A Porto szokásos „olaszpróbája” • SportTV

A Porto szokásos „olaszpróbája”

2023. 02. 22. 13:10    
Olvasási idő: 5 perc

Ha BL-nyolcaddöntő, akkor olaszok. Az FC Porto öt éven belül harmadszor kerül szembe olasz csapattal. Az előző kettőt túlélte, most majd két meccsen kiderül: három-e a „portugál igazság”…

Lautarótól és Dzekótól is gólt várnak az Inter-hívők: ha az álom megvalósulna, most az olaszok babrálnának ki a Portóval… (Fotó: Getty Images)

Eddig négy alkalommal találkozott a két csapat, kétszer két alkalommal, ám valamennyi  a 2005-ös naptári évre esett. Előbb február-márciusban BL-nyolcaddöntőben a Dragaóban ikszeltek (1–1), majd a San Siróban az Inter 3–1-gyel jutott tovább. (Aztán a negyeddöntőben 5–0-val elvérzett egy „BL-Madonninán”.) Ősszel viszont azonos BL-csoportba kerültek, s otthon egyaránt megszerezték a három pontot otthon, a Porto 2–0-val, az Inter 2–1-gyel. Az egyik három ponttal az Inter végül csoportelső lett, a másik ellenére a Porto meg utolsó – nem is folytathatta tavasszal.

Két, egymást jól ismerő edző csapata küzd meg egymással, Simone Inzaghi és Sérgio Conceicao csapattársak voltak annak idején játékosként. Inzaghi 1999–2000-ben és 2003–04-ben a Lazióban játszott egymás mellett, de most meg kell terveznie, hogy az Intewr – amely otthon még sosem kapott ki a Portótól, hogy jusson túl a nyolcaddöntőn 2010 –11 óta először.
A Porto az előző négy szezonból kétszer továbbment ebből a fázisból. Sergio Conceicao, a volt Inter-játékos álma, hogy legyőzze exklubját és csapata nyolcadszor is ott lehessen az elitkupa legjobb 8 együttese között.
Az Inter egymás után másodszor jutott be a nyolcaddöntőbe a C-csoport második helyével 8 ponttal lemaradva a Bayerntől, de hárommal megelőzve a Barcelonát.A Porto előbb elvesztette első két csoportmeccsét, utána azonban megnyerte a további négyet és végül elhappolta a B-jelű négyes győzelmét a remekül rajtoló Bruges elől.

A neroazzurinak az a 16. BL-idénye, sorozatban az ötödik, egyben a leghosszabb folyamatos menetelése, hogy tíz egymást követő évben ott volt a rajtnál  2002–03 és 2011–12 között.  Inzaghi csapata véget vetett az előző három egymást követő idény sorozatának, amelyekben mind a csoportkörben ragadt az elmúlt kiírásban. A Real Madrid mögött második lett a D-csoportban úgy, hogy az első két meccsen mindössze egy pontot szerzett. A szereplésnek azonban már az első kieséses körben vége szakadt, a liverpooli 1–0-győzelem kevésnek bizonyult, mert előtte a San Siróban a vörösök győztek 2–0-ra. Ebben az idényben a Bayern elleni 0–2-vel kezdett és ugyanúgy fejezte is be, de közben vertlen maradt, 12 pontot szerezve, közte a nagyon fontos Barca elleni néggyel (1–0 o., 3–3 i.), végül a Viktoria Plzen elleni idegenbeli 5–0-val véglegesítették  továbbjutást – a klub ezzel 12. alkalommal jutott be a nyolcaddöntőbe.  Ebben a fázisban a legutóbbi 9 mérlege 4 továbbjutás, 5 kiesés, a kiesések mind a legutóbbi 7 párharcra korlátozódnak.
Az Inter a tavalyi idényben második lett a Serie A-ban, két ponttal lemaradva az AC Milantól. A Plzen elleni sikkere a San Siróban csak az ötödik győzelme volt a legutóbbi 15 hazai meccséből (5 gy., 5 d.), bár ezekből 4  alegutóbbi 6 összecsapáson született.
Ez lesz a klub első meccse portugál ellenfél ellen a 2005–06-os csoportkör óta, amikor a Sportinggal mérkőzött, és mindkét csapat hazai pályán 1–0-ra győzött.

