A Milan feladata: kihasználni a konkurencia botlásait • SportTV

A Milan feladata: kihasználni a konkurencia botlásait

2023. 03. 13. 15:20    
Olvasási idő: 2 perc

A Napoli a „holdban”, a földön lévő konkurencia botladozik. Az Atalantát éppen a Napoli verte el, az Inter és a Roma kikapott, a Lazio ikszelt. A forduló utolsó extra – értsd: BL-aspiráns – fellépője a bajnoki címvédő Milan. A lecke azonos a Roma vasárnapi feladatával: a győzelem virtuális bronzot ér és pontszámban holtversenyt az „ezüstös” milánói riválissal, az Interrel.

Junior Messias egyre stabilabb tagja a Milan középpályájának (Fotó: Getty Images)

Stefano Pioli együttese 11 után jutott el a BL negyeddöntőjébe, de ijesztő közdelem vár rá, hogy a következő idényben is a milliomos elitligában indulhasson. A Serie A-ban tulajdonképpen egy ötös tornán vesz részt, az Interrel a két római nagycsapattal és az Atalantával kell megküzdenie három fennmaradó BL-helyért, bár az utóbbi az elmúlt hetekben kezd lemaradozni a többiektől. A rossoneri a 26. forduló után garantáltan legalább öt ponttal megelőzi a bergamóiakat, akik 2–0-ra kikaptak oénteken az ujtcahosszal vezető Napolitól.
Ennek ellenére Pioli emberei abban reménykednek, hogy visszatérhetnek a győzelem útjára a középmezőnyben lévő Fiorentinától múlt héten elszenvedett vereség után, ami egy hárommeccses nyerő sorozatának vetett véget. Rafael Leao legutóbb nem játszott a violák ellen, eltiltását töltötte, amiért megkapta ötödik sárgaóéját az Atalanta elleni 2–0-s győztes taláélkozón február 26-án, így visszatérése megadhatja a szükséges tűzerőt a házigazdáknak a 16. helyezett elleni támadójátékban. A legutóbbi két hazai meccsüket kapott gól nélkül nyerték meg, és a közelmúltban elért San Siro-beli eredmények megismétlésével a Milan 50 pontos lehet, mint az Inter, amelyet a Spezia először győzött le kettejük közös históriája során.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana az idényrajt óta mindhárom San Siro-beli meccsét elvesztette, 9–0-s összgólkülönbséggel, ez holtversenyben negatív rekord a bergamói Gewiss Stadion gazdájával. 2. A Milan négyszer nem veszített legutóbbi öt meccséből (3 gy., 1 d.) a táblázat utolsó öt helyén viszont a legutóbbi ilyet l5–2-re elbukta a Sassuolóval szemben. 3. Rafael Leao kettőt szerzett az idény 9 idénybeli góljából az új esztendőben, az egyiket január 4-én éppen Salernóban, a Milan csatára legutóbbi hat mérkőzésén nem talált a kapuba, ilyen hosszú gólaszálya első ízben van a 2020–31-es év kezdete óta.
A címvédő útját a Salernitana állhatja el, amely némi előnyt szerzett a kieső hármassal szemben, annak ellenére, hogy a múlt héten a Sampdoriával csak gól nélküli döntetlent játszott. Paulo Sousa, a februárban beiktatott új vezetőedző három meccsén már négy ponthoz segítette a Granatát. Pedig a  Davide Nicola távozását megelőző 2023-as nyitány hét meccsen sok pontot szerzett. Hét pont választja el a 16. helyen álló Hellas Veronát a 18. helyen, azaz nem közvetlen kiesés veszélye, még akkor sem, ha ez megváltozhat, ha a Verona vasárnap legyőzi Monzát, és a salernói klub veszít Milánóban. Ez az eshetőség potenciálisan növeli a nyomást Sousa embereire, hiszen már csak 12 meccs van hátra a játékhét befejezése után. A Salernitana idegenbeli eredménysora nem ad okot az optimizmusra, mivel október eleje óta kilenc meccsükből hatot elveszített idegenben. A látszólag újjáéledő Milan ellen, amely nehezen indult az újévben, a salernói csapat küzdhet azért, hogy bármilyen pozitív eredményt a BL-ben most még álló és a következő BL-re hajtó bajnoki címvédő otthonában.

Zlatan Ibrahimovic hétfőn akár rajthoz is állhataz idényben  először a Milanban, bár Pioli várhatóan Divock Origit választja, hogy Olivier Giroud levegőhöz juthasson. Junior Messias combsérülést szenvedett a Tottenham ellen, Davide Calabria pedig valószínűleg a jobb szélső középpályás posztján tűnhet fel helyettesíteni. Ismael Bennacer, miután csak a meccs utolsó perceiben lépett pályára az anliai BL-találkozón, várhatóan visszatér a középpálya közepére, hogy Sandro Tonalival együtt játsszon.
William Troost-Ekong február közepén szenvedett térdsérülést, a Salernitana középhátvédje így lemaradt a hétfői San Siroi-látogatásról. Pasquale Mazzocchi térdműtétje után felépült, november közepe óta először léphetett pályára, miután két alkalommal előtte a kispadon foglalt helyet. Krzysztof Piatek egykori klubjával kerül szembe, igyekszik bizonítani a milánóiak vezetőinek annak ellenére, hogy november 5-e óta nem talált a kapuba a Serie A-ban.

SERIE A, 26. forduló. Sport1 19:30 Nyerő Széria olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 20:30 AC Milan–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)