Nápolyi bajnokavatás Friuliában? • SportTV

Nápolyi bajnokavatás Friuliában?

2023. 05. 04. 17:02    
Olvasási idő: 3 perc

Egy pontnyira van a Napoli fennállása harmadik bajnoki címétől. Egy döntetlennel matematikailag is véglegessé válna Luciano Spalletti csapatának aranyérme a 2022–23-as Serie A-kiírásban. Ha ez megtörténik, spontán, rögtönzött ünneplés lehetséges ugyan, de az olasz szövetség már közölte, a hivatalos trófeaátadás a nápolyiak utolsó hazai mérkőzését követően a Stadio Maradonában lesz.

Nápolyi diadalmámor – lesz ilyen a Dacia Stadionban is? (Fotó: Getty Images)

A salernói Boulaye Dia egyenlítő gólja kissé elodázta a Napoli bajnoki diadalát vasárnap, kérdés persze, meddig. Az előnye a mérkőzés előtt 15 pont a szerdán otthon győztes Lazio előtt, azaz egyetlen pont megszerzése jelentené a matematikai bizonyosságot.
Amellett, hogy kiesett a BL-ből a Milantól, Spalletti csapata az idegesség és a fáradtság jeleit mutatta a legutóbbi időszakban, de a Juventus legyőzése igazán közel vitte a Partenopeit a több mint három évtizedes álom megvalósításához.
Bár a sztárcsatárok, Osimhen és Kvarachelia formája igencsak visszaesett, a bajnoki cím már ezen a héten meglehet a nápolyiaknak.
Luciano Spalletti – akit oly sokszor bíráltak hazai (értsd olaszországi) trófeahiánya miatt – az orosz Zenitet kétszer vitte el a bajnoki aranyig), 64 éves korára, minden idők legidősebb olasz edzőjeként szerezheti meg együttesével a scudettót. Mielőtt kezdene a Daciia Arenában, a Napoli legutóbbi 8 idegenbeli bajnokiját egyaránt megnyerte – hetet közülük kapott gól nélkül – , a friuliaiak ellen legutóbb 2006-ban szenvedett vereséget.
A közelmúltban az udineiek – aki a novemberi fordított meccsen 3–2-re kikaptak – újabb idegenbeli vereséggel veszítették el alsóházbeli vezető (11.) helyüket, mivel az áprilisi utolsó meccsen üres kézzel tértek vissza Leccéből. A Cremonese elleni 3–0-s győzelem után Andrea Sottil csapata nem sokkal egy óra eltelte után lejárta után megbukott, amikor a Tottenhamtól érkezett Destiny Udogie értékesítette a megítélt 11-est, Silvestrit elküldve a másik sarokba. Ennek eredményeként a legutóbbi öt vereségük mind útban történt; ezzel szemben január óta nem veszítettek hazai pályán a Serie A-ban. Valójában a bianconeri ebben a szezonban már legyőzte a milánói klubokat és a Romát is a Dacia Arénában, így a listavezető Napoli fogadása nem okozhat különösebb aggodalmat. Az Udinese 17 bajnoki mérkőzésen egyetlen győzelmet aratott, hogy stabilizálja magát a tabellán, és akár a nyolcadik helyen is végezhetne, ha az eredmények neki megfelelően alakulnak júniusig.

Bár Giovanni Simeone és Matteo Politano ismét kellőn fitt, és szerepelhet Udinében, Mario Rui továbbra sem bevethető, mert megsérült a Napoli Bajnokok Ligája-kilépése során. Mathias Olivera – aki úgy tűnt, hogy megszerezte a Partenopei scudetto véglegesítő gólját vasárnap – továbbra is a balhátvédet helyettesíti. Valóban ugyanaz a tizenegy amely a Salernitana ellen kezdett, ismét pályára léphet, Hirving Lozano pedig a vendégek legrettegettebb támadói mellett indul – igaz, egyikük sem a legjobb formájában játszik. Annak ellenére, hogy a Serie A-ban bemutatkozó szezonja során nagy hullámokat keltett, április eleje óta Hvicsa Kvarachelia több percet játszott, mint bármelyik más Napoli-mezőnyjátékos anélkül, hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna. Victor Osimhen eközben legutóbbi három bajnokiján nem szerzett gólt.
Az Udineséből sérülés miatt hiányzott a rendes támdókettős Isaac Success és Beto, s mivel a fehér-feketék gól nélkül jöttek el a Via del Maréból, mindketten visszatérhetnek a hét közepén. Ezért Ilija Nesztorovszki nagy valószínűséggel elfoglalja a helyét a csapatban, és Roberto Pereyra csapatkapitánynak a 10 gólos gólkirály Betót kell támogatnia a 3-5-1-1-es felállásban. Gerard Deulofeu és Enzo Ebosse a szezon hátralévő részében már nem játszhatnak, de Andrea Sottil rajtuk kívül egyébként teljes keretből választhat.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli legutóbbi 13 meccséből 12-t megnyert az Udinese ellen (1 d.), a legutóbbi hat meccs mindegyikén legalább kétszer betalálva a friuliaiak kapujába. 2. Ha a Napoli tényleg bajnok lesz a meccs végén, akkor a hárompontos győzelem bevezetése (1994–95) óta csak a harmadik klub léesz, amely már öt fordulóval az idény vége előtt bizonyosan megszerzi a scudettót. Az előző két ilyen klub, illetve csapat a Juventus (2018–19) és az Inter (2006–07) volt. 3. Victor Osimhen az elmúlt három meccsen góltalan maradt a Serie A-ban, ebben az idényben még nem volt négymeccses gólaszálya; négy eddigi bajnokiján 4 gólt szerzett az udineiek ellen, ennél többször (5) csak a Sampdoria kapujába talált be.

SERIE A, 33. forduló. Sport2 20:45 Udinese Calcio–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)