„Kétnemzetű” Európa-liga final four • SportTV

„Kétnemzetű” Európa-liga final four

2023. 05. 13. 13:44    
Olvasási idő: 2 perc

Gyakori eset a kézilabda final fourok több mint egy évtizedes történetében, hogy az adott sorozat legjobb négy csapata közé egy nemzetből egynél több bekerül. A legfrissebb példa szívet melengető, az FTC női csapatának bejutása a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjébe. A második számú női európai kupaküzdelem helyeit viszont két nemzet sajátította ki…

Bejut-e újonc final four-résztvevőként a BVB rögtön az El fináléjába? (Fotó: ehfel.eurohandball.com)

IKAST–THÜRINGEN

A két kisajátító Németország és Dánia, mindketten dupláznak a végküzdelemben. A sorsolás ezúttal kegyes volt (vagy kegyetlen, kinek hogy…) az országokhoz, elkerülték az egy nemzetbeli elődöntőket, azaz két német-dán összecsapás lesz a fináléért, aztán az éremcsaták vagy ugyanúgy folytatódnak, vagy háziütközetek lesznek a bronzért és az aranyért.
Az első csata a sorozatban harmadszor döntős Ikast vívja a korábban többször a BL-t is megjáró thüringiai élcsapattal. A dán együttes a csoportkör kezdetétől nyolcmeccses győzelmi sorozatot fabrikált, ezzel az egyetlen veretlen csapat a sorozatban. A Thüringen is csupán egyetlen vereséget szenvedett a kupaidényben, a Paris 92-től kapott ki az utolsó csoportmérkőzésen.
A két fél négyszer találkozott egymással korábban a BL-ben – a németeknek csak egyetlen győzelem jutott.
A dán csapat a Siófok elleni dupla győzelemmel kvalifkált a grazi final fourba, a német a norvégiai döntetlen után otthon háromgólos sikerrel ütötte ki a Solát.
Az Ikast az El történetének legeredményesebb együttese, 28 eddigi találkozójából 24-et nyert meg, am a két final fourban lejátszott négy csatájából háromszor alulmaradt, ezzel érdemelte ki a bronzot a 2020–21-es kiírásban.
A Thüringer HC-nek ez a legsikeresebb kupaidénye eddig, korábban az EHF-kupa negyeddöntőjéig jutott 2019–20-ban, előtte a BL negyeddöntőjéig öt esztendővel korábban.
Annika Lott 56 gólt szerzett a THC-ben és versenyben van a gólkirályságért, mindössze négy találattal elmaradva Irina Hlibko (Ramvónicu Valcea) mögött, aki már nem szaporíthatja tovább góljai számát. Az Ikast kapusa  Jessica Ryde klasszisára (is) építhet, aki 74 védést mutatott be eddig, ami 41 %-os védési hatékonyságnak felel meg.

DORTMUND–NYKÖBING

Mindkét együttes először szerepel európai kupa négyes döntőjében. A németek bejutása volt a bravúrosabb, 28–19-re kikaptak az első meccsen a Nantes-ban a Neptunes-től, ám a visszavágón tízgólos győzelmet aratva sikerült fordítaniuk.  A Nyköbing is vereséggel kezdett Romániában az SCM Ramnicu Vilcea ellen, ám otthon fölényes 38–29-es sikerrel váltotta meg a helyét Grazra.
Ez lesz a két együttes összecsapása a nemzetközi porondon egy kupaelődöntő nem rossz bemutatkozás egymásnak…
A dán az egyik final fouros csapat, amely még a sorozat selejtezőjében kezdte meg az idényt a Thüringen a másik. A négy El-döntős együttes közül a BVB védekezik a leghatékonyabban, mindössze 204 gólt kapott eddig, viszont a Nyköbingé a legjobb lövési hatékonyság, 64%-a kísérleteinek góllal végződött.
A BVB eddigi legnagyobb európai sikere az egykori Challenge-kupa megnyerése volt még 2003-ban, a dánok legnagyobb menetelésük végén 2016–17-ben az EHF-kupa (az El jogelődje) elődöntőjéig jutottak
A Nyköbing kontraspecialistja, Elma Halicevic 49 gólnál jár az idényben, még ő is pályázik a gólkirályi címre, a BVB két legeredményesebbje, Alina Grijseels és Dana Blackman 34, illetve 35 gólnál jár a final four előtt.

NŐI EURÓPA-LIGA FINAL FOUR, Graz, Raiffeisen Sportpark. Elődöntő. Sport2 15:15 Ikast Handbold–Thüringer HC (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Deli Rita és Tóth Tímea); Sport2 17:45 BV 09 Borussia Dortmund–Nyköbing Falster Handbold (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Deli Rita és Tóth Tímea)