„Felzárkózó rangadó” az Olimpicóban • SportTV

„Felzárkózó rangadó” az Olimpicóban

2023. 03. 05. 13:41    
Olvasási idő: 3 perc

Számos más közvetíteni valónk miatt vasárnapra „csak” két olasz mérkőzésünk maradt, de a mennyiség csökkenése nem jelent minőségromlást: a tavalyelőtti bajnok meccse mellett egy különleges párosítás kerül a programba: a Roma–Juventus rangadó, Mourinhóval mégis az Olimpico kispadján...

A klubcseréje óta világbajnokká avanzsáló Paulo Dybala sokat tehet azért most éppen exklubja ellen, hogy Rómában is olyan ikonná váljék, amilyenként Torinóból eljött (Fotó: Getty Images)

A Roma 2023-as ígéretes rajtja kedden hirtelen megtorpant, amikor a Giovanni Zini Stadionban találkozott a sereghajtó Cremonesével. A szürke-vörösök elleni vereség nemcsak eltávolította a házigazdát az utolsó helyről, hanem jócskán keresztbe tett a „farkasok” BL-négybe jutási reményeinek is. Az El-nyolcaddöntőt korábban elérő Roma ellentmondásos találkozón szenvedett vereséget Ciofani kései és vitatható módon megítélt 11-esével, ez volt a klub második veresége a cremonaiaktól, négy héttel azután, hogy a Coppa Italiában is kikaptak tőlük, ráadásul otthon. A meccs során Mourinhót már harmadszor száműzte egy játékvezető a lelátóra, a rómaiak vezetősége fellebbezett a kiszabott kétmeccses eltiltás ellen, amelynek végrehajtását végül felfüggesztették. A szokott helyét elfglaló mester azonnali választ akar látni csapatától egy ilyen pocsék eredmény után – más kérdés, hogy teljes itáliai karrierje során csak kétszer tudta legyőzni aktuális csapatával a Juvét. Az Európa-konferencialiga  első győzteseként ebben az idényben a klub eggyel magasabb szinten, az El-ben is a trófeát célozza  meg később, de előtte be akar jutni a Serie A-ban a legjobb négy közé, hogy őszi BL-indulása mindenképpen meglegyen. A házi gólkirály és korábbi Juve-sztár Paulo Dybala szereplése kulcsfontosságú lehet ennek a célnak az elérésében. Több riválissal – talán az újjáéledő Juventusszal – is meg kell küzdeniük ezért, amelyben támogathatja őket az a tudat, hogy legutóbbi négy bajnokijukat az Olimpicóban kivétel nélkül megnyerték, méghozzá kapott gól nélkül.
A Juve legutóbbi három mérkőzésükből kettőt is megnyert az „örök városban”, mi több, a legutóbbi négy bajnokijukból háromszor is győzött, a kivételt az őszi torinói 1–1 jelentette, Dusan Vlahovics, illetve Tammy Abraham találataival.
Allegri mester emberei szeretnék meghosszabbítani domináns sorozatukat, amelynek legújabb darabjaként kétszer is hátrányból felállva 4–2-re megverték a Torinót a Derby della Molén kedden, tovább csökkentve hátrányukat azzal a hat csapattal szemben, amely megelőzte őket a 15 pontos szövetségi pontlevonásos büntetés következményeként. Az Allianz Szadionban elért győzelem közben az extorinós Bremer szerezte a Juve harmadik gólját újabb válasz a Monzától elszenvedett kudarc óta – a Juventus ténylegesen újjáéledt. Legutóbbi 7 idegenbeli bajnokijából hatot megnyert – az idény elején az első négyből egyszer sem győzött – , 11 házon kívüli találkozójából hétszer gólt sem kapott , ez valóban imponáló eredménysor, utóbbi ezt megelőzően 1982-ben sikerült a „zebráknak”.  A két Toro gólon kívül az amúgy az El-ből kiejtett Nantes-tól kapott csupán egyetlen gólt a gárda a legutóbbi 500 játékperc során, az Allegri-féle védelemszilárdítási kísérlet kielégítő eredményt hozott. Ezért a Juve-drukkerek tovább reménykednek a négybe jutásban, amely adott esetben a Roma kárára (is) történhet meg.

