Grazie mille Gigi! • SportTV

Grazie mille Gigi!

2023. 08. 11. 09:49    
Olvasási idő: 4 perc

Visszavonult Gianluigi Buffon, minden idők egyik legnagyobb kapusa, az olasz válogatott és a Juventus legendája.

Nagyon szerettem volna pók lenni a falon és meghallgatni azt a beszélgetést, ami 1995. november 17-én, egy nappal a többek között Roberto Baggióval, George Weah-val és Paolo Maldinivel érkező Milan elleni meccs előtt zajlott le a Parma öltözőjében Nevio Scala és a klub 17 éves kapusreménysége között. Az addigra edzőként már KEK- és UEFA-kupa-győztes edző első számú kapusa, Luca Bucci sérülése miatt kényszerpályára került, de mindenki azt hitte, Alessandro Nistára esik majd a választása, nem pedig egy pár évvel korábban még középpályásként gólokat lövő, a korosztályos tartományi válogatottban Cristiano Zanetti (későbbi 17-szeres olasz válogatott!) hátát fedező ifjoncra. Kapusedzőjével, Enzo Di Palmával a heti edzéseken mutatott parádés teljesítménye dacára is lebeszélték egymást a kockázatos lépésről, de a szombati produkció után Scala összeszedte magát.

  • Gigi, mi lenne, ha holnap játszanál? Készen állsz?

  • Mister, nem értem, mi ezzel a gond?

Scala egyből tudta, a sráccal nem lesz gond. Gianluigi Buffon pedig másnap többek között Baggio, Weah és Zvonimir Boban próbálkozásánál bemutatott bravúrjával, valamint egy 0-0-val megkezdte szédületes, 2023. augusztus elsejéig tartó pályafutását. Fájdalom, az első csapatfotóját nem tudta eltenni, mert arról lemaradt, hiszen az utánpótláscsapatban a meccs előtti fotózás nem volt divat, és mire a társak realizálták, hogy valaki hiányzott, ő már a gólvonalon állt, és nem lehetett onnan elmozdítani.

Huszonnyolc évet töltött a pályán, ennyi idő alatt Olaszországban 17 (!) kormány volt hatalmon, három pápa viselte a halász gyűrűjét,

de például a kizárólag nyomtatott verzióban létező Nemzeti Sportból multimédiás platform lett, erős online túlsúllyal. Buffon meg közben minden említettnél magabiztosabban és magasabb szinten tartotta magát a világklasszisok között. Ha valakiben esetleg felvetődne, hogy nem az volt, sürgősen szedje elő a 2006-os vb-döntő felvételét, és nézze meg mondjuk, miként „szedi ki” Zinedine Zidane első emlékezetes fejesét (a másodiknál tehetetlen volt, azt Marco Materazzi csúnyán „benyelte”, Gigi nem érhetett oda…) vagy menjen vissza még régebbre, és tekintse meg az 1993-as U16-os Eb negyed-, illetve elődöntőjét lezáró tizenegyespárbajt, és

nézze meg, hogy két 0-0 után miképp kell öt (!) védéssel továbbjuttatni a nemzeti csapatot.

A torna hősének eredetileg a nála két évvel idősebb, idővel Róma császárává avanzsáló Francesco Tottit szánták az olaszok, de az elődöntő után már Buffon virított a legnagyobb példányszámú olasz lap, a tekintélyes La Gazzetta dello Sport címlapján (!), mint a jövő nagy sztárja. Csak mondom, Buffon akkor még 15 éves sem volt!

Aligha tévedtek a korabeli kollégák, hiszen a minap a Corriere dello Sport azt találta írni Gigiről, hogy végrehajtotta a végrehajthatatlant, és árnyékba szorította Papa Dinót, azaz Dino Zoffot. Minden eredményét értelmetlen felsorolni, biztosan kimaradna belőle valami (oké, a BL-siker nem a feledékenység okán, az sohasem jött neki össze…), harmadrészt pedig

Buffon ennél sokkal komplexebb jelenség. Generációkra hatással lévő kapus, úriember és egyéniség.

Aki olaszként (!) azért kezdett el védeni, mert beleszeretett a kameruni Thomas N’Kono mozdulataiba. Aki az említett Parma-Milanra kilátogató családjának nem mondta meg még vasárnap sem, hogy ő kezd, és a família csak úgy egy órával a kezdés előtt, a sportigazgatótól értesült a hírről. Aki a poszt klasszikusa, a szovjet Lev Jasin örökbecsűjét („Szívj el egy cigit, hogy megnyugtasd magad és igyál valami töményet, hogy feszüljenek az izmaid”) csak félig tette magáéva, azt viszont alaposan, hiszen 14 éves kora óta lelkes dohányos. Aki fiatalon show-t csinált a kapuban, mígnem az egyik gólt eredményező rossz cselsorozata után Fabrizio Larini, a Parma utánpótlásrészlegének vezetője félrehívta és közölte vele, vagy abbahagyja vagy mehet, amerre lát.

