A Roma még mindig két vasat tart a tűzben • SportTV

A Roma még mindig két vasat tart a tűzben

2023. 05. 22. 11:13    
Olvasási idő: 3 perc

A 36. forduló záró napján két BL-várományos is fellép. Mourinho Romája ugyan döntős az El-ben, de ha Budapesten nem jár sikerrel, könnyen lemaradhat a milliomos elitligáról ősztől. A Juve Empoliban lép pályára, de a klubot talán még jobban érdekli a meccsnél a fegyelmi bizottság újabb döntése, amely adott esetben ismét felülírhatja a zöld gyepen történteket…

A visszatéését most befejező Chris Smalling tavaly áprilisban a 85. percben győztes gólt szerzett a Salernitana ellen az Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

Csütörtökön a Roma fogcsikorgatva védekezve megőrizte Leverkusenben 1–0-s előnyét, és kiharcolta a budapesti Európa-liga-döntőben szereplés jogát, melynek során a Juventust kiverő Sevillával mérkőzhet meg a Puskás Arénában a trófeáért. A tavalyi Európa-konferencialiga-győztes nem csupán gól nélkül zárt a BayArenáben, hanem mindössze egyetlen lövést engedett kapujára küldeni a 90 perc alatt Xabi Alonso együttesének. A pesti döntőig két fontos Serie A-mérkőzés vár a „farkasokra”, előbb a salernóiak, majd egy másik európai kupadöntős, a Fiorentina ellen, hogy továbbra is versenyben maradjon a legjobb négy közé jutásért, amely BL-indulást garantál ősztől a főtáblán.
A hétközi 0–0 előtt két bajnokin sem sikerült kapuba találnia, kikapott otthon az Intertől 2–0-ra, előtte meg másik 0–0-t játszott Bolognában. Ha most is eredménytelen marad, 1994 óta először jár így. Mivel Tammy Abraham és Andrea Belotti továbbra is formán kívül játszik, Paulo Dybala pedig gyakran sérülésekkel küzd, talán nem is meglepő, hogy a táblázat első 8 helyezettje közül éppen a Roma érte el a legkevesebb gólt, ám ennek ellenére még él a „bajnoki út” is a BL-be az El esetleges megnyerésén kívül.
A salernóiak egyetlen meccset nyertek meg a sárga-pirosak ellen, azt is lenn, délen, az Olimpicóból még egyetlen pontocskát sem sikerült hazavinniük. Ez persze csak a Roma ellen igaz, a stadion másik bérlőjét, a Laziót sikerült októberben 3–1-re legyőzniük, ez az egyik idegenbeli sikerük az olasz idényben az összesen kettőből. Az exlaziós Antonio Candreva volt a kulcsember a múlt héten, amikor a gránátmezesek hatalmas lépést tettek a bennmaradás felé 1–0-ra legyőzve az Atalantát az Arechiben – a Lazión kívül többek közt a Sampot, az Intert és a Juvét is megjáró veterán a 93. percben lőtt valószínűtlenül nagy kapásgólt a bergamóiak kapujába, otthon tartva ezzel mindhárom bajnoki pontot.  Emellett azonban a campaniai klub legutóbbi 7 idegenbeli bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, ugyanakkor rekordnak bizonyuló 14 idénybeli döntetlenje közül hetet házon kívül ért el. Ez pedig az idény közben kinevezett Paulo Sousának elég volt ahhoz, hogy a 15. helyig emelje együttesét, februári belépése után tízmeccses veretlen sorozattal csaknem véglegesítette a klub egymást követő harmadik élvonalbeli idényét – a hétfői meccsen akár már százszázalékos ténnyé erősödhet mindez.

A csütörtök esti Rajna menti kapu előtti „buszparkolási gyakorlat” után  Mourinho hétfő estére több változtatást is végrehajthat csapatán.  Mivel Leverkusenben két szélsőhátvédje, Spinazzola és Celik is megsérült, a maestro Zalewskit és Missorit hozhatja be a védelembe, Solbakken pedig elölre kerülhet be a kezdőbe. El Shaarawy és Llorenre i visszatért sérüléséből, növelve Mou variációs lehetőségeit, Dybala és Smalling is több játékpercet kaphat, hogy befejezzék a már megkezdett visszatérési folyamatot. Elöl Abraham vagy Belotti egyaránt Solbakken párja lehet, bár az Európa-bajnok 28, a klub színeiben lejátszott bajnokin egyszer sem talált a kapuba.
A salernói Piatek nemrég vetett véget gólaszályának, társa a házi gólkirály Boulaye Dia lesz az Olimpicóban. Candreváé a feladat, hogy támogassa  a duó támadójátékát. Egyedül az exrómai argentin védő Fazio hiányzik sérülés miatt a gránátvörösektől, akikhez most Bronn is csatlakozhat, letöltve egymeccses eltiltását.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana csak egyet nyert meg a két csapat legutóbbi 7 Serie A-mérkőzéséből (6 v.) 1999 januárjában Antonio Bernardini és Federico Giampaolo góljával (a sárga-pirosaktól Luigi Di Biasio talált a kapuba). 2. José Mourinho 150. alkalommal meccsel az olasz élvonalban, ha nyer a csapata, az lesz 84. győzelme. Azon edzők közül, akik az elmúlt 40 évben elérték ezt a határt, csak Antonio Conte (102) és Maurizio Sarri (85) csapatai nyertek többször, éppen 84 volt Somone Inzaghinak és Fabio Capellonal másfélszáz találkozó után.  3. Krzysztof Piatek (99 meccse van a Serie A-ban) mindkét Roma elleni meccsén betalált a kapuba, a Genoa és a Milan játékosaként is; a lengyel csatár ennél többször (3) csak az Atalanta, a Verona és az Empoli ellen volt eredményes az élvonalban.

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

EMPOLI–JUVENTUS

+ Az Empoli csupán egyetlenegyszer győzte le a Juventust 19 bajnoki mérkőzésükön (2 d., 16 v.), 2001 augusztusában Leonardo Mancuso  góljával 1–0-ra. =  A Juventus 14-szer nyert eddig az idény második felében, ez holtversenyben a Napolival és az Interrel a legjobb a Serie A-ban. o Tyronne Ebuehi asszisztált az Empoli legutóbbi három bajnoki góljához, miután előtte 22 meccsen ugyanennyi közvetlen köze volt csapata valamelyik találatához. A legutóbbi játékos az olasz élvonalban, aki sorozatban négy bajnokin adott gólpasszt valamelyik társának, Ruszlan Malinovszkij volt az Atalantában 2021 áprilisában.

SERIE A, 36. forduló. Sport2 18:15 AS Roma–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:45 Empoli FC–Juventus FC (kommentátor: Bart–ha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila)