Spanyol Kupa-szerda a Sport TV-n • SportTV

Spanyol Kupa-szerda a Sport TV-n

2024. 01. 17. 13:57    
Olvasási idő: 3 perc

A szerda a spanyoloké a „latin futballhetünkből”. A Copa del Rey nyolcaddöntőinek fele látható lesz két csatornánkon – igaz, ebből egy szerdai felvétel. Egy-egy élő találkozót adunk a Sport 1-en és 2-n is, s lesz egy „friss” napi csúsztatott találkozó is. Fellép a szerdaival együtt összesen három volt kupagyőztes és két további döntős, no meg játszik a LaLiga „meglepetés-listavezetője” is.

Sávio, a Girona fiatal brazil csatára a bajnokság után a kupában is ismét leteheti névjegyét (Fotó: Getty Images)

Az első találkozó a keddi ismétlés, ha valaki lemaradt volna a 23-szoros kupagyőztes Athletic és a szintén baszk Alavés csatájáról, megnézheti teljes terjedelmében.
Az élő mérkőzések közül először a Valencia–Celta összecsapás kerül a műsorba. Mindkét klub kupamúltja tekintélyes, a denevéresek 19 fináléjukkal, abból 8 győzelmükkel az örökranglista 5. helyén állnak, a vigóiak pedig holtversenyben a legeredményesebbek a kupa nélküliek közül (3 vesztes döntő, az előző század eleji, már megszűnt Espanyol Madriddal). Közös múltjuk a sorozatban is gazdag: tíz meccsük öt oda-vissza találkozót htajar. mind az ötször a Valencia ment tovább, az eredmények szerinti megoszlás 4 győzelem, 2-2 döntetlen és vereség a jobbik szempontjából. A legrangosabb párharc nem ma volt: az 1941-es kiírásban (akkor éppen Copa Generalissimónak nevezték a mindenkori államfő nevét viselő trófeát) az elődöntőben 2:1, 4:0-val lett finalista a piros-sárga együttes, amely aztán a döntőben is győzött a barcelonai Espanyol ellen 3:1-re. Legutóbb 7 éve ugyancsak a nyolcaddöntőben találkoztak, akkor is kettős győzelem lett a vége (4:1, 2:1). Az idei kiírásban a Valencia 1–0-val kezdett az ötödosztályú Arosa ellen (gól: Jaremcsuk),majd csak hosszabbításban jutott túl a másodvonalbeli Cartagenán (g.: Canós, Gaya). A Celta először 4–0-ra verte meg a 6. osztályú Turéganót (g.: Bamba 2, Pérez 3) majd a harmadosztályú Sestao River elleni 2–1-gyel (g.: Duvikasz 2 – egyik 11-esből) jutott a nyolcaddöntőbe.
Ebben a bajnokságban már játszottak az ősszel, november 25-én gól nélküli döntetlennel végeztek. Reményeink szerint nem ismétlik meg ezt az eredményt…

Másik élő tévés meccsünkön a LaLiga listavezetője, a Girona fogadja a madridi Rayo Vallecanót. A katalán kiscsapat egy ponttal áll a Real Madrid előtt a táblázaton, igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Egyik klub sem játszott jelentős szerepet a kuoa históriájában. A Giirona eddigi csúcsteljesítményét négy nyolcaddöntős szereplés jelentette, ebből kettő a legutóbbi három kiírásban történt meg. A Rayo csak egy kicsivel volt eredményesebb eddig, egyszer az elődöntőig is eljutott, 1981–82-ben, amikor kiverte többek között az Atlérico Madridot és a Zargaozát is, végül a Sporting Gijón vetett véget a menetelésének.  A két klub eddigi egyetlen kupacsatáját két éve és két napja vívták, Gironában a Rayo nyert, Espínola vezető találatára Sergio Guardiola duplával válaszolt (a most 32 éves csatár csak névrokona a nagy Pepnek, 13 éves profi pályafutása soron 20 csapatban szerepelt, a Rayóban abban az idényben csupán, kölcsönjátékosként.)
Az idénybeli bajnokijukon november 11-én Álvaro García szerzett vezetést a hazai madridiaknak, de az ukrán válogatott Dovbik és a fiatal brazil Sávio góljával mégis a Girona nyert. Nem lehet kérdés, hogy Míchel edző (nm tévesztendő össze a Real korábbi középpályás zsenijével) igen komolyan veszi a kupát, mert bármennyire is szenzációsan szerepelt a félidény végéig csapata, a LaLiga-győzelemre aligha érdemes „rámennie”.

A felvételről mutatandó találkozónk regionális rangadó a navarrai Osasuna és a baszkok a Bilbao melletti másik frontcsapata, a Real Sociedad között. A hazai gárda kéz ízben volt finalista, 2005-ben és a legutóbbi kiírásban tavaly. A vendég Sam Sebastian-i klub hat döntőjével és két győzelmével (1986–97 és 2019–2020, utóbbiban a trófeál 2021-ben lejátszott döntővel hódította el). Összesített kupamérlegük egyensúly0ban áll, mindhárom kimenetelből előfordult egy-egy, de ez mégis két sikert jelent, mert az 1996–97-es 3. forduló párviadaluk kétmeccses volt (1–0, 1–1 a navarraiaknak), a 2000-es nyolcaddöntőjük viszont a baszkoké volt az Anoetában (3–1). A bajnokságban is baszkok állnak jobban, 32 ponttal a hatodikok (Konferencialiga-hely), az Osasuna tíz ponttal kevesebbel a 12. A LaLigaábban őszi meccsükön december 2-án Pamplonában 1-1-es döntetlen született. A pamplonai együttes kiemeltként csak a 32 között lapcsolódott be, s csak a hosszabbításban tudta legyűrni a harmadosztályú Castellón Arnaiz 108. perces góljával. A Real Sociedad háromszor is fellépett, mindháromszor idegenben nyert, ugyanúgy 1–0-ra, a Bunol (6. oszt.) ellen Carlos Fernández, az Andratx (4. o.) ellen André Silva góljával, a Málaga (most éppen harmadosztályú az egykori BL-elődöntős…) ellen pedig az andalúzok játékosa, Galilea talált be saját kapujába.

Copa del Rey, nyolcaddöntő. Sport2 19:30 Athletic Club de Bilbao–Deportivo Alavés (felv., kommentátor: Faragó Richard); Sport1 19:45 Valencia CF–RC Celta Vigo (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2  21:30 Girona FC–Rayo Vallecano de Madrid (kommentátor: Petur András); Sport1 22:15 CA Osasuna–Real Sociedad de Futból (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)