Róma–Milánó szupercsata, első felvonás • SportTV

Róma–Milánó szupercsata, első felvonás

2023. 04. 29. 07:34    
Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb országban, ahol (minimum) duplán „teremnek” a klasszis- vagy élvonalbeli csapatok egy helységben, a programalkotók szeretik azonos fordulóba csoportosítani a rivális városi együtteseket. Itáliában sincs másként, a 32. játéknapon a főváros és az egyik északi metropolis két nagycsapata küzd meg, ráadásul ebből a négyesből lehet, hogy csupán kettő kerül be a négyes olasz BL-kontingensbe az ősszel kezdődő idényben. Szombaton a római AS fogadja a Milant, vasárnap meg a fővárosi Lazio utazik északra az Interhez.

Bryan Cristante csapatkapitány eltiltása letöltése után újra elfoglalhatja helyét a Roma kezdőcsapatában (Fotó: Getty Images)

Egymás utáni győzelmeinek köszönhetően a Roma maga mögött tartotta a milánóiakat a legjobb négy közé jutásért zajló versenyfutásban, és továbbjutott az Európa-ligában is, hétfőn viszont az Atalanta elleni 3–1-es vereséggel közelebb engedte magához vetélytársait. A bergamói hajrá előtt kétgólos hátrányban Mourinho tanítványai mintha mentőövet találtak volna Lorenzo Pellegrini szépítő góljával – a kapitány harmadik egymást követő meccsén szerzett gólt – , de Rui Patrício szarvashibája másodpercekkel később a La Deának ajándékozta mindhárom pontot. Ennek eredményeként a Roma az ötödik helyen áll a tabellán, de sorsa a saját kezében van, mert ha legyőzi a Milant, megelőzheti vendégét ismét.
Miután néhány nappal korábban bejutott az El elődöntőjébe a Feyenoord elleni hátrányát behozva és az állást megfordítva, a jövő hónapban a Leverkusennel mérkőzik meg két éven belül második európai fináléjáért, a sárga-vörös együttesnek igencsak sűrű marad a versenyprogramja, az otthoni forma döntő fontosságú lehet a folytatásban. A csapat 2023-ban 8 hazai mérkőzéséből hétszer nem kapott gólt – ez a legjobb mutató Európa öt topbajnokságában – , legutóbbi két meccsét egyaránt 3–0-ra nyerte meg az Olimpicóban a Sampdoria és az Udinese ellen. Az egymás elleni eredmények közelmúltja azonban inkább a vendégek önbizalmát támogathatja – hat bajnokijukból egyet sem nyert meg a Roma és négyet el is vesztett a Milan elleni csatákból.

Annak ellenére, hogy a legutóbbi két San Siróban rendezett meccsen két pontot elszórtak az utolsó percekben kapott két góllal, s lett 2–2 a végeredmény, a milánói óriás dominálta a két együttes legutóbbi években vívott csatáit. Két ottani győzelme után a rossoneri hármas győzelmi szériájára hajt az Olimpicóban 1990 óta először.
Míg a Roma támadóit sérülés vagy rossz forma sújtja, addig a milánói Rafael Leao a vb óta teljesen feljavult, a múlt heti, Napoli elleni BL-továbbjutás egyik kulcsfigurájává lett – a Serie A tavalyi MVP-je láthatóan visszatért. 12 bajnoki góljával legeredményesebb szezonjával a portugál a Lecce ellen mindkét félidőben gólt szerzett, hogy segítse csapatét az elődöntőbe jutásra, amit az Inter ellen kell megvívni májusban. Egy szezon közbeni formahanyatlást követően a scudettogyőztes edző Stefano Pioli higgadtan stabilizálta csapatát, a Napoli ellen a BL-negyeddöntőben mindkét meccsen clean sheetet ért el, a legutóbbi három bajnokin mindössze három gólt kapott. Az Achilles-sarka a csapatnak azonban – ami némi magyarázat is a 22 pontos hátrányra az éllovassal szemben ­– silány idegenbeli formája: 7 házon kívüli bajnokijából négyen vereséget szenvedett, annyin, mint az azt megelőző 54-en összesen.

Dybala bokazúzódást szenvedett az Atalanta ellen hétfőn, kétséges a szereplése, az utolsó pillanatban döntenek majd, játszhat-e. A világbajnok 7 gólt szerzett, 5 gólpasszt adott a Milan ellen (többségét még a Juve színeiben), egyben ő a „farkasok” házi gólkirálya is, ha mégsem játszhat, El Shaarawy vagy Solbakken helyettesítheti. A szélső védő Karsdorp már nem épül fel az idény végéig térdsérüléséből, Wijnaldum szereplése izomproblémák miatt kétséges, de még ennél is aggasztóbb, hogy Smalling és Llorente is megsérült, Mourinhónak tehát variálnia kell a védelemben. Feltéve, hogy nem a négyvédős felállást választja, Cristante és a ritkán használt tartalék Kambulla kerülhet az utóbbi két hiányzó helyére.
A Milannak egyetlen hiányzó klasszisa van, az továbbra is Ibrahimovic, a többiek mind bevethetők, így lehet, hogy Pioli több a Lecce ellen pihentetett játékost visszatesz a kezdőbe. Eltiltás miatt nem szerepelhet Kalulu, őt minden bizonnyal Kjaer helyettesíti, a kapitány Calabria viszont eltiltása letöltése után visszatér a védelembe, és Bennaszer is szinte biztosan kezd a középpályássorban. Elöl minden bizonnyal Giroud váltja Rebicet, a bal szélen az egyéni rekordját megközelítő Rafael Leao helye megkérdőjelezhetetlen.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan négyet megnyert legutóbbi hat Roma elleni meccséből (2 d.), ugyanannyit, mint az azt megelőző 16 találkozón (5 d., 7 v.). Mindazonáltal a vörös-feketék először érkeznek el hetes veretlen sorozatot a sárga-vörösek ellen első ízben 1997 óta (az akkori széria 16 meccsesre sikeredett). 2. Lorenzo Pellegrini mindhárom legutóbbi Milan elleni meccsen gólt szerzett, még egyetlen klub kapujába sem talált be egynél többször. Ugyanakkor ezek küzül egy volt csupán bajnoki, az első összecsapása az ördögök ellen, amelyet 2016. Október 16-án szerzett még a Sassuolo mezében  3. A legutóbbi meccsen szerzett duplájával Rafael Leao legjobb szezonját futja itáliai karrierjében (12 gól) – az asszisztokkal együtt 18 találatnak volt közvetlen részese, ez csupán eggyel több egyéni rekordjánál (19), amelyet tavaly az idény végén regisztrált.

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

TORINO–ATALANTA

+ Két egymást követő győztes meccs után az Atalanta ellen 2019-ben, a Torino négyet elvesztett a következő hatból a Sere A-ban a fekete-kékek ellen (2 d.); ugyanannyit bukott a gránátszínű csapat, mint amennyit az előtte lejátszott 19 összecsapáson összesen a bergamóiak ellen (10 gy., 5 d.). = Az Atalanta 4-gyel több pontot szerzett idegenben, mint otthon az egész idény alatt (28, ill. 24), csak a Napoli haladta meg ennél többel (8) idegenben a pontjait a hazaiaknál ebben az idényben. o Antonio Sanabria 9 gólt ért el az idényben, de csak kettőt otthon, a többit idegenben – ő az egyetlen, akinek nagyobb a hasonló különbsége, mint Ciro Immobilének (6). + Teun Koopmeiners az első holland futballista, aki 7 gólt ért el egyazon olasz Serie A-idényben Clarence Seedorf óta (2007–08, ugyancsak 7), az első, akinek ennél is több volt 1994–95-ben, Marco van Basten (12).

SERIE A, 32. forduló. Sport2 17:45 AS Roma–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:15 Torino FC–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)