Milan-feladat: felugrani a második helyre • SportTV

Milan-feladat: felugrani a második helyre

2023. 03. 04. 12:23    
Olvasási idő: 4 perc

A Lazio váratlan nápolyi győzelmével felléphetett a virtuális dobogó második fokára. Hogy csak egy napig-e, az a Fiorentina–Milan mérkőzésen derül ki: a tavalyelőtti bajnok a három pont firenzei megszerzésével felválthatná a rómaiakat az „ezüstös” helyen…

Junior Messias szerezte a győzelmet véglegesítő második gólt a Milannak az Atalanta ellen (Fotó: Getty Images)

Lehet, hogy a Milannak nincs már esélye megvédeni bajnoki címét, de legalább maradék büszkeségét megőrizte büszkeségét a Tatarusanu kapuját elárasztó góllavina eltorlaszolásával, a legutóbbi három bajnokiján egyetlen gólt sem kapott. Ugyancsak 1–0-ra nyert a BL-ben a Spurs ellen, legutóbb február elején a Derby della Madonninán került a kapujába a labda, lezárva egy, a klub számára nyomasztó időszakot. Azóta a Torino, az Atalanta és a Monza látta annak a kárát, hogy Pioli mester kiválóan átszervezte a csapat védelmét. Sokat köszönhet a mester a visszatérő Maignan kapusnak és Zlatan Ibrahimovic alakja is kezd feltűnni a színen, a 2–0-s legutóbbi győzelem alkalmával már pályára is lépett. A legutóbbi hosszúra nyúló sérülés után a veterán klasszis nem álmodhatott ugyan a kezdésről, Brahim Díaz cseréjeként beállt a 74. percben, és már a pályán volt, amikor a Pioli új 3–4–2–1-es rendszerében jobb oldali középpályást játszó Junior Messias a második góllal véglegesítette a vörös-feketék sikerét az Atalanta ellen.
A fordított párosítású meccsen is kikapott a Fiorentina 2–1-re, amely legutóbbi 16 mérkőzésükből csak hármat nyert meg a Milan ellen, igaz, az látványos 4–3-as siker volt, amelyen Ibrahimovic és Dusan Vlahovics is duplázni tudott. Az európai kupaterepen a nyolcaddöntőbe kerülő, az Olasz Kupában a Cremonesével elődöntőző violák az utóbbi időben remekelnek a kupákban, de bajnoki menetelésük elég sok kívánnivalót hagy maga után. A toszkán klubot a hétfőn a Bentegodiban rendezett mérkőzés előtt csak 8 pont választotta el már kieső helyen álló vendéglátójától. Fennállt annak a veszélye, hogy a lilákat meglegyinti a kiesés fuvallata is, de a 3–0-s győzelemmel végül a 12. helyre rukkoltak előre. Annak ellenére, hogy a kispadon kezdett, Cristiano Biraghi kapitány még mindig segített azzal, hogy a 89. percben hozzátett még egyet Barak és Cabral góljához. Utóbbi a Sporting Barga elleni Konferencialiga-párharc két mérkőzésén háromszori is betalált, jelentős részt vállalva a 7–2-es összgólkülönbségű kettős győzelemből, amely a 16 közé juttatta együttesét, első alkalommal idáig jutva az európai kupák valamelyikében az elmúlt három esztendőben. Vincenzo Italiano működése alatt előrelépett az együttes, ám most éppen egy negatív szériában is van: legutóbbi nyolc egymás utáni meccsén egyaránt kapott egy vagy több gólt.

