos védelmi hibáknak tulajdonítható, a legutóbbi két mérkőzés shutoutja igazolni látszik Pioli változtatását, ilyesmire augusztus óta nem volt példa az „ördögöknél”. Az együttesnek radikálisan javítania kell gyászos idegenbeli teljesítményén, ha olyan csapatokkal kíván versenyezni, mint a Lazio, a Roma vagy az Atalanta. Legutóbbi két meccsén idegenben nem szerzett pontot, most a hármas vereségsorozat árnyéka is fenyegeti. Négy, egymás utáni San Siróban megvívott meccs után a bajnokok most idegenbe utaznak – legalább nem messzire…
A jelenleg élvonalbeli csapatokban gazdag régióban a Monza azzal fenyeget, hogy felborítja a „hagyományos” erősorrendet, az őszi vereségek után ebben az évben még nem kapott ki lombardiai együttestől, mi több, a téli szünet óta Olaszország egyik legkompaktabb csapatává lépett elő. Feljavulása során ikszelt az Interrel és legyőzte a Cremonesét a tartomány csapatai közül. Az exmilanos főnökség „történelmi visszavágásra” vágyik az őszi 1–4-eredmény után.
A Juventus elleni második győzelem után a Monza a múlt héten megverte 1–0-ra a Bolognát is, ezzel rekordként nyolcmeccses veretlen sorozatot ért el. Amióta az újonc edző Raffaele Palladino átvette az irányítást szeptember közepén, 15 meccsen 28 pontot szerzett, a Napoli, az Inter és a Juventus szerzett csak ennél többet (nem mellesleg eggyel több a Milannál is). A szenzációs hazai formának is nagy része volt a 10. helyig emelkedésben, a Monza legutóbbi 8 találkozójából 7-szer veretlen maradt a Briantében, igaz ebből az utolsó három döntetlen mérkőzés volt.

Bár Stefano Pioli továbbra is nélkülözi első számú kapusát, Mike Maignant és Alessandro Florenzit is, a Milan hosszú sérültlistája tovább rövidül, Fikayo Tomori szombaton visszatér a keretbe. Iszmail Bennaszer is szerepelhetne, de egyelőre csak a kispadon csatlakozhat Zlatan Ibrahimovichoz. Ezért Sandro Tonali társa ismét Rade Krunic lesz a középpálya centrumában. Brahim Díaz a Spurs ellen győztes gólt szerzett, legutóbbi élvonalbeli dupláját éppen a fordított párosítású találkozón érte el. Ő lehet Giroud első számú támogatója Pioli új 3-4-3-as szisztémájában. A csapat amúgy hét bajnoki gólja közül csak egyet kapott idegenben.
Eközben Petagna, a hazaiak csatára legutóbbi két találkozóján kétszer betalált, majd gólpasszt is adott, így biztos a helye az együttesben. Matteo Pessina csapatkapitány – aki a Milan-primaverában jelentős időt töltött, de az első csapatban egyszer sem kapott szerepet – , öt gólt szerzett azóta, hogy az Atalantából megérkezett tavaly Monzába – ő is a kezdőcsapat fix tagja a középpályán. Valószínűleg csak César Augusto marad ki a házigazda induló csapatából, különösen azért, mert a csereként beálló Giulio Donato betalált a Dall’ Arában a múlt héten.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Monza abszolút újonc éve őszén kikapott két lombardiai ellenfelétől, az Atalantától és a Milantól (2022 október és szeptember), viszont ebben az évben még veretlen ellenük (döntetlen az Inter, győzelem a Cremonese ellen). 2. Milan szerzett gól nélkül elvesztette legutóbbi két idegenbeli meccsét. Ha most kikap, először lesz hármas vesztősorozata 2017 októbere óta, három sorozatban elvesztett idegenbeli mérkőzésére pedig legutóbb 2005 januárjában volt példa. 3. Olivier Giroud 7 idegenbeli góljából egyet szerzett csak ebben az idényben (a Sampdoria ellen szeptember 10-én 11-esből), a további hatot korábbi szezonokban érte el.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

SAMPDORIA–BOLOGNA

+ A Bologna megnyerte legutóbbi három idegenbeli bajnokiját a Samp ellen, ennél hosszabb nyerősorozata csak háromszor volt fennállása során az élvonalban az ellenfél pályáján: egy ötös 1962 és 2001 között Velencében, egy másik 1936 és 1941 között ugyancsak a Marassiban, de a Genoa ellen és egy négyes Casalében 1931-től 1934-ig. = A Sampdoria legutóbbi két bajnokiján remizett a Monza és az Inter ellen, hármas döntetlensorozata legutóbb 2014 decemberében volt, Szinisa Mihajlovics edzőségével. o Manolo Gabbiadini eddig hatszor talált a Bologna kapujába, beleértve első bajnoki gólját (2012. március 25-én még az Atalantával), egy más csapat ellen sem volt ennél eredményesebb az élvonalban (ugyanannyit szerzett a Cagliari ellen). + Egyetlen védőjátékos sem szerzett több gólt Stefan Poschnál (4, ugyanennyi van César Augustónak). Csak három középső védő volt ennél eredményesebb debütáló Serie A-szezonjában a hárompontos győzelmi érában: Lorenzo Tonelli (öt, 2014–15-ben), Gonzalo Rodríguez (hat, 2012–13-ban) és André Cruz (hét, 1994–95-ben).

INTER–UDINESE

+ Az Inter egyet vesztett csak el legutóbbi tíz élvonalbeli meccséből az Udinese ellen (7 gy., 2 d.), de az egyik az elmúlt meccsükön történt, tavaly szeptemberben – ha az udineiek most nyernek, első ízben győznek oda-vissza egy idényben a neroazzuri ellen 2012–13 óta, amikor Francesco Guidolin volt az edzőjük. = Nincs csapat, amely az idényben több gólt szerzett volna az első harminc percben az Internél (ugyanennyi, 14 van a Laziónak), a másik oldalon viszont az Udinese kapta a legtöbbet az első negyed órákban (nyolcat). o Az Udinese ellen nyerte a legtöbb mérkőzést Edin Dzeko az olasz élvonalban (12-t a 15-ből), az Inter csatára négy gólt szerzet a friuliaiak ellen (mindet a Roma színeiben 2019 és 2019 között. + A 2021–22-es idény kezdete óta nincs védőjátékos, aki az 5 európai topligában több Serie A-gólt szerzett volna Destiny Udogiénél (beleértve a 11-eseket is – 8, ugyanennyi van Asraf Hakiminek is).

SERIE A, 23. forduló. Sport2 14:45 Bologna FC–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 17:45 AC Monza–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván);
Sport2 20:30 FC Internazionale–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván)