A nagyok játszanak – a bajnokjelölt kivár • SportTV

A nagyok játszanak – a bajnokjelölt kivár

2023. 05. 03. 13:27    
Olvasási idő: 4 perc

Bár a 32. fordulóban adva volt a lehetőség, hogy véglegesítse bajnoki címét a Napoli, a bajnokjelölt kihagyta az első ziccert, még cifrázta egy kicsit. A hétközi fordulóban szerdán nyolc meccset rendeznek, gyakorlatilag minden nagycsapat fellép, csak a trónra lépő játszik csütörtökön. Mi a szerdai két időpontban kezdődő csatákból a Verona–Intert választottuk, abban egy bent maradásért hajtó, feljövőben lévő csapat harcol a BL-őszért hajtó, most éppen a BL-döntőbe jutásért is versenyben lévő és a negyedik helyért is küzdő együttessel. Amúgy öt találkozót közvetítünk élőben, hármat a sporttelevízió csatornáin, kettőt az AMC Mikro alkalmazáson. S nem mellesleg ez utóbbin mutatjuk a DFB-kupa másik elődöntőjét is.

A sok csatárduó-variációból Inzaghi meglehet, szerdán Veronában Lautarónak és Lukakunak szavaz kedőként bizalmat (Fotó: Getty Images)

Az Inter tett egy kis szívességet a hét végén a Napolinak, mivel elütötte első számú üldözőjét. A házi góllövőlista éllovasa, Lautaro Martínez a kispadról érkezett, csatlakozva Romelu Lukakuhoz, közekról talált be a Lazio kapujába, akárcsak Robin Gosens. Február óta először aratott két egymást követő győzelmet a neroazzurri, a Lukaku főszeplésével zajló Empoli elleni fölényes siker volt az előző; ezzel a Napoli már vasárnap megkaparinthatta volna a scudettót, de elszalasztotta az esélyt a Salernitana elleni iksszel.
Két éve koronázták bajnokká az Intert, a sikerkovács Conte gyorsan távozott, de a 11 vereséges bajnoki sorozat ellenére Simone Inzaghit a kupasikerek ”megmenthetik”: döntős csapatával a Coppa Italiában, elődöntős a BL-ben, s ha most lenne vége az idénynek, a negyedik, BL-t érő bajnoki hely is meglenne – de az idény még a mai meccsel együtt hat fordulón keresztül tart. Persze a nyomás továbbra is óriási, a csata kiélezett, hiszen a városi rivális Milan (amellyel a BL-fináléért még kétszer meg kell küzdeni) és a Roma is pontazonossággal áll a fekete-kékekkel a tabellán, summa summárum: kötelező (lenne) elvinni mindhárom pontot a Bentegodiból.
A Verona legutóbbi vereségét az Intertől idén januárban szenvedte el, amikor Lautaro korai gólja eldöntötte a mérkőzést. A Scaligeri legutóbb milánói csapat ellen 1992 februárjában tudott győzni Jelenlegi edzője, Marco Zaffaroni reménykedik benn, hogy véget vethet ennek a nyeretlen szériának, mivel az elmúlt hónapokban gyakorlatilag vert helyzetből felzárkózott annyira, hogy letolta a Speziát a 18., kieső helyre. Két győzelemmel és a Napoli elleni bravúros döntetlennel jutott el odáig a csapat, hogy a cremonai 1–1-es remi is elég volt, hogy vonal fölött maradjon. Igaz, segített benne, hogy a hazai csapat emberhátrányba került, a kiváló góllövőformába lendülő Simone Verdi ott is betalált egyszer. A  Hellas idegenben továbbra is katasztrofálisan teljesít – nem nyert még meccset az idényben, de otthon kiváló a mérlege, hat győzelme miatt csaknem háromszor annyi pontot szerzett a Bentegodiban, mint úton a 2022–23-as futballévben. A szerdai után még két lombardiai ellenfele lesz a idényben, a Milan és az Atalanta elleni összecsapásra megfelelő önbizalomnövelő lehet egy neroazzurri elleni sikeres szereplés a „menekülő hadművelethez”.

Skriniarhoz csatlakozva Gosensnek is ki kell hagynia a kirándulást a szerelmesek városába, mert a német válogatott játékos a Lazio elleni gólja közben a kapufának ütközött és vállsérülést szenvedett, többhetes kihagyás vár rá.  Ha eltekintünk Bellanova igen ritka szerepeltetésétől, Dimarcónak alighanem „kijár” a bal oldali középpályás ponton szereplés joga,  máshol azonban Inzaghi variálhat  a csapaton. Mivel Francesco Acerbi kemény időt vészelt át korábbi klubja ellen, szerdán lekerülhetett a tűzvonalról, Stefan de Vrij pedig a kispadról került elő. Romelu Lukaku az elmúlt héten újra formába lendült, de még mindig meg kell küzdenie Joaquin Correával, Edin Dzekóval és Lautaro Martínezzel a kiválasztásért. Inzaghi csatárrotációs politikáját folytatva az utóbbi duó a Stadio Bentegodiban kerülhet párba.
Eközben Marco Faraoni visszatér eltiltásából a Veronához, aki nem biztos, hogy kitart a négyhátvédes védelem mellett, miután a múlt hónap végén átváltott erre a felállási rendre. Ismét Adolfo Gaich és Milan Djuric küzd vezető szerepért a támadásban annak ellenére, hogy nagyon kevés gólt hoztak össze, de Simone Verdi szinte biztos választás a házigazdák egyetlen frontembere mellett.
Három statisztikai tény a találkozóról: 1. A Verona 38 mérkőzést vesztett el az Inter ellen, egyetlen más csapattól sem kapott ki ennyiszer a Serie A-ban, és csak a Torino ellen remizett többször (25), mint a fekete-kékek ellen (21). 2. Simone Verdi (3-szor talált be legutóbbi két meccsén) 5 gólos az idényben 19 találkozón. Egy találatra van csak a hattól, amelyet a Torino és a Salernitana színeiben ért el 2021–22-ben 18 meccsen. A legutóbbi hárommeccses gólsorozatát 2016 szeptemberében érte el, még a Bologna színeiben. 3. Edin Dzeko a Hellas Verona ellen debütált 2015 augusztusában a Roma játékosaként. A bosnyák csatár négy gólt ért el a sárga-kékek ellen, ám ebből egyet sem a Bentegodiban. Összesen 342 perce góltalan a veronaiak ellen idegenben.