Pioli az elmúlt hetekben megtalálta a nyerő formulát, néhány változtatásra kényszerül szombat este, mert Krunic és Rafael Leao is eltiltását tölti sárga lapjai miatt. Utóbbi az elmúlt szezon kezdete óta öt Serie A-mérkőzést hagyott ki, azokon a Milan győzelmi aránya 40% volt, amikor játszik, ez felugrik 67%-ra. Noha tavalyi szerződtetése óta a belga De Ketelaere formán kívül játszik, ő lesz a portugál középpályás helyettese. Egyik fő feladata Giroud támogatása lesz, Zlatan ott ülhet beállásra készen a kispadon.
A firenzei védő Nikola Milenkovics visszatért sérüléséből, a Verona ellen már kispados volt, most a Martínez Quarta, Igor kettősből valamelyiket kell kiszorítania, hogy bekerüljön a lilák védelmének a közepére. A jó formában lévő Cabral előnyben van Joviccsal szemben a középcsatár posztjáért folytatott küzdelemben, Riccardo Saponara egyike azoknak, akik a brazil center bármelyik oldalán képesek jól támadni Vincenzo Italiano 4–3–3-as rendszerében. Saponara még 2013-ban debütált a Serie A-ban a Milanban, amely az a csapat, amely ellen a legtöbb gólt szerezte az élvonalban (4). Milenkovics erőnlétével kapcsolatban akadnak még kétségek, Terzic bekerülhet a violák közé, igaz, hétfőn kisebb combsérülést szenvedett.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Milan nyolc legutóbbi meccsük mindegyikén szerzett gólt a Fiorentina ellen, egyszer volt csak ennél hosszabb ilyen sorozata a rossonerinek a violák ellen, egy tízes széria 1947 és 1951 között. 2. A Fiorentina (387) és a Milan (351) kettő a négy legtöbbet kapura lövő csapat közül, a lilák kapujára ment a legkevesebb lövés (229), viszont az övék az egyik legrosszabb kapott gól/lövés arány a ligában (minden 7.6 kapujukra menő lövésből gól születik. 3. A Fiorentina – a Romával együtt – Zlatan Ibrahimovic kedvenc ellenfeleinek egyike (11 gólt szerzett ellene), egy újabb góllal a svéd lehetne a liga történetének legidősebb gólszerzője (41 évesen és 152 naposan), megdöntve Alessandro Costacurta lekordját (41 év 25 nap, 2007 májusában)

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

MONZA–EMPOLI

+ A Monza egyetlen toszkán csapat ellen sem tudott nyerni az idény első felében, 1–0-ra kikapott az Empolitól októberben és 1–1-et játszott a Fiorentinával januárban. o Az Empoli kapta a legtöbb gólt szöglet után az idényben (8), a Monza csak egyet szerzett ugyanebben a meccshelyzetben, azt Pablo Marí érte el a Spezia ellen októberben. = Andrea Petagna két gólt szerzett és egy gólpasszt adott a Serie A-ban az Empoli ellen, mindet ugyanazon a meccsen (Empoli–SPAL 2–4, 2019 április 20-án) – az volt a mérkőzés, amelyen a legtöbb találatban volt közvetlenül részes és amelyiken két duplájából a másodikat érte el. o Francesco Caputo nem talált a kapuba három újonc elleni Serie A-meccsén, előtte viszont 14-szer szerzett gólt 15 ilyen mérkőzésen.

ATALANTA–UDINESE

+ Az Atalanta veretlen legutóbbi 10 élvonalbeli meccsén az Udinese ellen (7 gy., 3 d.), ez a fekete-kékek holtversenyben leghosszabb ilyen sorozata bármely Serie A-s együttes ellen (a másik hasonló a Cesena); a legutóbbi friuliai győzelemért 2017. október 29-ig kell visszamenni, a 2–1-es győzelem góljait De Paul és Barak érte el. = Az Udinese egyetlenegyszer nyert a legutóbbi 16 Serie A-mérkőzésén (9 d., 6 v.), az öt európai topbajnokságban ez idő alatt csak az Angers győzött kevesebbszer (0). o Luis Muriel legtöbb A-ligás gólját az Udinese ellen érte el (12, ez minimum 4-gyel több mint bármely más ellenfél ellen), jelenleg 8 meccses góltalan sorozatban van először 2019 májusa óta (akkor a Fiorentina játékosa volt, 11-ig jutott); az Atalanta csatára 57 mérkőzésen 15 gólt szerzett az Udinese játékosaként. + Rasmus Höjlund a legfiatalabb játékos az öt európai topligában, aki 5-nél több gólt ért el – egyszer sem lőtt kapura a Milan ellen, sosem volt még két egymás követő Serie A-mérkőzése, amelyen nem lőtt kapura.

SERIE A, 25. forduló. Sport2 15:00 AC Monza–Empoli FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:45 Atalanta BC–Udinese Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 AC Milan–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Nyilasi Tibor)