„Kis” kupadöntővel készül a királyi gárda a „nagy elődöntőre” • SportTV

„Kis” kupadöntővel készül a királyi gárda a „nagy elődöntőre”

2023. 05. 06. 16:35    
Olvasási idő: 2 perc

Minden trófea megszerzése nagyon fontos, de vannak értékhangsúlyok. A Real Madrid ugyan kilenc esztendeje járt a spanyol nemzeti kupaküzdelem foináléjábn – el is nyerte a trófeát – , ám a fő hangsúly alighanem a Bajnokok Ligáján van Madridban, amelynek az elődöntőjében Európa egyik legjobb formában lévő sztárcsapatát, az angol listavezető Manchester Cityt fogadja a királyi gárda szerdán a Bernabéuban.

Karim Benzema 2011 és 2014 után harmadszor nyerhet Copa del Reyt a Real Madriddal (Fotó: Getty Images)

Ezt a meccset Sevillában vívják, a spanyol szövetség öt évre kötelezte el magát, hogy a kupafinálét az andalúz nagyváros futballcsapat által nem birtokolt stadionjában rendezi meg. (Az impozáns létesítményt a sevillai 1997-es atlétikai vb-re építették és azóta nem igazán megfelelő a kihasználtsága…)
Az esélykülönbség nyilvánvaló, csak a kupatörténet statisztikáit összevetve is jól érzékelhető. A Real negyvenedszer szerepel a döntőben 19–20 a győzelem-vereség mutatója, az örökrangsorban ezzel a harmadika Barca és az Atletic Bilbao mögött. Ellenfele, az Osasuna ugyanezen a listán holtversenyben a 22., tizenötödmagávak egyetlen – vesztes – döntővel, amelyet 2005-ben bukott el a Betis ellen, a hosszabbításban 2–1-re alulmaradva.

Minden tétmérkőzést figyelembe véve a két együttes 89-szer csapott össze, ezekből a madridiak 54-et nyertek meg, 19-szer remiztek a csapatok, a navarraiak 13 sikert számlálnak, 186 madridi, 80 Osasuna-gól született. Csak a Copa del Rey-ben eddigi 4 mérkőzésüket kivétel nélkül a Real nyerte meg, 10–2-es összesített gólkülönbséggel. A LaLigában már túl vannak mindkét meccsükön az idényben, októberban Madridban 1–1-es döntetlen született (Kike García a 90. perben egyenlítette ki Vinícius Junior 45. perces vezető gólját), Pamplonában februárban 2–0-ra nyert a Real (gólok: Valverde, Asensio).

Ami az összeállításokat illeti, Mendy az egyetlen fix hiányzó a királyiaknál. Alaba és Modric combizomproblémával küzd, mindketten játszhatanak, de valószínűleg a kispadon kezdenek. Benzema a Real Sociedad ellen pihent, most vosszatér, miként Vinícius Junior és Camavinga is, utóbbi eltiltását letöltve. Tchouaméni Modric helyén kezdhet a középpályán, Valverde is hátralép egy sorral, Rodrygo viszont már kezdettől a csatártrióban szerepel.
Az Osasunában Brasanac az egész szezont kihagyta térdsérülése miatt, Nacho Vidal sem kezdhet, ám David García visszatért a keretbe fitneszproblémái elmúltával. Monayola is vis
szakerül a kezdőbe, annelyben szerdán a Barca ellen eltiltás miatt nem játszhatott. Kike García, Joan Cruz, Adrián Hernandez és Moi Gómez is újra a kezdéskor pályán lesz. Sergio Hernández volt az idényben a csapat kupakapusa, valószínűleg a hagyományok miatt most is ő kapja meg a lehetőséget.

COPA DEL REY, DÖNTŐ. Sport2 21:15 Real Madrid CF–CA Osasuna (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)