Az ETO visszavágna 2021-ért • SportTV

Az ETO visszavágna 2021-ért

2023. 09. 10. 10:53    
Olvasási idő: 3 perc

Megkezdi szereplését a hatodik BL-trófeáját megcélzó Győri Audi ETO is, a csoportkör A-jelű nyolcasában. A minket leginkább érdeklő csata előtt mutatunk egy montenegrói–német összecsapást is, ugyanabból a csoportból, a kézilabda adáskvartettet pedig az új idény első kézilabda talkshow-ja, a Harmadik Félidő folytatja, s végül felvételről láthatnak egy férfi Bundesliga-összecsapást is.

Óváron még a meccs előtt vidáman integettek a győri lányok. Reméljük, Brestben a mérkőzés után hasonlót láthatunk még akkor is, ha ott alkalmasint jóval kevesebb győri szurkoló lesz jelen... (Fotó: gyorietokc.hu)

BUDUCSNOSZT–BIETIGHEIM

A podgoricai együttes, amely 16. alkalommal is megnyerte sorrendben országa bajnokságát és kupáját egyaránt, válogatottak sorát igazolta a nyáron. Érkezett Háfra Noémi kölcsönben a Győrből, a francia Kalidatou Niakité a bukaresti CSM-ből, a német kapus Ann-Cathrin Giegerich a DVSC-ből, a török Neslihan Caliscan a Kastamonuból és sikerült hazacsábítani Tanja Ivanovicsot Ramnicu Valceából és Anasztaszija Meszenicset Moldéból, Eközben csak három hazai játékos távozott,  Kepics, Pletikoszics és Bulatovics, mindhárman Romániába, de egyik sem a három román nagycsapat egyikébe.
A 2020 óta folyamatosan Bojana Popovics edzette csapat    legutóbb augusztus végén nemzetközi tornán vett részt Kaproncán, ahol kikapott a hazai Podravkából 30–25-re és két egymást követő napon is remizett a szlovén Krim Ljubljanával (25–25 és 29–29).

Ivona Pavicsevics eddig 40 BL-gólt szerzett. Kérdés, mennyit tesz hozzá a német bajnok elleni idénynyitó találkozón (Fotó: zrkb.me)

A Bietigheim megvédte az idén a 2022-ben megszerzett német bajnoki címét és immár négyszeres Bundesliga-győztesnek mondhatja magát. Nyár óta már nem csak egy magyar játékosa van, hiszen Szikora Melinda kapus mellé érkezett a jobbszélső Faluvégi Dorottya Győrből. További új szerzemények: a dán vezetőedző Jakob Vestergaard a Viborgból, a svéd Sofia Hvenfeldt a dán KH-ból, az ugyancsak svéd Isabelle Andersson (Höör), a horvát Klara Birtic (Lokomotiva Zagreb) és a dán Anne With Johansen (Ajax Köbenhavn). Távozott viszont Romániába a dán Trine Östergaard (CSM) és Julia Madhof (Ramnicu Valcea)
Az SSM két győzelemmel kezdte idénybeli tétmeccseit: a szuperkupában a Bensheim-Auerbachot 34–23-ra, a bajnoki nyitó fordulóban a Solingent 43–20-ra verte meg.
A két együttes eddig négy találkozót váltott a BL-ben, mindannyiszor a csoportkörben: 2017-ben mindketten hazai pályán győzni tudtak, 2019-ben viszont a montenegróiak oda-vissza megnyerték az összecsapást.

 BREST–GYŐR

Sandra Toft – akit 2021-ben a vb legjobb kapusának is megválasztottak – szerint hatvan perc jó játék kell a sikerhez az ETO-nak excsapata, a Brest ellen (Fotó: usnews)

A Győri Audi ETO eddig ötször hódította el a kontinens legrangosabb klubtrófeáját, most négyéves kihagyás – egyszer a Covid miatt nem fejezték be a sorozatot, háromszor a Vipers nyert – után nekiveselkedik a hatodik győzelemnek. A főpróba pocsékul sikerült, az együttes a bajnokságban a nyitó, Békéscsaba elleni 37–32 után a megyei rangadón 33–30-ra kikapott a megyei rangadón a Mosonmagyaróvártól.
Az ellenfél a francia élcsapatok egyike, a legutóbbi bajnokságban ezüstérmes lett a Metz mögött. Erre az idényre hét új játékost igazolt: a két francia, Audry Dembelé és Juliette Fauré, mellett a cseh Charlotte Cholevová, az orosz Valerija Maszlova, a macedón Iva Mladenovszka, a német Katharina Filter, valamint a portugál-spanyol Alexandrina Cabral Barbosa került Brestbe, az edző továbbra is Pablo Morel.
A két együttes legemlékezetesebb BL-csatája a 2020–21-es elődöntő volt, akkor még a Papp László Sportcsarnokban a franciák 23–23-as döntetlent követően 7 m-esekkel 4-2-re nyertek és bejutottak a döntőbe, amelyet elvesztettek az akkor első trófeáját elnyerő Vipers ellen. A győriek klubhonlapja a csapat edzőjét és dán klassziskapusát szólaltatta meg a bretagne-i mérkőzés előtt.
„Az első Bajnokok Ligája találkozó mindig sok szempontból tartogat magában érdekességeket. Brestben sosem könnyű játszani, az erőnléti állapotunk kulcsfontosságú lesz, mivel az ellenfél csapatában jó fizikumú játékosok szerepelnek. Ha a mérkőzés sebességét mi tudjuk meghatározni, mindenképp eredményes meccsünk lehet” – mondta Ulrich Kirkely, az ETO nyáron érkezett vezetőedzője.
„Nagyon örülök, hogy a Brest csapata ellen megkezdjük szereplésünket a Bajnokok Ligájában. A Brest jó csapat, hazai pályán mindig jól szerepel. Nekünk meg kell mutatnunk, hogy mennyire keményen tudunk játszani. Biztos vagyok benne, hogy hatvan percen keresztül küzdenünk kell a győzelemért. Három évig játszottam Brestben, nagyrészt a Covid ideje alatt. Viszont emlékszem számos olyan mérkőzésre, amelyen fantasztikus hangulat volt az arénában” – nyilatkozta Sandra Toft.
Ha már a kettős magyar–francia BL páros összecsapás első felvonása Érden súlyos Fradi-vereséggel végződött, reméljük, a győriek – legalábbis pontszámban – kiegyenlítik a minimérleget…

A mérkőzés után következő Harmadik Félidő tervezett sztárvendége az FTC új dán vezetőedzője, Martin Albertsen lesz, aki műsorvezetőnk Ágai Kis András és két állandó szakértőnk, Tóth Tímea és Borsos Attila társaságában foglal helyet a Sport1 stúdiójában.  A műsor fő témája természetesen a Bajnokok Ligája 2023–24. évi sorozatának nyitó fordulója lesz.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 1. forduló. Sport1 13:45 ZSRK Buducsnoszt Bemax Podgorica­–SG BBM Bietigheim; Sport1 15:45 Brest Bretagne Handball–Győri Audi ETO KC (minkét mérkőzésen kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17.45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Ágai Kis András)
FÉRFI BUNDESLIGA. Sport1 19:15  THW Kiel–Melsungen (felv., kommentátor: Ágai Kis András)