Az Inter most már a második helyért harcol • SportTV

Az Inter most már a második helyért harcol

2023. 04. 01. 10:04    
Olvasási idő: 4 perc

A válogatott szünet után a Serie A is visszatér rendes kerékvágásába. A két héttel ezelőtti Derby d’Italia két résztvevője szombaton egyaránt otthon szeretné tartani mindhárom pontot.

Romelu Lukaku most a San Siróban bizonyíthatja, hogy nemcsak megtalálta, hanem meg is tudja őrizni a góllövő cipőjét... (Fotó. Getty Images)

Hosszú rivalizálásuk folyamán nem először fordult elő, hogy az Inter és a Juve éppen egy válogatott szünet előtt vívja a Derby d’Italiát. A San Siróban 1–0-s vereséget szenvedő neroazzurri más másodszor kapott ki az idényben a zebráktól, Filip Kosztics szerezte a három pont birtoklásáról döntő gólt. (A VAR hosszasan vizsgálta Rabiot lehetséges kezezését, ám végül jóváhagyták a gólt.) A mérkőzés végi dulakodásnál még mindkét csapatból kiállítottak egy játékost. Újabb vereségével Inzaghi csapata már csak a harmadik, két ponttal még a Lazio is megelőzte a régóta hatalmas előnnyel vezető Napolin kívül, de a Milan még a városi vetélytárs mögött marad.
Mivel korábban az Inter vereséget szenvedett a gyengécske Speziától is, ha nem teljesít jobban a nagyobb játékerőt képviselő violák ellen, hat év után először marad pont nélkül egymást követő három találkozón a Serie A-ban. Igaz, a közelmúlt a milánóiakat támogatja: legutóbbi 11 meccsükön nem kaptak ki a Forentinától és Romelu Lukaku is kezdi megtalálni a góllövő cipőjét, legalábbis a belga válogatottban már eredményesnek bizonyult a legutóbbi mindkét találkozón.
A két csapat legutóbbi Serie A-meccse döntetlenül végződött alig több mint egy éve, a Fiorentina most arra törekszik a a szünet előtti bravúrra építve, hogy megismételje 2017-es bravúrját, az egy figyelemre méltó 5–4-s „futballthriller” volt, még Firenzében.
Vincenzo Italiano csapata márciusban 7 meccses győzelmi sorozatot ért el minden tétmérkőzést beszámítva, a legutóbbi ebből a Lecce elleni 1–0-s bajnoki siker volt.
Az El-negyeddöntőbeli fellépés és a Cremonese elleni jövő heti kupaelődöntő első mérkőzése előtt a csapat visszakerült a táblázat felső felébe kiváló formája eredményeként.
A violák egyik győzelmüket egy négyes bajnoki sikerszéria részeként – ez a leghosszabb 2018 óta – éppen az Inter örök riválisa, a Milan ellen aratták, a második milánói utazás előtt ez önbizalmat is adhat nekik.
A két együttes őszi összecsapása októberben drámai végkifejlettei zárult: Luka Jovics a 90. percben kiegyenlített ugyan 3–3-ra, de Mhitarjan a 95.-ben (!) mégis megszerezte a három pontot jelentő győztes gólt. A szombati mérkőzés tehát afféle revans is lehet a firenzeieknek.

