Lombardiai kisrangadó – a BL-lel a célkeresztben • SportTV

Lombardiai kisrangadó – a BL-lel a célkeresztben

2023. 02. 26. 11:17    
Olvasási idő: 4 perc

Szombaton a Napoli teljesítette a penzumát, elvitte mindhárom pontot Empoliból, egyre inkább reménytelenné téve a most már lassan idézőjeles „üldözőboly” reményét a scudettóra. A két-két milánóinak és rómainak, valamint az egy bergamóinak marad a versenyfutás a BL maradék három helyéért. Ebben a külön viadalban egyetlen egymás elleni csata lesz vasárnap, a Milan–Atalanta – ezzel foglalkozunk egy kicsit bővebben.

Simon Kjaer visszatérhet a Milan-védelem centrumába az újabb "nullázás" reményében (Fotó: Getty Images)

Élesen ketté válik a Milan teljesítménye a futballidény vb után újra kezdődő időszakában. Először hét egymást követő tétmeccsből egyetlenegyet sem sikerült megnyernie, majd 180 fokos fordulattal győzelmi sorozatba kezdett, háromszor 1–0-s „egyeneredménnyel”. Korábban a Serie A legszórakoztatóbb alakulata közé tartozott Stefano Pioli gárdája, de most az edző tudatosan megszigorította csapata védekezését, miután a vb-t követően drasztikusan apadni kezdett a szerzett gólok száma. Az 57 esztendős mester ötfős védekezésre átállása nem volt zökkenőmentes, de határozottan hatékonynak bizonyult, a Torino, a Tottenham és a Monza támadójátékát nagyban sikerült elfojtani, legjobbjaikat semlegesíteni. Ezzel a rossoneri sorsa a Serie A első négyébe jutása és a BL nyolcaddöntője tekintetében egyaránt saját kezébe került, bár az új rendszer valódi tesztelésére igazán a vasárnapi, Atalanta elleni mérkőzésen történhet meg.
A bergamói együttes az európai élvonal egyik mintája lett az ötfős védekezési szisztéma változatainak bemutatásában, Gasperini együttese ebben az idényben visszatért a Serie A élcsapatai közé a pocsékul sikerült 2021–22-es futballévet követően, amikor csupán a 8. helyen végzett az olasz élvonalban. Az anyagilag jobban eleresztett klubok egyre-másra „vadászták le” klasszis játékosait, az elmúlt idények túlteljesítései után talán törvényszerűnek is mondható egy visszaesés a Gasperini-korszakban. A neroazzurri azonban határozottan tör afelé, hogy öt éven belül negyedszer is eljusson a Bajnokok Ligájába, nem mellesleg elérje az olasz dobogó harmadik fokát, miután ez 2018 és 2021 között háromszor is sikerült. A Sassuolo és a Lecce elleni vereség kissé visszavetette a csapatot, de még mindig bőven van lehetősége, hogy beférjen a legjobb négy közé, főként úgy, hogy a két bosszantó vereség között azért sikerült legyőznie a közvetlen vetélytársak egyikét, a Laziót. Vasárnap pedig újra harcba száll legalább egy ponért a világ egyik leghíresebb stadionjában.

A Milan sok sérültje már visszatért, de a fontosabbak közül a folyamatos izomproblémákkal küzdő Maignan kapus, Iszmael Bennaszer és a csapatkapitány Calabria továbbra sem állhat Pioli rendelkezésére, március különböző pontjaira teszik az orvosok újra bevethetőségüket.
Junior Messias Calabriát helyettesítette a múlt hétvégén, a Monza ellen ő szerezte a döntő gólt, de lehet, hogy a maestro most Staelemakersre bízza a jobb oldalt harmonikázó szerepkört. Giroud-t is visszakerülhet Origi helyére, pedig a már nem fiatal francia center rengeteget játszott az idényben. Kjaer rutinja is sokat érhet a védelem közepén, Kalulu vagy Tomori helyett ő kezdhet a „lombardiai minirangadón”. (Bergamo csupán 40 kilométerre van Milánótól).
AzAtalanta Merih Demirel nélkül utazik, a török válogatott hátvéd összeszedte ötödik sárga lapját az idényben, valószínűleg Palomono kapja a helyettesítésének nem könnyű feladatát.
Zapata és Pasalic comb-, illetve bokasérülés miatt ismét kimarad, Hateboer szezonja pedig már véget is ért, mivel a hónap elején keresztszalag-szakadást szenvedett a Lazio elleni meccsen. A csapat másik két hollandja közül De Roon kezdőként visszatérhet a középpályára Koopmeiners mellé, aki nagyon hiányzott a Lecce-mérkőzésen, amelyet eltiltás miatt kellett kihagynia

