Bologna: lehet egy kicsit még feljebb? • SportTV

Bologna: lehet egy kicsit még feljebb?

2023. 03. 06. 16:23    
Olvasási idő: 3 perc

Kétmeccses hétfő van a Serie A-ban, a mi megoldásunk a szokásos: először kitárgyaljuk az első nyolc meccset az olaszfoci-talkshow-ban, majd következik a két élő mérkőzés – a forduló összefoglalója majd kedden kerül adásba. A választott meccsünk persze a „magasabb rangú”, a nyolcadik – pontszerzéssel hetediknek fellépő Bologna vendégszereplése a 12. Torinónál.

Riccardo Orsolini ebben az évben kiválóan pótolta Arnautovic góljait – ha visszatér az osztrák, kétfelé is nagyon kell figyelniük az ellenfelek védőinek (Fotó: Getty Images)

A Serie A-ban a múlt heti rangadó előtt csupán egy pont választotta el Derby della Mole két csapatát, az Allianz Stadionban parádés csatát vívott a két torinói együttes, a „bikák” hiába jutottak kétszer is előnyhöz, nem tudták felülmúlni házigazdájukat. Karamoh korai találatát hamar kiegyenlítették a „zebrák”, Sanabria pontos „majdnem kapufás” gólja újra jobb helyzetbe hozta a gránátszínűeket, de az újabb egyenlítés után a Juve 4–2-re megfordította a találkozót. A Toro tehát hat gólt kapott legutóbbi két bajnokiján, egy ilyen vereség komoly csapást jelent a legjobb hatba jutás reményeire, például a városi rivális mögött már 4 pont a lemaradása, a fehér-feketék 15 pontos büntetése dacára…
Hat bajnoki meccsből csak egy győzelem és egy hazai döntetlen a Cremonesével – a Toro csak táblázat közepi riválisaival konkurálhat jelenleg. Mielőtt még a hónap végén megküzdene az utcahosszal vezető Napolival.  A jövő hétvégi leccei út előtt hétfőn olyan ellenféllel küzd meg, amely ellen legutóbbi 7 bajnokijából csak egyszer veszített, bár az éppen a legutóbbi novemberi találkozó volt.
Bár a csapat eleinte küszködött új edzője, Thiago Motta módszereinek alkalmazásával, a Bologna az őszi fordított párosítású összecsapáson 0–1-ről fordítani tudott 0–1-ről 2–1-re Posch és Orsolini góljával. A piros-kékeké a Serie A egyik legjobb formában lévő csapata, négy ponttal megelőzi hétfői vendéglátóját a tabellán. Az Inter elleni küzdelmes 1–0-t követően a 8. helyet foglalja el a táblázaton, s a Juvével együtt egyfajta nyomást gyakorol a 6. Atalantára az európai kupahelyekért zajló versenyfutásban. S nem csupán a hazai szereplés az erősségük, kezdenek idegenben is versenyképesek lenni, ott s szereznek sikerélményeket. Orsolini ismét gólt szerzett – a legutóbbi 7 meccsen már az ötödiket –, a legutóbbi három idegenbeli találkozón aratott győzelemaz emiliai klub legjobb szériája 1964 óta, amikor ötször nyert – Motta legényei joggal reménykednek benne, hátha közel kerülnek ehhez a célhoz.

A torinói derbi kudarca után Ivan Juric néhány változtatásra készül csapatán, legalább az egyik szélső helyen embert cserél. Ola Aina visszatérhet egymeccses büntetése letöltése után, Mergim Vojvoda ls ő küzte dünt majd a horvát edző, a kaptány  Ricatdo Rodríguez a kispadra kerül. Eltiltott erre a hétre is akad, most Samuele Ricci nem játszhat emiatt, Ilic l Linetty együtt szerepelhet a középpálya tengelyében. Nikola Vlasic csatlakozott a Lázaro, Zima, Pellegri sérülttrióhoz, Karamoh a csapatban marad Sanabria támogatását fő feladatul kapva.
A Bologna első számú csatárcsillaga Arnautovic felépült hosszas sérüléséből, ami miatt több sikerből, az Inter elleni győzelemből is kimaradt, ám alighanem kezd most már a piros-kékek támadó alakzatának élén. Ám az is meglehet, hogy csak fokozatosam építi vissza Motta a csapatba és Musa Barrow marad az élcsatár, miközben Zirkzee is újra bevethető, növelve a mester taktikai lehetőségeit elöl. A támadó középpályás trió jobb oldalán a kiváló formát mutató Orsolini játéka kikezdhetetlen, ő a legeredményesebb olasz játékos Európa öt topbajnokságában a 2023-as naptári esztendőben, amúgy a Torino elleni legutóbbi három bajnokiján kétszer is a kapuba talált, mindkétszer csereként beállva.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Bologna mindhárom meccse a bajnoki szezon második felében döntetlennel ért véget a Torino ellen azután, hogy az előző 5 találkozó egyike sem végződött remivel. 2. Alberto Sanabria mindkét legutóbbi meccsén betalált a Bologna ellen a Serie A-ban (2 gól), csak a Hellas Verona ellen volt eredményesebb a Serie A-ban (3). 3. Stefan Posch négy gólt szerzett az idényben, csak három Bologna-védő szerzett 5-nél többet a 3 pontos győzelem bevezetés óta egyazon idényben Michele Paramatti (5, 1997–98), Salvatore Fresi (8, 2001–02) és Aaron Hickey (5, 2021–22).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK TÉVÉS MÉRKŐZÉSÉRŐL

SASSUOLO–CREMONESE

+ A Sassuolo egyetlenegyszer mulasztott el gólt szerezni legutóbbi 23 újonc elleni bajnokiján, éppen a Cremonese ellen tavaly szeptemberben (0–2), a fekete-zöldek legutóbb háromszor ikszeltek az újoncokkal, emellett kétszer nyertek, előtte egy tucat ilyen mérkőzésen 10 győzelem mellett kétszer kikaptak. o A Cremonese a múlt héten szerezte meg első bajnoki győzelmét az idényben a Roma ellen, ha rádupláz, első ízben nyer egymást követő két élvonalbeli bajnokit 1996 márciusa óta, akkor a Laziót és a Padovát verte meg. = 2023 kezdete óta csak Luperto (28) és Kim Min Dzse (24) tisztázott többször fejessel, mint Ruan Tressoldi és Martin Erlic (21-21);  a brazil a harmadik a bármely testrésszel tisztázás ligarangsorában is (44 sikeres kísérlettel). + Marco Benassi négy gólban volt közvetlen részes a Sassuolo ellen a Serie-ban  (2-2 gól és gólpassz), nivc olyan csapat a Serie A-ban, amely ellen magasabb ez az értéke. Első élvonalbeli bajnoki gólját is a fekete-zöldek ellen szerezte 2014 januárjában, még a Livorno színeiben.

SERIE A, 25. forduló. Sport1 17:30 Nyerő Széria olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János, Kéri András); Sport1 18:00 Sassuolo Calcio–US Cremonese (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 Torino FC–Bologna FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András);