„Bennmaradó szupercsata” a sógorokkal • SportTV

„Bennmaradó szupercsata” a sógorokkal

2023. 05. 22. 15:35    
Olvasási idő: 2 perc

„Bemelegítésnek” adunk egy jó kis skandináv derbit, de Magyaroszágon mindenki az esti csatát várja, nagyjából másfél hete, amely eldönti, először a hokihistóriában képes lesz-e válogatottunk bennmaradni az elit-vb mezőnyében…

A lassannemzetközi hokikörökben legendássá váló magyar szurkolótábor buzdítására az eddigieknél is nagyobb szükség lesz az osztrákok elleni kieséselkerülő csatában az Arena Nokiában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A dán–svéd meccsen előbbiek még reménykedhetnek a továbbjutásban, ha a feltörő németek esteleg botlanának a keddi zárónapon a franciákkal szemben.(Igaz, a dánoknak ahhoz még a házigazda finneket is meg kellene verniük…) A háromkoronások már nem lehetnek csoportelsők – négy pont a hátrányuk az USA mögött – , s lehet, hogy megfordul a fejükben: ha egyik csoportban sem változik a helyzet a csapatok utolsó egy-két mérkőzésén, akkor a kanadaiakkal kell majd meccselniük az elődöntőért.
Ám ez legyen az ő bajuk, nekünk is megvan a magunké. Ha nem is baj, inkább leküzdendő akadály.
Lényegében mindenki arra számított, ami be is következett: a két csapar egymás közt dönti el, melyikük marad az elitben és melyikük száll alá ismát a Divízióó-I-es vb-re. Közben azért akadtak rövidke időszakok, amikor azt lehetett gondolni, előbb is eldőlhet a nagy kérdés – például a mieink franciák elleni győzeleme tán. Ám közben kiderült, az „erősebbek-gyengébbek” határvonal nem is néhy, hanem öt csapat alatt húzható meg, a dánok és a németek is, ha nem magyságrenddel, de sokkal jobbak a halványabb francia-magyar-osztrák triónál.
Lényegében az alsó hármat egymás elleni erednényei rangsorolják. A franciák azzal kerültek kis előnybe, gogy a dánok ellen 60 perc után döntetlenre álltak és csak a rávezetésekkel maradtak alul Dániátó, amely a másik kettőt 60 perc alatt győzte le. Viszont az alsó trió háeom eddigi meccséből kettő nem fólt el a normál három harmadban. Az osztrákok vesztettek, mi nyertünk a hosszabbításban, ámn ez csak egy pont előnyt generált a mieinknek, azaz a hétfő esti csata igazi ki-ki jelleget öltí. Amelyikük 60 perc alatt nyer, bennmaradó. De igaz ez a hosszabbításra is – amelyikük felülkerekedik, marad, amelyik alulmarad, az költözik – egy szinttel lejjebb…
Nyilván nem ártott volna, ha a mindent eldöntő csata előtt a mieinknek lett volna szabad napja és nem a sógoroknak, az nem rontott volna helyzetünkön, de a hokisok kemény és igazságszerető harcosok, akárhogy, akármikor, akárki ellen a győzelemért lépnek jégre. Így lesz ez a Nokia Arenában is, 19:20 órától. (A mérkőzés előtt 50 perces felvezetéssel csigázzuk tovább a várakozásokat, hogy aztán senkiben sem maradjon verbális hiányérzet meccs előtt – közben a vizuális ingerek minden bizonnyal sok-sok embert stimulálnak a meccs hatvan (hatvanöt? vagy még több?) perce alatt…

Kapcsolódó

Magyar–osztrák hokimúlt

Részben a földrajzi közelség miatt is az osztrák csapat a magyar hokiválogatott leggyakoribb ellenfele. Első meccsét is a „sógorok” ellen játszotta, m még 1927. január 24-én, az osztrákok nyerték meg a mérkőzést 5:0-ra. Az összesített mérleg is erősen nyugati szomszédainknak pozitív: az 52 mérkőzésből 36-szor ők győztek a mi csapatunk 14 sikerével szemben, 2 döntetlen mellett. Világbajnokságon 1933-ban Prágában mérkőztek meg először, 1:0-s osztrák sikerrel. Harminc esztendőt kellett várni a következő vb-meccsre, 1963-ban is ők voltak a jobbak 3:1-gyel, és a z 1964-es innsbrucki olimpián (a legutóbbin, amelyen magyar válogatott részt vett) is ők győztek, megint csak 1:0-ra. Egy évre rá született meg az első magyar vb-sike, a finnországi torna B-csoportjánam%:3-ra nyertek a mieink. Az 1970 és 1985 közötti másfél évtized volt a leggyakoribb találkozás a vb-ken, 8-szor is megküzdött a két csapat, többnyire a B-, kevesebbszer a C-csoportban. 1977-ben a japán B-csoportos tornán 7–4-re a mieink voltak a jobbak. A legutóbbi világbajnoki meccsünkön a divízió I-es vb A-csoportjában 2017-ben Kijevben  3–1-re diadalmaskodtak az osztrákok.
Az összmérleg a vb-ken tehát: 16 meccs, 2 győzelem, 14 vereség, 3065ös gólkülönbség.

JÉGKORONG-VB, csoportkör. A-csoport, Tampere. Sport1 15:00 Dánia–Svédország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Kangyal Balázs, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Szélig Viktor); Sport1 18:30 Ausztria–Magyarország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Gebei Péter és Szélig Viktor)