A Spezia vagy a Verona marad élvonalbeli? • SportTV

A Spezia vagy a Verona marad élvonalbeli?

2023. 06. 04. 08:39    
Olvasási idő: 6 perc

Az utolsó játéknap utolsó, egy időben sorra kerülő két mérkőzésére vár a Serie A egyetlen nyitott kérdésnek lezárása: melyik együttes marad az első osztályban a 2023–24-es idényre. Mi a két mérkőzést váltott kapcsolással közvetítjük két futballfellegvárból, a milánói San Sitónól és a római Olimpicóból.

A csapatát "kieső helyzetbe hozó" Giagiacomo Magnani és a Milan évadának egyik legjobb lehgobbja, Rafael Leao harcol a labdáért a két együttes veronai találkozóján (Fotó: Getty Images)

MILAN–VERONA

Leginkább örökifjú középcsatárának, Olivier Giroud-nak köszönhetően a Milan a BL-sokk után visszatérve a Serie A-ba több meccset is megynyert, s véglegesítette őszi indulását a milliomos elitligában. A már a másodosztályba visszaesett Samp elleni mesterhármast követően a múlt héten ő szerezte a győztes gólt az Allianz Stadionban is, amely fixálta helyét a a BL-négyek között. Szerény 67 pontjával az elmúlt húsz évben a legalacsonyabb pontszámmal jut(ott) el a BL-ig a rossoneri, talán a Napoli erejét és a maga tavaly az utolsó fordulóban szerzett scudettója megvédésének közepes erejű kísérletét is demonstrálva. Ebből a pontszámból 60-at tartott otthon a csapat. S ha nyer a záró fordulóban, minden korábbinál nagyobbra (16) növeli a hazai és idegenbeli teljesítménye közti különbséget.
Hazai erőssége és a Juventusra kiszabott 10 pontos büntetés átsegítette a Milant a „BL-vonalon”, noha átigazolási manőverei csekély sikere és számos sérülés miatt az idény egy részében ez nem tűnt bizonyosnak. Atervezett nyár újjáépítés előtt – amelyet a sok suttogás ellenére Pioli mester irányít – az éves munkát saját szurkolói előtt kell befejeznie a rossonerinek a Giuseppe Meazza Stadionban.
Miután a legutóbbi négy bajnokiját megnyerte a sárga-kékek ellen – beleértve a tavalyi bajnokságot véglegesítő győzelemet is – a gárda megpróbál ötös sorozatgyőzelmet elérni első ízben a Serie A-ban – kipöccintve ellenfelét az élvonalból.A vasárnap este Olaszország második legnagyobb városába érkező Verona pontos tudatában van annak, hogy a Milan szurkolói örülnének a kiesésének, mert élénken él bennük 1973 és 1990 emlékezete, amikor a „veronai fátum”, azaz az idény utolsó idegenbeli meccsén a szerelmesek városában elszenvedett vereség fosztotta meg a „vörös ördögöket” a scudetto megszerzésétől.
A Scaligerinek szembesülnie kell a múlt súlyával is, hioszen nemcsak a Milan ellen nyeretlen 30 meccs óta a San Siróban, hanem az Inter ellen sem sikerült győznie az elmúlt 32 alkalommal a Dóm városában.
A római eseményektől függetlenül, ahol a rivális Spezia lép fel, ennek mindenképpen változnia kell. Mindez persze másképp is történhetett volna, ha Marco Zaffaroni fiai meg tudják őrizni vezetésüket az Empoli ellen a találkozó végéig. A múlt héten Veronában Gaich góljával még egy óra eltelte előtt vezetett a Hellas, ám Giangiacomo Magnani „last minute” (96. perces) öngólja kihúzott csapata zsebéből két pontot, amely ezáltal kiesésveszélyes helyzetbe sodródott. Egy rövid tavaszi fellendülést követően, amelynek során négy mérkőzést nyert sorozatban, a Hellas háromszor vereséget szenvedett a legutóbbi ötből és 18 ponttal áll a tabellán, csupán a már kieső Cremonesét és a Sampdoriát megelőzve.
A 17. Speziával azonos pontszámmal áll, ha nem tudja meghaladni a ligúriaiak Rómában elért eredményét, osztályozóra (spareggio) van ítélve, a külön meccs dönt, nem a gólkülönbség vagy az egymás elleni eredmény.
Ebben az évszázadban mindössze háromszor szerzett kevesebb pontot a Hellas – mindannyiszor kiesett – , és a legutóbbi 11 klub, amely idegenben csupán egyszer nyert, szintén zuhant egy osztályt. A história tehát nem az ő oldalukon áll, amikor Milánóba utaznak.

Bár a nyomás megszűnt, Pioli aligha változtat sokat milánói csapatán az utolsó napon, mert stílusosan igyekszik befejezni az idényt három egymást követő győzelemmel, bátr a Torinóban nyertes Intert már nem tudja utolérni a harmadik helyen. Sőt, a házigazdák akár ugyanúgy is kiállhatnának, hiszen csak a már régen bevethetetlen Bennaszer és Ibrahimovic elérhetetlen. Eszerint Olivier Giroud-nak kell kezdenie a csatársor élén, aki 2016–17 óta először szerzett 12 gólt egy szezonban, ez egyben azonos a legutóbbi hét év legjobb eredményével.
A Veronát ezzel szemben sérülések sújtják a szezonzáró előtt: Duda, Lasagna, Dawidowicz és Thomas Henry sem játszhat, míg Josh Doig (izomsérülés) és Lazovics (comb) szereplése is felettébb kétséges. Ha Simone Verdi kellően fittnek bizonyul, a Scaglieri sikerreménye megerősödik, hiszen 13 meccsből ötöt megnyert a csapat, amikor a milánói nevelésű ifjú játszott, 1.3 pontot szerzett az együttes meccsenként. Viszont nélküle csupán hétből egyszer nyert a Hellas. Az ék posztján Zaffaroninak ismét Djuric és Gaich között kell döntenie – utóbbi Empoli elleni góljával együtt is a duónak csupán három találata van ebben a bajnoki esztendőben.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. 61 Serie A-meccsükből a Milan 30-at nyert meg, a Verona mindössze 10-et, 21 döntetlen mellett 2. A Milan több gólt szerzett az első félórában (21), mint a mezőny bármelyik csapata, ugyanakkor a Veron a 90. perc után több gólt kapott (10), mint a Serie bármelyik együttese.  3. Stefano Pioli 20 meccsen vezette aktuális csapatát a Verona ellen, 10–7–3-as mérleggel. Zaffaroni-csapat ellen ez lesz az első meccse, míg a Hellas edzője ellene és a Milan ellen sem irányított még csapatot.

 ROMA–SPEZIA

Tammy Abraham vagy/és Nicola Zalewski is beverheti a szöget a Spezia koporsójába az Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

