Megmenekül-e az exbajnok? • SportTV

Megmenekül-e az exbajnok?

2023. 06. 11. 12:00    
Olvasási idő: 3 perc

Tizennyolc esztendő után újra rájátszásmeccs, úgynevezett spareggio dönt arról, két csapat közül melyik menekül meg a kieséstől, azaz hosszabbítja meg élvonalbeli tagságát egy évvel a Serie A-ban.

M'Bala Nzola (18-as számmal) volt a két csapat tavaly novemberi találkozójának hőse: a Spezia angolai válogatott centere duplájával fordítottak a vendégek Veronában 0–1-ről (Fotó: Getty Images)

A két együttes közül a Hellasé a veretesebb múlt: 1984–85-ben a  veronai együttes lett a Serrie A bajnoka, míg a liguriai gárda egy nem hivatalos, regionális  hadi bajnokságot nyert csak 1944-ben – Vigili del Fuoco La Spezia néven –, amelyet az olasz szövetség sosem ismert el, s amely az egyetlen „bajnokság” volt 1943 és 1949 között, amelyet nem a „Grande Torino” nyert meg – nem mellesleg a Spezia csak 2020-ban jutott fel először az igazi Serie A-ba.

A mérkőzést Reggio Emilában vívják, a sassuolói Mapei Stadionban. Tavaly módosítottak az olasz élvonal szabályzatán, melynek értelmében két esetben – a bajnoki cím, illetve a kiesés elkerülésének eldöntésére nem elég az egymás elleni eredmény, hanem visszaállítják a korábban létező rájátszásmeccs (spareggio) intézményét. A formulát rögtön az első évben alkalmazzák, így dől majd el, hogy a Spezia vagy a Hellas Verona marad a 2023–24-es bajnoki évben is a Serie A mezőnyének a tagja.

A vasárnapi lesz a 13. alkalom, hogy ezzel a módszerrel döntenek a bent maradásról, a legutóbbi a 2004–05-ös idény végén volt, amikor – két meccsen –  a Parma és a Bologna közt folyt a küzdelem, s végül utóbbi kényszerült alászállni a másodosztályba. A legutóbbi eset 1997-ben volt, amikor egymeccses formában döntöttek az osztályba sorolásról, ahogy most is hasonlóan küzdenek meg a Mapei Stadionban.
Három esztendeje érkezett az élvonalba a Spezia, majd Vincenzo Italiano és Thiago Motta vezetésével dacolt a visszaeséssel, ám tavasszal komoly veszélybe került a most Leonardo Simplici irányította együttes, amely a legutóbbi 20 meccséből 11-et elvesztett, s mindössze kétszer nyert. Az egyik siker sokat változtatott – a Milan idegenbeli legyőzése – , viszont az Aquilotti legutolsó három bajnokijából csupán egy pontot szerzett, a 31 pedig csak arra volt elegendő, hogy ugyanannyi legyen, mint a Veronáé, s csak a már biztosan a Serie B-be kieső Cremonese, Sampdoria suót sikerült megelőznie.
A Hellashoz hasonlóan a Spezia is elvesztette az utolsó bajnokiját, egy kegyetlen fordulat történt Rómában, mert Dimitrisz Nikolau ritka góljai egyikével a liguriai csapat vezetést szerzett, de Zalewski egyenlítését követően Dybala a 91. percben értékesített 11-esével elcsent egy pontot, s ezzel eltüntette a különbséget, amellyel vendége egyedül birtokolhatta volna a (bent maradó) 17. helyet. Ezzel kapott góljainak száma 62-re nőtt, ez a legalacsonyabb három élvonalbeli szereplésük során, de a csak mínusz 9-es gólkülönbség tűzerő híján és csak M’bala Nzola kiemelt eredményességére támaszlókova a Spezia most 90 percre van a Serie A csapóajtaján belül maradástól.

Miután első négy élvonalbeli bajnokijából a Verona hármat megnyert a Spezia ellen, a 2022–23-as idényben csupán egy pontot szerzett az Aquilottival vívott két Serie A-összecsapáson. Novemberben 2–1-re kikapott hazai pályán, március elején gól nélkül végeztek a felek a Stadio Piccóban. A vb-szünet után úgy tűnt, halálra van ítélve a Hellas, a vezetőség Marco Zaffaronit nevezte ki vezetőedzőnek, s a gárda összeszedte magát. Ez a felfutás azonban nem bizonyult véglegesnek, a szezont lezáró sorozatban elszenvedett négy vereség – köztük a Milan elleni utolsó fordulóbeli – belekényszerítették a vasárnapi ki-ki küzdelembe. Története során másodszor játszott spareggiót, a Scaglieri, 2001-ben legyőzte a Regginát, most 22 évvel azután ismét hasonlóra törekszik. A Hellas egyébként negyedik legkisebb pontszámát érte el a hárompontos győzelmi korszakban, a három másik alkalommal (1996–97, 2015–16 és 2017–18) mindig kiesett. Az élvonalban a legtöbb pontot (26) hullatta el vezetés után, ez talán figyelmeztető lehet a sárga-kékeknek, ha netán megszerezné vasárnap este a sassuolói stadionban.

Miután Kelvin Amian kései poros lapot kapott és Emmanuel Gyasi is elérte a sárga lapos eltiltási határt, a Speziának minimum két helyen változtatnia kell legutóbbi római kezdőjén. BNem lesz könnyű helyettesíteni őket, főleg Amiant, nőmert potenciális helyettese, Salva Ferrer igen keveset játszott az idényben. A csatár pótlása egy kicsivel talán könnyebb lesz, a Rómából érkezett Somurodov vagy Verde lehet Nzola társa a támadó duóban. Holmra, Joao Moutinhóra, Caldarára és Salára továbbra sem számíthat Simplici mester.
A Verona eközben Duda és Thomas Henry nélkül marad most is, ám több játékos – köztük a középső védő Pawel Dawidowicz – nemrég tért vissza a közös csapatedzéshez. Zaffaroninak ismét döntenie kell Djuric és Gaich között, hogy melyikük legyen az él –  a döntésben nem sokat segít, hogy ketten együtt három gólt hoztak össze ebben az idényben. A gárda további támadó szellemű játékosai, Verdi – aki tavaly ősszel gólt szerzett La Speziában – , Lasagna és Nonge egyaránt bevethetők a sorsdöntő találkozón.
A szabályok szerunt döntetlen esetén nincs hosszabbítás, azonnali tizenegyespárbaj dönt a benn maradás-kiesés kérdésében.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. Egyetlenegyszer döntött 11-es párbaj kieséséi spareggióban: 1995. június 10-én Firenzében a Padova és a Genoa 1–1-et játszott egymással (gólok: Vlaovic, ill. Skuhravy), a mindent eldöntő rúgópárbajban 5-4-re a Padova bizonyult jobbnak. 2. Nemcsak élvonalbeli, de összesített mérlegük is a veronaiak számár kedvező. 1921 novemberi első találkozójuk óta 47 mérkőzésen 24 Hellas-győzelem született, duplaannyi, mint Spezia-siker, 11 döntetlen mellett, 70 veronai és 46 La Spezia-i góllal. 3. Egy kicsivel jobbak a Spezia támadó statisztikai adataiaz idényben: 11.1 lövés meccsenként (10.9 a Hellasnak), 5.1 szöglet (4.5), de a legfontosabb támadási adat (31 gól) megegyezik mindkét együttesnél.

SERIEA A, rájátszás a bennmaradásért. Sport1 20:45 Spezia Calcio 1906–Hellas Verona (kommentátor: Faragó Richard)