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1.  A Milan 2–0-ra nyerte meg legutóbbi hazai meccsét az Atalanta ellen (2022. május 15.), egy hetes egymást követő sorozat után, amelyben a San Siróban nem tudta legyőzni a bergamóiakat (4 d., 3 v.); az utolsó vörös-fekete edző, akivel kétszer egymás után meg tudta verni az Atalantát a csapat, Fabio Capello volt az 1992–93-as és 1993–94-es idényben.  2. Az Atalanta hármat elvesztett legutóbbi négy tétmérkőzéséből (1 gy.), miután az előző hatból 4-szer nyert, kétszer remizett 2023-ban; legutóbb győzött házon kívül, lehetősége van ismét három pontot szerezni – ezt megelőzően egynél többször 2022 szeptemberében sikerült nyernie (4-szer). 3. Rafael Leao, aki gólt szerzett a legutóbbi meccsen a San Siróban az Atalanta ellen, legutóbbi 7 bajnokiján egyetlen gólban sem volt benne közvetlenül 8 vagy több e nélküli meccse a vörös-feketékkel  2021 márciusában volt (9).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM TÉVÉS MECCSÉRŐL

BOLOGNA–INTER

+ Az Inter legutóbbi 7 mérkőzésük mindegyikén gólt szerzett a Bologna ellen, 20 gólt szerezve ezalatt (beleértve a legutóbbi 6–1-et is), az utolsó bolognai clean sheetért 2019 februárig kell visszalapozni, akkor 1–0-ra nyert a mostani vendég. = A Bologna négyet megnyert legutóbbi hat Serie A-meccséből (1 d., 1 v.) január közepe óta 13 pontot szerzett, ugyanannyit, mint a Roma és az Inter, csak a Napolinál (18) kevesebbet. o Ricardo Orsolini a Bologna legutóbbi 6 góljából ötnek a közvetlen részese volt (3 gól, 2 assziszt), az Inter az a csapat, amely a legtöbbet játszotta (454 perc) anélkül, hogy a kapujába talált volna. + Lautaro Martínez 100. győzelmét ünnepelheti 159. Serie A-meccsén. A Bologna ellen két gólt szerzett, mindkettőt a Meazzában, viszont három bolognai meccsén érintetlenül hagyta a hálót.

SALERNITANA–MONZA

+ A Salernitana 2020 nyara óta háromszor játszott a Monzával a Serie A-ban és B-ben,
mindháromszor nyert, mindig 3 gólt elérve (3–0 és 3–1 a másodosztályban, 3–0 a forsödított párosításban ebben az idényben). = A múlt héten a Milan ellen a Monza első vereségét szenvedte el november 10. óta, ha nem talál be, másodszor marad eredménytelen egymást követő két Serie A-meccsen (az első ilyen augusztus-szeptemberben volt a Roma és az Atalanta ellen) o Paulo Sousa edzőként 12 újonc csapat ellen meccselt az oalsz élvonalban, és veretlen maradt  (8 gy., 4 d.) – az egyetlen tréner, akink ez a hárompontos győzelmi rendszer bevezetése óta korábban sikerült, Paulo Fonseca volt. + Noha nem szerzett idegenbeli gólt az idényben, Andrea Petagna négy asszisztjából hármat úton szerzett, mindhármat ebben a naptári évben érte el.

UDINESE–SPEZIA

+ A két együttes eddigi 5 összecsapásából 2-2 győzelmet ért el mindkét fél, egy döntetlen mellett, amely a fordított párosításban született; a friuliaiak miután gól nélkül maradtak az első összecsapásukon, a következő négy mindegyikén a liguriaiak kapujába találtak. = Az Udinese idénybeli góljainak 35%-át a meccsek utolsó negyedórájában érte el, ez a legmagasabb ráta az egész ligában, míg a Spezia eredménytelen maradt az utolsó 15 percekben, viszont 10 gólt is kapott ezen időszakban (ennél többször, 11-szer csak a Cremonesének találtak be az ellenfelek). o Beto nem talált be legutóbbi 5 Serie A-mérkőzésén, az a második leghosszabb gólaszálya 2022 január-márciusa óta (9), legutóbbi két gólját egyaránt a Dacia Arenában szerezte. + Mbala Nzola egyetlen Udinese elleni mérkőzését a fordított párosításban, noha a Spezia csatára nem talált a kapuba, noha hat lövést küldött a kapura.

SERIE A, 24. forduló. Sport2 12:15 Bologna FC–FC Internazionale (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 14:45 US Salernitana 1919–AC Monza (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 17:45 Udinese Calcio–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 AC Milan–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)