A Milan Udinében őrizné pozícióját • SportTV

A Milan Udinében őrizné pozícióját

2023. 03. 18. 13:13    
Olvasási idő: 3 perc

A címvédő Milan rövid időre kikerült a „BL-négyből”, de a vetélytársak folyamatos botladozása által visszakerült oda. Hogy ott is maradhasson, nyernie kell szombaton a Dacia Arenában – a riválisok eredményei függvényében persze még előre is léphet a három ponttal a forduló végére.

Giroud hiányában némi átszervezéssel Ante Rebic is bekerülhet a Milan kezdőcsapatába Udinében (Fotó: Getty Images)

Noha Olivier Giroud közvetlenül a szünet előtt vezetést szerzett a Milannak hétfőn a San Siróban a Salernitana ellen, a francia idénybeli 8. gólja nem bizonyult elégnek a három ponthoz, mert Boulaye Dua második félidőbeli egyenlítésével a kiesőjelölt végül pontot vitt el Milánóból. A gránátvörösök kapusa, Ochoa briliáns védések sorával akadályozta meg, hogy a Milan három ponttal javítson az egy héttel korábbi Fiorentina elleni 2–1-es vereség után. Közben azért az „ördögök” elértek a BL-ben egy gól nélküli döntetlent a Tottenhem ellen, amellyel bejutottak a negyeddöntőbe, de a bajnoki tabellán csak egy ponttal előzi meg a Romát a 4., utolsó BL-helyért folytatott miniküzdelemben.
A Dia beívelése után beszedett góllal a Milan a legtöbbször kapitulált szélről jövő beadás után a Serie A-ban, azaz Pioli védekezési problémai nincsenek teljesen orvosolva. Ezzel együtt a veterán mester háromvédős rendszerre átállása alapjaiban bevált, a januári nagy összeomlás utáni visszatérésben a csapat már csak két ponttal van elmaradva városi rivális Intertől, amely második a Napoli mögött. Bár a legutóbbi 11 meccsből csak egyet vesztett el az Udinese ellen, 2008, az Ancelotti-korszak óta csak egyszer sem tudta oda-vissza megverni a friuliakat egy idényen belül, az őszi 4–2 után ez most összejöhet.
A legutóbbi 8 udinei meccsükön 3-3 győzelem mellett 2 döntetlen sikeredett, Andrea Sottil együttese egyre ritkuló győzelmei között szeretne egyet ismételni, miután a múlt pénteken nyerni tudott Empoliban 1–0-ra, hat nyeretlen mérkőzést követően Becao egyetlen találatával, amely segített megmaradni a csapatnak a táblázat felső felében. Az egyre jobban összeérő fehér-fekete csapat megpróbál ott is maradni, ez a mester első udinei idényében nagy eredménynek minősülne. A döntetlenspecialista együttes azért most is megelégedne egy ponttal az (egyelőre még) bajnoki címvédő ellen.

Giroud eltiltását tölti, Zlatan szerepeltetése izgalmas lehet, hiszen a svéd veteránt ismét – sokadszor – visszahívták a válogatottba, ha Pioli beteszi a kezdőben, közel 14 hónap után először lehet ott a pályán egy meccskezdő sípszónál. Ám az is lehet, hogy a mester mégsem kockáztat, hanem a Rebic, Rafael Leao támadó középpályás duóból előre küldi a portugált a Gewiss Stadionban, mert Origi nem vált be egyedüli ékként korábban. Júnior Messias sérült, Tonali visszatérhet a kezdőbe a kispadról. Amúgy a Milan hétfőn először kezdett az idényben olasz játékos nélkül.
Eközben Sottil a győztes csapaton legfeljebb „finomhangolásként” változtat, Pereyrát előbbre tolva Beto társakánt, Success lehet, hogy kimarad. Az exmilanos Deulofeu és a középsú védő Ebiosse is hosszabb távú sérülés miatt bevethetetlen, más kimaradója nincs az Udinesének. Ha Becao múlt heti gólja után újra betalál, az egyetlen védő lehet, aki háromnál is több gólt szerez a Milan ellen az 50-esévek óta.  Amikor a brazil Bijol és Perez mellett kezdett a szezonban, az udineiek kapottgól-átlaga 0.75-re csükkent meccsenként.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan ellen játszotta legtöbb döntetlenjét az Udinese a Serie A-ban: 36-ot 95 meccsen, emellett a rossoneri 42-szer győzött a friuliaiak 17 sikere mellett. 2. Csak a Napoli szerzett több gólt (15) a mérkőzések utolsó 15 percében, mint az Udinese és a Milan (11-11) a 2022–23-as bajnokságban. 3. Zlatan Ibrahimovic 5 gólban volt közvetlen részes a legutóbbi négy meccsén az Udinese ellen (3 gól, 2 assziszt); a veretán svéd klasszis 2022. január 23-án a Juventus ellen volt legutóbb a kezdőcsapat tagja, ha Pioli beteszi a kezdőbe, több mint egy év, 429 nap után lesz ott az induló 11-ben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

MONZA–CREMONESE

+ A január 14-i 3–2 után a Cremonese a Juventus után a második csapat lehet, amely ellen a Monza mind a két meccsét megnyeri bemutatkozó Serie A-idényében. o Ebben az évben a Monza hat meccsből 5-öt megnyert, egyszer ikszelt az U-Power Stadionban. = Davide Ballardini ez első Cremonese-edző, aki első 8 meccsén egyszer sem zárt meccset kapott gól nélkül. + César Augusto 4 góljával ez első házi gólkirály védő az öt európai topbajnokság csapatai között.

SALERNITANA–BOLOGNA

+ A Serie A-ban tökéletes egyensúlyban a mérlegük: 2-2 győzelem mellett 3 döntetlen. o A Bologna lehet az első csapat, amely ellen a Salernitana otthon veretlen marad az élvonalban, eddig kétszer nyert (1948 júniusában és áprilisánban), egyszer ikszeltek (1–1, 2022. február 26-án). = Antonio Candreva játszotta a salernóiak közül a legtöbb meccset (25) a bajnokságban; az 1987-ben született támadó 3 gólt szerzett a Bologna ellen bajnokin, ezekből ez első egyben debütáló gólja is volt az olasz élvonalban. + Ricardo Orsolini 2023-ban a legtöbb gólt szerző olasz játékos a Serie A-ban (5), tavaly az egész naptári évben csak 6-szor  sikerült betalálnia.

SERIE A, 27. forduló. Sport1 14:45 AC Monza–Cremonese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 17:45 US Salernitana 1919–Bologna FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Udinese Calcio–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)