Roma és Juventus: újabb ugrás felfelé? • SportTV

Roma és Juventus: újabb ugrás felfelé?

2023. 02. 28. 11:57    
Olvasási idő: 3 perc

Az elnyújtott 24. forduló záró etapja következik: kedden pályára lép a Roma a sereghajtó otthonában és a Juve, amely a torinói városi rangadót, a Derby della Molét játssza a Torinóval. Céljuk a három pont, a „farkasok” ezzel a harmadik, a „zebrák+ a 7. helyre rukkolhatnának előre. Hogy az olasz futballnak ne csak a jelenét, a jövőjét is mutassuk, kora délután az Milan utánpótláscsapata kerül a képernyőre az ukrán bajnok ellen az UEFA Youth League nyolcaddöntőjében.

Vlahovics, a képen még Bremer ellenfeleként a Derby della Molén. Most már a brazil is annak örülne, ha a szerb a szezon második találkozóján is betalálna a városi rivális kapujába, negyedik Juve-csatárként az elmúlt három évtizedben (Fotó: Getty Images§(ba

MILAN (U19)–RUH (U19)

A Milan az E-csoport megnyerésével kvalifikálta magát a Youth League nyolcaddöntőjébe, 6 meccséból 4-et megnyert, kétszer remizett, 14 ponttal fölényesen lett a legjobb, megelőzve a 8 pontos Salzburgot, a 6 pontos Dinamo Zagrebet és az 5 pontos Chelsea-t.
Az ukrán együttes a bajnoki ágról érkezett, az első fordulóban a lengyel Zaglebie Lubint verte ki 1–0, 0–0-val, a másodikban a Galatasarayt kétszer 3–1-gyel, a playoffban hazai pályán 1­–1 után 11-esekkel diadalmaskodott az Internazionale felett. Otthon tehát felülmúlta az egyik milánói gigász korosztályos csapatát, most kiderül, mire megy a másik lombard óriással – Olaszországban…

JUVENTUS–TORINO

A Derby della Mole elmúlt másfél évtizedes történetét a Juve uralja, a 15 pontos levonás nélkül a rekordbajnok a második lenne, esetleg még a Napolival is rivalizálhatna. Ám a jelenlegi helyzet szerint is egy ponttal jobban áll. A büntetés persze megrázta egy kissé a gárdát, de aztán felvette újra a haladási ütemet, s ha most a papírformának megfelelő győzelmet arat, akkor megelőzi a Bolgnát és már „csak” hatpontnyira kerül a már alanyi jogon európai kupahelyet jelentő 6. pozíciót birtokló Atalantához. A január végi Monza elleni szörnyű vereség után három mérkőzést nyert meg a „tavaszi” szezoban, közben összesen öt tétmérkőzésen veretlen maradt, a Nantes ellen pazar idegenbeli mérkőzésen bejutott az Európa-liga nyolcaddötőjébe.
A Torino a legutóbbi 17 derbi egyikén sem tudta legyőzni a Juvét, négy döntetlen kivéteével az összes összecsapásban alulmaradt, Ivan Juric edző azonban bízik a pocsék sorozat megtörésében. A csapat tisztességes formát fut, ha netán győzni tudna, megelőzné helyi riválisát a táblázaton. Igaz, legutóbb a sereghajtó Cremonese ellen is csak 2–2-re futotta a Toro erejéből. Azon a meccsen megszerezte ugyan a vezetést, a házigazda azonban fordítani tudott, s csak Songo 79. perce gólja mentette döntetlenre a meccset a torinóiaknak, meghiúsítva vendéglátóik első (!) bajnoki győzelmét.

Allegrinek nélkülöznie kell az igen hasznos középpályás Locatellit, eltiltás miatt. Mirettoi és Milik sérülés miatt nem játszhat. A kapuban ismét Szczesny áll, Bremer felépülése sincs kizárva.  Pogba továbbra sem bevethető, kézenfekvőnek tűnik a világbajnok Paredes szerepeltetése, a középpálya két oldalán Rabiot és Fagioli kezdhet. Ángel Di María a csapat legtöbb gólban részes játékosa a vb óta, nagy valósínűséggel ő alkotja Vlahoviccsakól a a támadótriót.
A Torinónak (is) van hiányzója szép számmal, de Juric aligha mond le kedvenc 3-4-2-1-es felállási formációjáról. Lázaro, Zima, Pellegri és Vlasic nem bevethető. Ricci és Vieira sem kész játékra, utóbbinak legalább két hetet ki kell hagynia. Ainát felfüggesztették, így meglehetősen szűk Juric mozgástere a változtatásokra. Balhátvédben Buongiornónak kell Ricardo Rodríguezt helyettesítenie, Linetty és Ilic kezdhet a középpálya tengelyében, Karamoh és Mirancsuk lehet az egy éket, Sanabriát támogató támadó duó. A széleken Singónak és Vejvodának kellene helytállnia, fel s alá száguldozva,
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ez lesz 156. Derby della Mole a Serie A-ban, a Juve a legutóbbi 33-ból csak egyet (!) veszített el, 2015. április 21-án 2–1-re, emellett a Juventius 24-szer nyert, 8-szor remiztek.  2. Dusan Vlahovics lőtte a fordított párosításban a meccsdöntő egyetlen gólt; a hárompontos győzelmi érában (1994 óta) csupán három Juve-csatárnak sikerült egyazon idényben, oda-vissza betalálni a Torónak, Viallinak 1995–96-ban, Higuaínnak 2016–17-ben és CR7-nek 2018–19-ben.  3. Az egyetlen játékos a jelenlegi Torino-keretben, aki gólt szerzett már a derbin Antonio Sanabria (duplázott 2021 áprilisában), a „bikák” csatára 5 gólnál jár az idényben, már csak egy hiányzik, hogy beállítsa saját egyéni szezoncsúcsát (6, 2021–22-ben és 2019–20-ban).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK SERIE A-MÉRKŐZÉSÉRŐL

CREMONESE–ROMA

+ A két csapat hét eddigi cremonai meccséből 5-öt nyertek meg a rómaiak, egy-egy döntetlen és hazai siker mellett, utóbbi a két csapat első találkozóján született még 1930-ban. = A Roma Mourinho edzőségével 11 mérkőzést nyert meg 1–0-ra, beleértve a fordított párosítású találkozót is az Olimpicóban (8 volt az előző idényben, 5 ebben), csak a Barcelona és a Real Sociedad nyert több egyetlen gólos meccset (12-12) az 5 európai topligában ezen időszakban. o Cyriel Dessers háromnak közvetlen részese volt a Cremonese öt hazai góljából (3 gól, 2 assziszt), a szerepléseinek 75%-a amúgy is a Zini Stadionban történt. + Andrea Belotti leghosszabb gól nélküli sorozatát futja a Serie A-ban (22 meccs 701 perce óta nem talált a kapuba), legutóbbi góljait egy újonc ellen szerezte, a cserepadról beállva mesterhármast hintett az Empolinak még a Torino színeiben, tavaly májusban

UEFA YOUTH LEAGUE, nyolcaddöntő. Sport1 15:00 AC Milan–Ruh Lviv (kommmentátor: Fülöp Marcell).
SERIE A, 24. forduló.
Sport2 18:15 Cremonese–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 Juventus FC–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)