A San Siro-belivel hatosra hosszabbította portugálok elleni hazai nyerősorozatát, mi több, a Boavista elleni 0–0 (1991–93, UEFA-kupa 2. forduló) az egyetlen, amelyet a tíz hazai meccse közül nem sikerült megnyernie portugál csapat ellen. Összmérlege az ottaniakkal szemben pozitív: 10–5–4. Kieséses párharcban a Porto 2004–05-ös legyőzése óta (akkor a „sárkányok” volt a címvédő) most találkozik először portugálokkal, a továbbjutási mérleg 5–3, a legutóbbi négy meccset az Inter nyerte meg. Második európai kupagyőzelmét a neroazzurri egyébként portugál csapat ellen érte el, a Porto legnagyobb riválisát, a Benficát 1–0-ra győzte le az 1965-ös Bek-döntőben, amelyet történetesen a San Siróban rendeztek meg.

A Porto 26-odszor lép pályára a Bajnokok Ligájában – ezzel holtversenyben harmadik a Bayernnel, csa a spanyol gigász duó, a Real Madrid és a Barca előzi meg őket 1-1-gyel – , a legutóbbi 12 kiírásból 11-szer ott volt a rajtnál.

2021–22-ben harmadik lett csoportjában a Liverpool és az Atlético Madrid mögött, hat mérkőzéséből csak egyet nyert meg, 2015–16 óta először nem jutott a nyolcaddöntőbe. Ezért az Európa-ligában folytatta, előbb kiütötte a Laziót a nyeregből ( 2–1 o., 2–2 i.), de a Lyonba már beletörött a bicskája (0–1 o., 1-1 i.). Abban az idényben azonban megnyerte a portugál ligát és kupát is – az volt a kilencedik hazai duplája, a legutóbbi három évben a második.

Ezt az idényt 2–1-es vereséggel kezdte Madridban az Atléticótól – mindhárom gól a  hosszabbításban esett – , majd 4–0-ra kikapott a Bruges-től otthon. Utána viszont kétszer legyőzte a Leverkusent (2–0 o., 3–0 i.), ugyanannyival vágott vissza a Bruges-nek (4–0) Belgiumban, s végül az Atléticóval is tüköreredményt produkált (2–1), s szerezte meg a csoportelsőséget. A 6. meccsnapi győzelem a 12. sikere volt legutóbbi 26 BL-meccséből (3d., 11 v.). Legutóbbi 10 idegenbeli BL-meccsénől 5-öt megnyert a csoportkört éa a playoffot is beszámítva.
Legutóbbi 10 alapszakaszából 7-szer továbbment a 16-ba. Összesített továbbjutási egyenlege a nyolcaddöntőben 5–7, a legutóbbi háromból kétszer jár sikerrel, mindkétszer olasz ellenféllel szemben (2018–19, Roma 1–2 i., 3–1 o., valamint 2020–21 Juventus 2–1 o., 2–3 i., az akkor még létező idegenbeli több gól-szabállyal) A teljes összesített meccsmérlege az olaszok ellen 38 meccsen 12–11–15, idegenben 4–5–9, az utolsó két döntetlennel együtt.
A „sárkányok” rekordja kieséses meccseken olaszokkal 8–4, a legutóbbi három alkalommal sikerrel jártak.
Két követlen trófeaeldöntő mérkőzése volt itáliai klubbal: 1984-ben 2–1-re kikapott a KEK-döntőben és 2003-ban a Milan ellen 1–0-ra elbukta az európai Szuperkupa-mérkőzést.