Miután Budapesten az első félidőben megszerezte a vezetést, Európa nagy része arra számított, hogy José Mourinho újabb frusztráló mesterkurzust mutat be, hogy egymást követő években két kontinentális kupát nyerve a Romával. Gianluca Mancini öngólja azonban mindent megváltoztatott, a Sevilla attól kezdve folyamatosan fölényben játszott, mielőtt újra Mancini és Roger Ibanez is hibázott a 11-es párbajban, amelyet ezáltal a sárga-pirosak elvesztettek. Mourinho lényegében lemondott a hazai hadszíntérről, hogy tisztán Európára összpontosítson, miután csapata bejutott az El-elődöntőbe, s ez végül látványosan visszaütött. Mivel a legjobb négybe kerülésért versengő valamennyi csapat rossz időszakon ment keresztül, a farkasok könnyen BL-helyen végezhettek volna, de nem sok együttes ért el náluk rosszabb eredményt az elmúlt két hónapban a bajnokságban Európa topcsapatai közül. A legjobb négybe jutásról lemaradás már a múlt vasárnapi torinói Milan-győzelemmel meghiúsult, de a Romának még szüksége van a győzelemre az újabb El-induláshoz, hiszen a Juventus a nyakában liheg. A hét meccs, amelyet a Roma a Serie A-ban lejátszott, miután túljutott az El-negyeddöntőn, feltűnően alacsony pontszámot hozott (4), miközben elmaradt a győzelem. A Spezia azonban kedvező ellenfél, mivel a Roma még sosem vesztett ellene a Serie A-ban, az utóbbi öt meccsből pedig négyet meg is nyert ellene. A hazai pálya viszont továbbra is Mourinho aktuális csapatának erőssége, főként a vezető gól megszerzése után, az elmúlt 11 meccsen veretlen maradt, amikor  először talált a kapuba a meccsen.
Ez rossz előjel a Spezia számára, a liguriai alakulat szerezte meg a legkevesebbszer a vezetést az élvonalban a 2022–23-as idényben.
Leonardo Simplici tanítványai a kiesőzónán kívül kezdik meg az utolsó napot, de paradox módon nincs teljesen a kezükben a biztos bent maradás lehetősége. Ettől a szezontól kezdve visszatérnek ugyanis arra, hogy ha két fél a bent maradást jelentő vonal felett és alatt azonos pontszámmal végez, nem számít a gólkülönbség vagy az egymás elleni eredmények alakulása, hanem semleges pályán egy meccsen döntenek ez első osztályú tagság sorsáról, ezt nevezik Itáliában spareggiónak. A 31-31 pontos Verona és Spezia ebben a helyzetben vannak, tehát ha egyikük sem szerez több pontot a másiknál, jöhet a plusz mérkőzés.
A Spezia kilátásai nem túl jók, tekintve hogy a múlt hétvégén 4–0-ra kikapott Torinóban, gyakorlatilag nem volt játéka azon a meccsen. Január közepe óta 19 Serie A-mérkőzésen mindössze két győzelmet aratott, s közben 10 vereséget szenvedett el.
Figyelemre méltó azonban, hogy a két győzelem a két milánói óriásklub ellen született, amelyek egymás ellen elődöntőztek a BL-ben és a Spezia hívei reménykednek benne, hogy egy újabb európai kupahőst sikerül megverniük. Ironikus módon a liguriaiak most a Milantól várják a szívességet, hogy  a rossoneri a Veronát látja vendégül az ő meccsükkelegyidejűleg – a sporthistória mégis mást sugall.
Mourinho csapatválasztása vadul változott az elmúlt hetekben, mivel az európai kupaszereplést helyezte előtérbe, de itt visszatérhet kvázi gálacsapatához. Stephan El Shaarawy nem kezdett Budapesten, de kezdőcsapatbeli legutóbbi három fellépésekor három gólt is szerzett, kihasználva remekül minden lehetséges alkalmat. Az egyim játékos, aki viszont nem szerzett gólt, Andrea Belotti, mivel a 2020-as (2021-es) Európa-bajnok 30   meccsén nem talált egyszer sem a kapuba, mióta Torinóból a fővárosba érkezett tavaly nyáron. Karsdorp és Kumbulla az ismert állandó hiányzók, de a szerdai szívfájdalmak utén többen is kieshetnek a keretből.
A Spezia aligha rotál, hiszen valamennyi fontos játékosa bevethető. a múlt hétvégéről sincsenek újabb sérültjei. Erik Holmra, Joao Moutinhóra és Petar Zovkóra hosszabb ideje nem számíthat Simplício, ők a csapat állandó sérültjei. M’Bala Nzola az idényben szerzett 13 góljával 16 pontot szerzett klubjának – többet mint bármely más játékos a ligában – az ő szereplése kritikus lesz, ha a Speziának lehetősége adódik a túlélésre.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Mindössze öt élvonalbeli meccsük volt, abból a Spezia egyet sem nyert meg, csupán egy remit sikerült elérnie, a gólkülönbség 11­5 a rómaiaknak, akik a két klub két Coppa Italia-meccsét is megnyerték, az egyiket 11-esekkel, a másikat hosszabbításban. 2. Ebben az idényben a fővárosi csapat csupán 48 gólt szerzett, ez lehet az első futballév 1950–51 óta, amikor a Roma úgy fejez be egy szezont, hogy kevesebbet szerez félszáz gólnál – abban az idényben a gárda a 19. helyen végzett.  3. A párosítás gólkirálya Daniele Verde 3 güllal, ugyanennyit szerzett az egész idényben is. kettőt az Emploi, egyet a Sampdoria kapujában helyezett el.

 KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP HARMADIK TÉVÉS MÉRKŐZÉSÉRŐL

NAPOLI–SAMPDORIA

+ A Napoli bajnokkénjt a legtöbb gólt szerezte (75) és a legkevesebbet kapta (28) a Serie A-ban az idényben. A Sampdoria sereghajtóként a legkevesebbszer talált a kapuba (24) és holtversenyben a legtóbbet kapta (69, a Cremonese társaságában, de ha kikap, övé lesz ebben is a negatív szerzonelsőség). = A bajnok a győzelmek számában is első (27), magasan, s ha kikap, is övé lesz a legkevesebb vereség (most 4 van). A Samp győzött a legkevesebbszer (3), s ha nyerne a Maradonában, is így maradna (a második legkevesebb  a Cremonesének van, 5). o Victor Osimhen a liga gólkirálya, egyelőre 26 gólos, de nlúég hozzátehet ehhez a Samp ellen. + A Samp házi gólrekordere Marco Gabbiadini, 7 találattal, ugyanakkor a veterán Fabio Quagliarella csupán egy gólt szerzett, május 20-án a Milan ellen, de ezzel a 19. egymást követő élvonalbeli idényben talált be legalább egyszer a kapuba az Ascoli, a Sampdoria, az Udinese, a Napoli (2009–10-ben 34 meccsen 11 gól), a Juventus, a Torino, végül az utolsó 8 idényében újra a Samp színeiben.

SERIE A, 38. forduló. Sport2 18:15 SSC Napoli–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:15 AS Roma–Spezia  Calcio és AC Milan–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)