A Monza megcélozza a 8. helyet • SportTV

A Monza megcélozza a 8. helyet

2023. 05. 19. 17:58    
Olvasási idő: 2 perc

A 36. fordulóban is lesz péntek esti mérkőzés, ezt az abszolút újoncként biztosan bennmaradó Monza játssza a Sassuolóval. A lombard együttes nagy harcban áll a 8. helyért a Fiorentinával, amely csütörtökön hosszabbításban szerzett utolsó perces góllal jutott be a Konferencialiga döntőjébe.

Domenico Berardi (balról) az újoncok egyik réme, legalábbis a statisztikák szerint... (Fotó: Getty Images)

A házigazdák formája az utóbbi időben visszaesett, három forduló óta nyeretlenek. Az előző meccsükön 4–2-re kikaptak az Intertől. A második félidőben Mateus Henrique és Frattesi is betalált a milánói kapuba, de ez sem volt elég a pontszerzéshez. Az elmúlt három találkozón kétszer is kikaptak, 44 ponttal továbbra is a 13. helyen állnak a táblázaton.
Eközben a Monza az utóbbi időben jó formát mutat, 7 meccses veretlen sorozatban van. Két mérkőzés után tért vissza a győzelem útjára, hazai pályán legyőzte bajnok Napolit. Mota a 18., Petagna az 54. percben érte el a két találatot, ez segítette 13. idénybeli győzelméhez az újoncot.
A két észak-olasz rivális összesen 12 tétmérkőzést vívott egymással, ezek közül csupán egy volt élvonalbeli bajnoki. A Monza 5-ször, a Sassuolo 4-szer nyert eddig, 3 döntetlen mellett. A Serie A-ban januárban mérkőztek meg Monzában, az a találkozó 1–1-es döntetlennel ért véget.
A Sassuolo legutóbbi négy Monza elleni hazai meccsén legalább kétszer betalált, a meccsek gólátlaga 2.5 felett van. A Reggio Emilia-i együttes hat hazai mérkőzés óta veretlen. A vendég csapat  a Serie A 70 idénye alatt a harmadik olyan együttes lehet, amely első szezonjában 50 pontot szerez, jelenleg 49 pontnál jár. (1994 előtt csak két pont járt a győzelemért.) Legutóbbi  három idegenbeli bajnokija közül kétszer kapott gól nélkül végzett.

Frattesi rúgást kapott Milánóban, de reméli, hogy rendelkezésre állhat a péntek esti meccsen. Ha igen, vereség ide vagy oda, Dionisi ugyanabban az összeállításban küldheti csapatát a pályára, mint Milánóban. Ez persze azt is jelenti, hogy a térdsérüléssel küszködő Laurentié és a szalagszakadást szenvedő Agustín Alvárez továbbra sem szerepelhet az együttesben.
Colpani kihagyta a Monzában a Torino és a Napoli elleni meccset is, nem valószínű, hogy  pályára léphet. Miután a 35. fordulóban excsapata ellen gólt szerzett,  harmadik egymást követő meccsen  lehet közvetlen gólban közreműködő Andrea Petagna. A veterán csatár a Torino ellen gólpasszt adott, a Napoli ellen a kapuba lőtt.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két csapat egyformán 27 pontot szerzett az idény második felében, csak a bajnok Napoli (33), a Juventus (31), az Inter (30) és a Lazio (28) gyűjtött ennél többet a legutóbbi 16 találkozón. 2. Domenico Berardi 16 gólban volt közvetlen részes legutóbbi 15 újonc elleni találkozóján (11 gól, 5 gólpassz). Ennél többre csak Victor Osimhen (16 meccs) volt képes 17 találatban való közreműködéssel (8 gól, 9 assziszt). 3. Matteo Pessina (4 gól, 3 gólpassz) holtversenyben legjobb szezonját futja gólok és asszisztok tekintetében (7 a Veronával, 2019–20-ban). A Monza középpályása kétgólos a Sassuolóval szemben, ennél többet egyetlen más csapatnak sem lőtt az élvonalban.

SERIE A, 36. forduló. Sport1 20:45 US Sassuolo–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)