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG A NAP MÁSIK NÉGY MÉRKŐZÉSÉRŐL

JUVENTUS–LECCE

+ A Juventus három mérkőzést vesztett a legutóbbi hazai ötből újonc csapatok ellen, ugyanennyit előtte 85 meccsen összesen szenvedett el. = A Lecce megnyerte legutóbbi bajnokiját, előtte viszont nyolcból 7-et elvesztett (1 d.); a sárga-pirosak először nyerhetnének két meccset egymás után idén január óta (akkor háromra nyúlt a sorozat). o Dusan Vlahovics 11 Serie A-meccs óta nem talált a kapuba, 744 percesre nyúlt a gólaszálya, 11 legutóbbi újonc elleni mérkőzésén 12-szer volt eredményes, ugyanakkor az utolsó három találkozón nemhogy gólja, de gólpassza sem volt ilyen ellenfelekkel szemben. + A Lecce jelenlegi keretében nincs olyan játékos, aki gólt szerzett a Juventus ellen, a legutóbbi játékosa, aki betalált az „öreg hölgy” kapujába, Andrea Bertolucci volt, még 2012. május 2-án.

ATALANTA–SPEZIA

+ A Serie A és B történetén végig lapozva az egyetlen Spezia-győzelmet találunk, még 1931-ben nyertek a liguriaiak 1:0-ra Bergamóban, azóta 6 döntelen mellett 7-szer kaptak ki a La Deától. = Az Atalanta 10 legutóbbi gólját 10 különböző játékos szerezte, 2023 márciusa óta csak a Fiorentinából talált a kapuba több játékos (11) a Serie A-ban. o Mario Pasalic hat gólt szerzett a Spezia ellen, ennyire mások közül csak Ciro Immobile volt még képes. + Hat meccset játszott Mbala Nzola nélkül a Spezia az idényben, azokon 0.3 volt a mérkőzésenkénti gólátlaga a liguriaiaknak, a vele lejátszott  találkozókon (26) ez az érték kerek 1-re emelkedett.

MILAN–CREMONESE

+ A Milan mind a 7 hazai meccsét megnyerte eddig az élvonalban a Cremonese ellen, csak az Avellino ellen van ennél hosszabb százszázalékos hazai sorozata (8). = Davide Ballardini 14 meccses irányítása alatt a cremonaiak 13 pontot gyűjtöttek a Serie A-ban, ez a 16. teljesítmény, több mint amennyit a Lecce, az Empoli, a Spezia és a Sampdoria elért ezen időszakban. o Rafael Leao 4 gólt szerzett az újoncok elleni legutóbbi öt mérkőzésén, ez éppen annyi, amennyit az első 15 meccsén elért az ilyen együttesek ellen a Serie A-ban. +  David Okereke már két gólt szerzett milánói csapat ellen a idényben (oda-vissza betalált az Internek); az egyetlen játékos a Cremonese históriájában, aki idegenben gólt ért el a neroazzurri és a rossoneri ellen is a San Siróban, Gustavo Dezotti volt az 1989–90-es idényben.

MONZA–ROMA

+ A Monza mindhárom, fővárosi csapat elleni meccsét elvesztette eddig, egyszer sem talált a kapuba, viszont hatot kapott. = A Roma négyet elvesztett legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából (1 gy., 1 d.), annyit, mint az azt megelőző 21 vendégként fellépése alatt összesen. o Carlos Augusto hat gólt szerzett az idényben a Serie A-ban; csak Jeremie Frimpong szerzett ennél többet (8) a védők közül az öt európai topbajnokságban. Ebben az évszázadban csak Asraf Hakimi ért el védőként ennél több gólt (7), az Inter színeiben 2019–20-ban. + Paulo Dybala a Monza ellen szerezte első (és) második gólját a Roma játékosaként (a fordított párosítású találkozón), öt meccsen 4 gólt szerzett újonc csapatok ellen a Serie A-ban.

SERIE A, 33. forduló. Sport1 17:45 Juventus FC–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); AMC Mikro 18:00 (Sport1 23:15, felv.) Atalanta BC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45  AC Milan–US Cremonese (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:00  Hellas Verona–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 21:00 (Sport1 1:00 felv.) AC Monza–AS Roma (kommentátor: Faragó Richard).
NÉMET KUPA, elődöntő. AC Mikro 21:00 (Sport2 23:00 felv.)  VfB Stuttgart–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Fülöp Marcell)