A cremonai kudarc után a Roma-kezdő néhány helyen megváltozhat, az alapemberek közül valószínűleg visszatér Smalling és Matics is. Az angol védő eltiltás után tér vissza, a szerb „robotember” Wijnaldumot váltja, aki hosszú-hosszú sérülés utáni rehabilitációt követve befejezte első teljes meccsét a sárga-pirosak együttesében. Elöl az újdonsült apa Tammy Abraham rohamoz az élen Andrea Belottit váltva, aki ebben az idényben még gólt és gólpasszt sem jegyez, ő amúgy négy gólt is szerzett a Juve ellen, igaz nem rómaiként.  Az exjuvés Paulo Dybala a 10. helyen áll az „öreg hölgy” örök góllövőlistáján, a bajnokságban eddig 8-szor volt eredményes és 6 gólpaszt is jegyzett új csapatában – ez ugyanannyi, amennyit Torinóban regisztrált az elmúlt idényben – 11-gyel kevesebb meccsen!
A másik drága (vissza) igazolása, Paul Pogba alig szerepelt az idényben, ismét csak kispados lesz azok után, hogy a rangadón sok-sok idő után beállhatott csereként. Az ugyancsak középpályás Miretti felépült bokasérüléséből, Milik azonban még mindig nem bevethető, így marad elől Vlahovics és a világbajnok Di María a csatárduó tagjaként.
Locatelli visszatérése lehet az egyetlen változtatás a kezdőn, a fiatal Barranechea kárára kerül vissza a csapatban az Európa-bajnok.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma legtöbb bajnoki vereségét a Juventustól szenvedte el, a fehér-feketék 85 bajnokit nyertek a sárga-pirosak ellen, beleértve a legutóbbi négy meccsükből hármat. 2. Massimiliano Allegri nyerte a legtöbb meccset edzőként José Mourinho ellen a Serie A-ban hármat (2 d., 2 v.), a Roma-edző csak kétszer győzött a Juventus ellen, ennél kevesebbszer egyetlen csapat ellen sem nyert, amelyikkel tanítványai legalább ötször megütköztek (a Napoli ellen volt ugyancsak két sikere). 3. Adrien Rabiot 5 gólt szerzett a bajnoki idényben, valamennyit hazai pályán, ez volt a legtöbb gólja egy idényben nélkül, hogy idegenben betalált volna, a legutóbbi Juve-középpályás, aki egyazomn idényben ennél több gólra volt képes, Sami Khedira (9 gól,  2017–18-ban).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK TÉVÉS MÉRKŐZÉSÉRŐL

INTER–LECCE

+ Az Inter egyetlenegyet vesztett el 13 legutóbbi Serie A-meccsükből (9 gy., 3 d.), 2012 januárjában Guillermo Giacomazzi góljával (1–0). o A Lecce megnyerte legutóbbi két meccsét lombardiai ellenféllel szemben, először története során; ráadásul a legutóbbi meccsén a San Siróban pontot szerzett (2–2, a Milan ellen 2019 októberében), ha most sem kap ki, két egymást követő meccsén veretlen marad ebben a stadionban 2020 óta (2–21 a Milan, 1–0 az Inter ellen). = Edin Dzeko mindössze két gólt szerzett 13 fellépésén ebben a naptári évben (709 percet játszott) azután, hogy 2022-ben az utolsó 13 mérkőzésén 7 gólt ért el (896 perc alatt). + Ha Lorenzo Colombo gólt szerez a mérkőzésen, a harmadik játékos lehet a klub történetében, aki legalább öt gólt ér el egy idényben Valerij Bozsinov (11 gól 2004–05-ben) és Luis Muriel (7 gól 2011–12-ben) után.

SERIE A, 25. forduló. Sport2 18:00 FC Internazionale–US Lecce (kommentátor: Fülöp lászló, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:30 AS Roma–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)