Aki 16-17 évesen azt hallotta edzőjétől, hogy 20 évesen már a Serie A-ban véd, mire ő csak annyit kérdezett vissza: „Jó-jó, de addig mit csinálok?”

Aki először Avio Menconi edzőtől hallotta, hogy válogatott lesz, és ezen biztatásért cserébe minden egyes korosztályos válogatottban az első meccsén viselt mezét elküldte neki. Aki 2001-ben kapusok között világcsúcsnak számító, 54,1 millió euróért lett a Juventus játékosa, de akit sem ez, sem az 1000 milliárd lírás kivásárlási ára nem nyomott össze.

Egyetlen kihívás elől sem menekült el, bár az is igaz, neki élete első perceitől kezdve kihívásokkal kellett megbirkóznia. Merthogy amikor 1978. január 28-án megszületett, Maria és Adriano Buffon még csak kézbe sem vehette, hanem a nyakára tekeredett köldökzsinór miatt az orvosok egyből rohantak vele az intenzívre. „Öt-hat napig inkubátorban feküdt, mint Jézus a kereszten. Nem tudtuk, lesz-e agykárosodása. Amikor az orvosok végre a kezembe adták, csak annyit mertek mondani, hogy Isten kezében vagyunk. De a jó Isten nagylelkű volt, nagyon jó volt hozzánk.

Gigi kilenc hónapos korában már járt és beszélt. Hamarabb, mint bármelyik másik gyerek. Már akkor is ő volt az első számú játékos”

– mesélte jóval később az édesanyja.

Ahogy aztán később az lett a vele 2006-ban világbajnok squadra azzurrában (176 fellépése rekord), a Serie A-ban (többek között a 657 meccse, a 10 bajnoki címe és a 285 kapott gól nélküli mérkőzése is csúcs), illetve ötször a nagyvilágban, a kapusok között is. „Huszonnyolc év futballtörténelem után Gigi ma még egyszer, utoljára bezárta a kapuját. Legenda lett. Azt mondta, elég volt.

A 2006-os berlini világbajnokokból egyszerre lett mítosz. De ő volt közülük a legnagyobb”

– méltatta a nagy visszavonulót a Gazzetta.

A 2006-os vb-cím említésének más aspektusból is fontos üzenete van. Utána ugyanis Buffon egy évet a másodosztályban védett, mert ő – például Fabio Cannavaróval vagy Zlatan Ibrahimoviccsal ellentétben – kitartott a bundabotránya miatt száműzött Juventus mellett. „Úgy döntöttem, elsősorban azért maradok a Juvénál, mert hiszek a hálában. Ez olyan érték, aminek újbóli felszínre hozatalával jót tennénk a társadalomnak. Szerettem volna bebizonyítani, hogy a futballnak azon értékeiben, amelyekben hiszek és amelyekről beszélünk, nem csupán szavakban léteznek, hanem a gyakorlatban is megvalósíthatók.

A futball nem csupán üzlet, hanem érzelmek tengere is. Mindenkinek rá kellene jönnie, hogy érzelmek nélkül előbb-utóbb meghal a sportág.

Az én szerény eszközeimmel ezt próbáltam meg bebizonyítani” – fejtegette.

Sikerült neki, és amikor 2012-ben az élvonalba visszatérés óta először, ráadásul egyből veretlenül bajnok lett a „zebrákkal”, jöhetett a verbális leszámolás: „Vicces, amikor eltemetnek, te meg igazolod, hogy tévednek. Most mehet mindenki a temetésemre, de szólok, senkit sem találnak a sírnál. Az ilyen esetek miatt élek különösen szívesen. Várom, hogy a kritikusok megegyék a papírjaikat.”

Esetében nem csupán jól csengő szólam, mindenki által várt, de valós tartalom volt az Instagramra írt búcsúüzenete: „Ti mindent megadtatok nekem. Én mindent megadtam nektek. Együtt nyertünk.” A szeretet pedig kölcsönös volt. Már Parmában Supermannek tartották (amire ő ráerősített azzal, hogy tinédzserként a meze alatt Superman-pólót hordott!), ez pedig Torinóban tovább erősödött. Amikor 2016-ban több hibája miatt a média munkatársai, illetve a rivális táborok kikezdték, a Juventus szurkolói drapériával üzentek vissza:

„Néha Superman is csak Clark Kent. De Gigi mindig is a mi szuperhősünk marad.”

És mivel már nem kell rá haragudni egy-egy védése miatt, legkésőbb augusztus 2-től mindenkié.

A Sport1-en augusztus 12-én, szombaton 17:45-től lesz először látható a Calcio titkai című riportsorozat 2. évadának első része, amiben exkluzív interjút sugárzunk Gianluigi Buffonnal.

(Az írás először a Nemzeti Sport augusztus 4-i számában jelent meg, elektronikus formában itt található.)