A Bilbaót kötelezi a kupamúlt • SportTV

A Bilbaót kötelezi a kupamúlt

2023. 03. 01. 16:21    
Olvasási idő: 3 perc

Félig-meddig baszk házirangadót rendeznek a Copa del Rey elődöntőjének egyik párosításában – a másiknak meg jön majd egy Copa-Clásico csütörtökön, a visszavágókat április elején játsszák le. (Előtte afféle felvezetőnek adunk egy jó kis UEFA Ifjúsági liga-nyolcaddöntőt is, jól hangzó párosításban.)

Bilbaói gólöröm – akár egy hasonló is elég lehet a visszavágóra is biztató eredmény eléréséhez (Fotó: Getty Images)

Az „előmeccs” UEFA Youth League-találkozó lesz Liverpoolból, a vörösök juniorcsapata a Portót fogadlója, egymeccses nyolcaddöntőn. Az angolok korábbi korosztályos csapatai még az elődöntőig sem jutottak, a Porto viszont 2017–18-as évjáratával a négy közé jutott, egy évre rá meg is nyerte a sorozatot. (Az akkori csapatból például Diogo Costa ma már nem csupán az első csapat kapusa, hanem hat korosztályos együttes után most a felnőtt válogatott kezdő kapuvédője már.)

A Copa del Reyben lokális rangadó lesz az egyik ágon. Navarra ugyanis a tágabb értelemben vett Baszkföld része, a pamplonai Osauna tehát afféle szomszédvára a spanyol futballnak Bilbaóhoz képest. (A két város légvonalban csupán 115 km-re van egymástól.) Annál nagyobb a differencia köztük a kupamúltjukat tekintve. Az Osasuna egy szem vesztes fináléjával szemben az Athleticnek 40 (vagy 39) kupadöntőből 24 (vagy 23) trófeája is ven, ezzel az örökrangsor másodikja, csak a Barcelona (31) előzi meg.
Hogy honnan a vagylagosság? Nos, a legelső spanyol nemzeti kupaküzdelemben négy csapat vett részt, a győzelmet a Club Bizcaya szeürezte meg a Barcelona legyőzésével. A győztes együttes valójában az Athletic és az FC Bilbao ”vegyes csapata” volt, több Athletic-játékossal. A trófeát azóta is az Athletic múzeumában őrzik, a spanyol szövetség azonban nem ismeri el hivatalosnak ezt a győzelmet. Azóta a nemzetközi források is kétféle számlálást vezetnek, egy részüknél 24, másutt 23 kupagyőzelmet jegyezve.
A döntők és győzelmek száma tehát vitatott, az nem, hogy a klub 2021-ben volt legutóbb finalista (kikapott a Barcától 4–0-ra), legutóbbi győzelmét viszont lassan két évtizede, 1984-ben aratta, azóta volt a ’21-esen kívül még négy döntős veresége, abból három szintén a rekorder katalánoktól.
Az Osasuna az egyetlen a négy idei kupaelődöntősök közül, amely a legutóbbi hétvégén győzött, 3–2-re verte meg a Sevillát a Ramón Sánchez Pizjuánban. Ez volt a navarraiak első győzelme azóta, hogy januárban ugyancsak a Sevillát verték meg a kupa negyeddöntőjében. A szombati sikerrel azonban a Bilbao elé kerüktek a LaLiga bajnoki tabelláján. Öt éve, amióta Jagoba Arrasete – a bilbaóak legnagyobb helyi riválisa, a Real Sociedad korábbi edzője – került a pamplonai kispadra, egyre jobban teljesít a csapat. Előbb visszakerült a másodoszályból az élvonalba, mald három évtized után először három egymást követő idényben a táblázat felsőházában végzett.

Az Osasuna csak egyszer jutott el a Király-kupa döntőjébe, 2005-ben veszített a Real Betistől. Az idei különleges ugrás volt, hiszen elmúlt 12 szezonban nem jutott még a nyolcaddöntőbe sem.  A Bilbaónak viszont ez már a negyedik egymást követő szezonja, amelyben bejutott az elődöntőbe, tavaly a Valencia ellen elbukta ezt a kétmérkőzéses fázist.
Ernesto Valverde a Barcelona játékosaként és edzőjeként is negnyerte a kupát, de soha sem irányította az Athleticet ennek a trófeának a megnyeréséig.
Az Athleticnél negyedik menedzseri időszakt töltő Valverde szinte nem akart hinni a szemének amikor a hétvégén tanítványai kikaptak a Gironától hazai pályán, az első félidőben két öngólt elérve, a kétgólos hátrányt pedig a második játékrészben már nem tudta behozni. Az Athletic bajnoki formája visszaesett, miközben folyamatosan jól teljesített a kupában. A Girona elleni vasárnapi vereség már az ötödik volt megelőző hét élvonalbeli mérkőzésén, így az „oroszlánok” csapa a nyolcadik helyen maradt a tabellán. Bár ez szigorúan véve nem egy baszk derbi, a túlzott ismertség és a játékosok sok kemény belépője, sőt sérülésokozása ellenségeskedést szított a klubok között , ami már az elmúlt években egyoldalú rivalizálás volt a pályán, az Osasuna a legutóbbi 13 tétmérkőzésből mindössze kettőt nyert meg.

Arrasate rengeteg változtatást hajtott végre a sevillai utazása során, és olyanokat tartott a kispadon, mint a gólkirály Chimy Avila és a meghatározó játékmester, Moi Gómez. A Sevilla ellen pályára lépők lendületes teljesítménye ellenére Arrasate várhatóan legerősebb tzenegyét fogja kiállítani az egyik legfontosabb mérkőzésre, amelyet a klub az elmúlt évtizedben megvív. A szélső védő, Ruben Pena kerülhet a csapatba izomrostszakadásA miatt, és Ruben Garcia szereplése  is kétséges, miután csípőproblémával kihagyta a vasárnapi kirándulást.
A túloldalon Valverde választásai többségét a közelmúltbeli sérüléssorozat hozta meg helyette, a távol maradók listája tovább nőtt Ander Herrera (ágyék) és Inigo Martínez (láb) hosszú távú kihagyását követően. A kapus Unai Simon is várhatóan kimarad, miután a Gironától elszenvedett vesztes meccs félidejében Achilles-ín-problémával kénytelen volt kiszállni. Jon Morcillo későn csereként beállt ugyan, de nem sokkal pályára lépését követően eltört a kulcscsontja, míg Raul Garcia, akinek sikerült befejeznie a viadalt, kificamította a bal vállát. Nico Williams szereplése is kétséges, a csatár térdrándulás miatt teljesen kihagyta a meccset, amellyel tovább csökkentette Valverde fogyatkozó lehetőségeit.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, nyolcaddöntő. Sport2 16:00 Liverpool FC–FC Porto (kommentátor: Engyel István.
COPA DEL REY, elődöntő, első mérkőzés. Sport2 21:00 CA Osasuna–Athletic Cub de Bilbao (kommentátor: Fülöp Marcell)