Az Inter nem nevezett új játékost BL-keretébe, a korábbiból kikerült Curatolo és Alekszandar Sztankovics. A csoportkör vége óta Serie A-mérlege 7–2–2, ezzel második a Napoli mögött 15 pontos hátránnyal. Szombaton 3–1-re győzött az Udinese ellen otthon. Lukaku augusztus 13. óta első gólját szerezte, 11-esból, ezen kívül Mhitarjan és Lautaro Martínez talált be.
Inzaghi tanítványai védőként bejutottak a Coppa Italia elődöntőjébe is a Parma elleni hosszabbításos 2–1.gyel és az Atalanta 1–0-s legyőzésével. Ellenfelük az örökrekorder Juventus lesz április 4-én és 25-én. A fekete-kékek január 18-án az olasz Szuperkupát is megnyerték a városi rivális Milan elleni rijádi 3–0-val.

Az évet előtte a Napoli elleni 1–0-val kezdték, Dzeko szerezte a győztes gólt, amely mindeddig a bajnokjelüölt egyetlen bajnoki vereségét jelenti a teljes idényben. A bosnyák 20 gólt szerzett eddig az Interben, valamennyit 35. életéve betöltése után. A klub többi 35 év feletti gólszerzője együtt 19-et jegyez.
Miután 6 meccsen segített Argentínának megnyerni a vb-t, Lautaro Martínez 2023-ben már 8 gólt szerzett az Interben az összes sorozatban, ebből a Serie A-ban hatot ért el. Martínez a 12. játékos az Inter történetében, aki elérte a 70 gólos határt, a légiósok közül csak Mauro Icardi és Nyers István áll előtte a sorban. A csapat 11 mérkőzéséből 6-szor nem kapott gólt ebben az esztendőben. A hatodik ezek közül a Samp elleni 0–0 volt február 13-án, amely egyszersmind első gól nélküli találkozója a Serie A-ban 2022. feburár 24. óta, amikor a Genoa ellen alakult ugyanígy a végeredmény.
Február 2-án Matteo Darmian – az Atalanta elleni kupanegyeddöntő győztes góljának szerzője – 2024-ig hosszabbította meg szerződését a klubbal. Joaquín Correa a február 5-i derbi előtti napon combsérülést szenvedett, a várhatóan négy hetet kell kihagynia. Gosens ugyancsak combérülés miatt hagyta ki a Samp elleni meccset, de az Udinese ellen már visszaülhetett a cserepadra, sőt 21 percre be is állt a csapatba.

A Porto semmit sem változtatott BL-keretén. A téli utolsó BL-nap óta 19 mérkőzéséből 17-et megnyert, a legutóbbi tízet sorozatban. Szombaton Toni Martinez egyetlen gólja (augusztus 28. óta először volt eredményes) elég volt a három ponthoz a Rio Ave ellen. Ezzel a „sárkányok” veretlen sorozata 22 meccsre nyát (19 gy., 3 d.) a Benficától október 21-án elszenvedett 2–1-es vereség óta. Az együttes legutóbbi 10 bajnokijából 9-et megnyert, a maradék egy remire végződött. Csupán 12 gólt kapott 21 bajnokin. Február 12-i Sporting CP elleni 2–1-es sikere véget vetett 6 mérkőzéses, kapott gól nélküli sorozatának.  A hatodik BL meccs óta 19 összecsapáson mindössze hatszor találtak az ellenfelek a kapujába.
Közben bejutott a Portugál Kupa elődöntőjébe, amelyben a Famalicao ellen játszik, kupaútja során 14 gólt szerzett anélkül, hogy egyetlenegyet is kapott volna (Anadia 6–0, Mafra 3–0, Aruca 4–0, Académico de Viseu 1–0). Megszerezte a Ligakupa győzelmét is, a döntőben a címvédő Sporting CP ellen győzött 2–0-ra. Az volt Sérgio Conceicao 9. trófeája, ezzel rekorder a klubtörténet összes edzője között.
Mehdi Taremi a csapat legjobb gólszerzője 20 találattal az idényben, ebből ötöt a legutóbbi 8 bajnokin ért el. Wendell február 5-én boksérülést szenveódett, de szombaton már visszatérhetett a kezdőbe. Fábio Cardoso az utolsó két meccset lábikrasérülés miatt kihagyta, Geleno és Mateus Uribe a Sporting ellen kapott rúgást  s nem játszhatott a hétvégén.

A BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, első mérkőzés.  Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter); Sport1 20:45 FC Internazionale–FC Porto (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Várhidi Péter)