Tönkrezúzza a Milan a farkasok rajtját? • SportTV

Tönkrezúzza a Milan a farkasok rajtját?

2023. 09. 01. 15:26    
Olvasási idő: 2 perc

A válogatott szünet előtti fordulót a szabályok szerint vasárnap estig le kell zárni, ezért pénteken két találkozót is rendeznek a Serie A-ban. A sors(olás) jóvoltából a jelenleg százszázalékos négy együttesből kettő is fellép az esti kétszer kilencven(-egynéhány) perc során.

Andrea Pinaonti eddig ötször játszott a Hellas ellen 2–1–2-es eredménymérleggel. Gólt még nem szerzett a veronaiak ellem,. most hazai pályám nyílik erre lehetősége (Fotó: Getty Images)

A Sassuolo ponttalanul, mínusz négyes gólkülönbséggel sereghajtó, a Verona mindkét meccsét megnyerve, hat ponttal a táblázat harmadik helyét foglalja el. Az emiliai együttes otthon az Atalantától, idegenben a bajnok Napolitól kapott ki, az első találkozón volt némi esélye, a másodikon a Stadio Maradonában szemernyi sem.  A csapattól folyamatosan távoznak el a jobbnál jobb játékosok, s nehezen sikerül olyanokat szerződtetnie, akik valódi erősítést jelentenek. Ilyen lehet Andrea Pinamonti, az Inter nevelte csatár az elmúlt 7 esztendő alatt anyaegyesületében csupán 11-szer szerepelt az első csapatban, egy góllal, viszont kölcsönben a Frosinone, a Genoa, az Empoli és a Sassuolo színeiben 117 élvonalbeli találkozón 28-szor talált a kapuba. A fekete-zöldeknél „csak” ötször, mégis nyáron végleg megvették az Intertől 30 millió euróért, ezt éppen fedezte az az összeg, amit a Juvénél kölcsönben lévő Locatelli játékjogának végleges eladásáért kaptak az öreg hölgytől. Raspadori, Scamacca és Frattesi, kiemelkedő támadók távozása után elsősorban benne reménykednek az emiliai klubvezetők, no meg a szurkolók.
A vendég Hellas pazar szezonrajtja a kínkeserves bent maradás után az új idén egyik szenzációja. Nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék is imponált a szakértő bírálóknak. Bár kissé korai lenne két forduló után párhuzamot vonni a mai csapat és a nyolcvanas évek bomba Veronája között, de tény, a Briegellel, Elkjaer-Larsennel felálló sárga-kék együttes rajtolt így legutóbb, amely aztán a scudettót is megnyerte, egyedüliként a klubhistóriában az 1984–85-ös futballévben.

 Stefano Pioli és José Mourinho. Melyikük gratulál elsőként a másiknak péntek este az Olimpicóban? (Fotó: Getty Images)

Az esti háromnegyed 9-es meccs ponteloszlása kis híján azonos az előtte zajlóval. Itt ugyanis egy 1 pontos hazai együttes (a Roma) fogad egy eddig százszázalékosat (a Milant). Mourinho együttese a rajton kétszer is vezetett Belotti duplájával – első góljait szerezte egy év után bordó szerelésben – ám a zseniális veterán, Antonio Candreva mindkétszer egyenlíteni tudott. A második körben jött a „fekete leves”, Mourinho együttes teljes joggal szenvedett vereséget az előzőleg kissé lesajnált Veronától úgy, hogy a második játékrészt végig támadta ugyan, de csak szépítésre futotta Auar fejesével. A foogatlan farkasok teljesítményét jól jellemzi az a statisztikai tény, hogy akcióból ő kapta eddig a legtöbb gólt (négyet, holtversenyben a Frosinonéval). Esti ellenfelénél, a Milannál viszont egyetlen csapat sem szerzett többet akcióból (4, ugyanennyi van a Fiorentinának, az Internek, a Leccének és a Napolinak is. Stefano Poli legényei a Bologna és a Torino ellen is megfelelően futballoznak, de első és második félidei teljesítményük köz nagy a különbség, az előzőek „javára”. A rossonerinek tehát egyenletesebben kellene játszania, a Romának pedig a helyzetkihasználás jelenleg az Achilles-sarka. Belotti tehát „beindult”, de le is állt, a Bentegodiban úgyszólván semmi sem sikerült neki.
Érdekes eleme lehet a meccsnek a két kiváló mester szellemi-taktikai párharca is. Összesen négyszer vezettek eddig meccset a másik csapata ellen, kétszer Pioli emberei nyertek, kettő döntetlen lett, vagyis a Milan edzője azon kevés olasz tréner közé tartozik, akik ellen a Special One még sosem ünnepelhetett győzelmet. Így marad szerdán este 11 körül is?

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 1.)

SASSUOLO–VERONA
A Sassuolo már 8-szor legyőzte a Veronát a Serie A-ban, egyetlen ellenfelet sem vert meg többször, amelyekkel 6-nál többször játszott, mi több, csak az Empoli ellen (7/12 – 58%) magasabb a győzelmi arányszáma, mint a Hellas ellen (8/16 = 50%).
A Hellas megnyerte első két bajnokját, három győzelemmel egyetlenegyszer rajtolt a ligában, az 1984–85-ös idényben, amelynek a végén el is nyerte a bajnoki címet.
A Sassuolóban ellen volt Riccardo Saponarának a legtöbb  gólhoz közvetlen köze: nyolchoz, ez legalább kettővel több mint más csapat ellen – négyszer talált be a fekete-zöldek kapujába, beleértve a legutóbbit, amelyet júniusban  ért el. Négy gólpasszánál többet sem ért el bármely másik együttes ellen. 

ROMA–MILAN

A Milan legutóbbi 11 Serie A-meccséből 10-szer veretlen maradt (6 gy., 4 d.) a Milan a Roma ellen – valamennyi alkalommal szerzett legalább egy gólt; az egyetlen vereséget 2019 októberében szenvedte el (2–1).     
Stefano Pioli (298) közel áll 300. megszerzett pontjához a Milan edzőjeként, egy győzelemmel ő lehet a második rossonero edző, aki eléri ezt a határkövet a hárompontos győzelmi érából – az első Carlo Ancelotti volt, aki aztán 557-ig jutott.
A Roma csatára, Andrea Belotti négy gólt szerzett legutóbbi hat hazai meccsén a Milan ellen a Serie A-ban (a legutóbbit 2019 szeptemberében érte el), ezenkívül az első napi, Salernitana elleni dupláját követően most először érhet el két egymást követő hazai meccsen gólt az élvonalban 2020 decembere óta.

SERIE A, 3. forduló. Sport1 18:30 Sassuolo Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 AS Roma–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)