Annak ellenére, hogy nagy a kísértés, hogy Inzaghi pihentesse a válogatottakból visszatért sztárjai egy részét a keddi Coppa Italia-elődöntő mérkőzés előtt, a mesternek szüksége lesz a pozitív eredményre, ami azt jelenti, hogy erős csapatot küld a pályára. Az edző aggódhat Hakan Calhanoglu miatt, aki izomsérülést szedett össze a török válogatottban, így a korábbi állandó csapattag Mhitarjan alighanem visszakerülhet a kezdőbe, Marcelo Brozovic és Nicolo Barella mellé a középpályára. Bár Skriniar hátfájdalmai miatt ismét kiesik, D’Ambrosiót pedig felfüggesztették a Juve elleni kiállítása miatt, Dimarco és Bastoni viszont újra bevethető, ők ketten ugyanis kisebb sérülés miatt kihagyták az olasz válogatottban szereplést. Eközben az „újjászületett” Lukaku leget a partnere Lautarónak a támadóduóban.
Csupán Alksa Teric és a tartalékkapus Sirigu sérültek a Fiorentinában, de Jovics légúti vírisfertőzés miatt nem szerepelhet, ezért Cabral lesz a támadójáték kulcsfigurája, aki legutóbbi 9 mérkőzésén 8 gólt szerzett a szünet előtt. A center két oldalán öt játékos küzd két helyért, a legnagyobb esélye Nico Gonzáleznek és Saponarának van a bekerülésre.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter és a Fiorentina 55 döntetlent játszott 169 eddigi bajnokijából, 70 fekete-kék és 44 viola győzelem mellett, a milánóiaknak csak a Milan ellen van több (56) döntetlenjük, míg a toszkánoknak csak a Roma ellen volt több ikszük. 2. A legutóbbi 15 alkalommal, amikor az Inter legalább 9 vereséget számlált az első 27 mérkőzésen, sosem jutott be a BL/BEK mezőnyébe az idény végén – ez az első 9 vereséges évadja 2011–12 óta, amikor a 6. helyen végzett a táblázaton. 3. A Fiorentinának két játékosa is van, akik 10-nél több gólt szereztek egy szezonban az összes tétmeccsen – Arthur Cabral (11) és Luka Jovics (10) ebben az idényben, először 2017–18 óta, amikor Giovanni Simeone (14) és Jordan Veretout (10) volt a két „tizedes).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

CREMONESE–ATALANTA

+ Csak az Udinese (11) játszott több döntetlent az idényben az Cremonesénél (10). A legutóbbi újonc, aki több mint 10 döntetlent ért el az első 27 mérkőzésen, 2014–15-ben, az Empoli volt (15) és a Palermo (11). o Az Atalanta legutóbbi két idegenbeli meccsét elvesztette (a Milan és a Napoli ellen); amióta Gasperini az edző, csak egyszer kapott ki a csapat három egymást követő idegenbeli meccsen, 2017 októbere és novembere között. = Öt Serie A-góljából Daniele Ciofani négyet csereként beállva szerzett meg, senki sem szerzett ennél többet az öt európai topbajnokságban (ugyanannyit szerzett Szon Hung Min, Lois Opennda és Mosztafa Mohammed. + A legutóbbi 50 évben csak két 21 évnél fiatalabb játékosa volt az Atalantának, aki legalább 7 gólig jutott egy idényben: Rasmus Höjlund (7, 2022–23-ban) és Domenico Morfeo (11, 1995–96-ban). A dán csatár az egyik 2003 után született futballista, akik legalább 7 gólt szereztek az öt európai topbajnokságban, Jamal Musiala (11) és Elye Wahi (12) mellett.

JUVENTUS–VERONA

+ A Juventus a Verona elleni két legutóbbi bajnokiját kapott gól nélkül nyerte meg. Korábban hármat a fehér-feketék sosem nyertek még egymás után a sérga-kékek ellen, érintetlen hálóval. o A Verona az egyetlen csapat, amely ellen a Juve 31 hazai mérkőzésen maradt sorozatban veretlen (26 gy., 5 d.). Eközben a zebrák 13-at megnyertek a legutóbbi 14-ből, egy döntetlen mellett hazai meccseikből a Hellas ellen. = Juan Cuadrado 300. tétmeccsét játszhatja a Juvéban, ha Allegri beállítja a csapatba, a klub jelenlegi keretéből csak Alex Sandro (302) és Leonardo Bunucci (479) érte el korábban ezt a határkövet. + Azután, hogy a Juentius elleni első meccsén a kapuba talált Adolfo Gaich 2021. március 21-én (még a Benevento színeiben), mindössze az ötödik olyan játékos lehet, aki első két meccsén betalál a zebrák kapujába a Serie A-ban a 2000-es években Mauro Icardi, Samuel Eto’o, Obafemi Martins és Andrij Sevcsenko után.

SERIE A, 28. forduló. Sport1 14:45 Cremonese Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 17:45 FC Internazionale–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Juventus FC–Hellas Verona (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)