„Atlétikus rangadó” a Copa-döntőért • SportTV

„Atlétikus rangadó” a Copa-döntőért

2024. 02. 29. 20:39    
Olvasási idő: < 1 perc

A spanyol nemzeti kupaküzdelem 2023–24. évi kiírásának utolsó előtti mérkőzését a sorozat históriájának második és negyedik legeredményesebb klubja vívja. A kérdés: a baszkföldi egyesület 41-edszer vagy a fővárosi klub 20-adszor kap lehetőséget a fináléban, hogy az RCD Mallorcával megvívjon 25., illetve 11. kupagyőzelme megszerzéséért.

A Sam Mamésben is minden labdáért hasonló harc várható, mint három hete Madridban (Fotó: Getty Images)

Már a fenti kiinduló adatok egyike is vita tárgyát képezi a spanyol szövetség és a klub (Athletic Bilbao) között. A legelső kiírásban, 122 évvel ezelőtt 1902-ben a négy induló együttes egyike egy vegyes csapat volt, az akkori két bilbaói klub, az Athletic és az FC játékosaival, s történetesen éppen az az FC Biscaya néven szereplő alakulat nyerte el a Koronázási Kupát (az eseményt XIII. Alfonz király koronázása alkalmából írták ki). A trófeát azóta is az Athletic múzeumában őrzik, a források többsége jogelődnek tekinti, ugyanakkor a nemzeti futballszövetség nem ismeri el, szerinte az 1903-as kiírás a hivatalos első.
Szóval, akár a 122., akár a 123. a mostani kiírás,
az „őstörténetben” rokon két együttes – a madridit ott tanuló bilbaói fiatalok alapították az FC Madridból (később lett „Real”) kiszállók tagságával, rutinos, tapasztalt gárdaként esik egymásnak az első, madridi találkozó 0–1-e után. Azzal az egy Álex Berenguer 11-essel mozdította ki az egyensúlyból kupamérlegüket az Athletic, a februát 7-i első találkozó előtt ugyanis 7–2–7 volt az eredményállás. (A legfontosabb összecsapásokból, a három kupadöntőből a bilbaóiak kettőt nyertek meg, az 1921-est 4:1-re, az 1956-ost 2:1-re, a „legújabb”, 1985-ös viszont 2–1-es madridi győzelemmel ért véget.)

Az idényben ez lesz a harmadik összecsapásuk, a decemberi bajnokit, szintén a San Mamésben 2–0-ra nyerték meg a baszkok (gólok: Guruzeta, N. Williams), azután jött a februári első meccs a Metropolitanóban. Ha a visszavágón is hibátlanul zár a baszk védelem, meglesz az újabb kupadöntő, aztán hogy az a 40. lesz vagy a 41., azon vitatkozhatnak még egy darabig a szövetség korifeusai a bilbaóiakkal…

Copa del Rey, elődöntő, visszavágó. AMC Mikro (Sport3) 21:30 (felv. Sport2 1:15) Athletic Club de Bilbao–Club Atlético de Madrid (kommentátor: Méhes Gábor)