Az Atalanta a virtuális dobogóért hajt Firenzében • SportTV

Az Atalanta a virtuális dobogóért hajt Firenzében

2023. 09. 17. 09:44    
Olvasási idő: 3 perc

A sorsolás jó vagy rossz voltából az élcsapatok többsége már szombaton lejátszotta soros, 4. bajnokiját. A vasárnapra maradó öt mérkőzés közül kettőt a Sport2-n, kettőt pedig az AMC Mikro alkalmazáson mutatunk élőben – utóbbiakat éjszaka felvételről is. A legrangosabb találkozó a lombard Atalanta firenzei látogatása, a bergamói együttes a három pont megszerzése esetén előretörhet az Inter és a Juve mögött akár a harmadik helyre is, megelőzve a Madonninán vesztes Milant.

Gianluca Scamacca – az olasz levegő jobb a góllövésnek az angolnál? (Fotó: Getty Images)

A Cagliari és az Udinese sem kezdte fényesen az új idényt, a a szárdoknak egy, a friuli csapatnak két pontja van az első három játéknap után. A haziaknál csupán Lapadula és Rog szerepel a sérültlistán, Petagna sárga lapjai miatt nem szerepelhet, Pavoletti visszatérhet a csatársorba, míg Wieteska a védelem középső duójába. A vendégcsapat sérülések miatt ugyan számos játékost (Ebosse, Ehizibue, Deulofeu, Padelli, Masina, Brenner, K. Davies) sérülések, betegségek miatt nélkülözni kénytelen, ám közülük egy sem játszott két hete, így Andrea Sottil alighanem a Frosinone elleni gól nélküli döntetlen játszó kezdőjét küldi fel a pályára a Sardegna Arenában is.

A Frosinone eddig szerzett 4 pontja biztató a folytatásra nézve, ráadásul már két erős ellenféllel szemben is megfelelt, a Napolival sokáig remire állt és legyőzte az Atalantát. Most első győzelmét célozza meg a Sassuolo ellen, ebben nagy segítsége lehet  Abdu Harrui, a marokkói-holland csatár éppen a Reggio Emilia-i együttesből érkezett, nem mellesleg ő szerezte az újonc három góljának kétharmadát, épp a két nagycsapat kapujába talált be. A vendég együttes továbbra is Berardi gólképességére épít. A 25-szörös válogatott, Európa-bajnok csatár karrierje során már harmadszor épít hatmeccses sorozatot, amelyben legalább egy gólban közvetlenül részes, most tovább javítva ezt a csúcsbeállításból egyéni csúcsot készül faragni. Ha sikerül, az egy gól elég lehet arra, hogy a fekete-zöldek továbbra is veretlenek maradjanak házigazdájuk ellen, immár 11. bajnoki találkozójukon.

A Fiorentina–Atalanta találkozó ígérkezik a vasárnap rangadójának. Számunkra azért is érdekes, mert a lilák az FTC ellenfelei lesznek a Konferencialiga F-csoportjában, amelyben egyébként csütörtökön Belgiumban, Genkben lépnek pályára este. Italiano mester a bajnokiról nélkülözni kénytelen a piros lapja miatt eltiltott Maxime Lopezt, valamint Barákot, Castrovillit, Yerry Minát és Ikonét is. Az együttes rövid hárommeccses bajnoki formája visszaesésr mutat: győzelemmel kezdett (4–1 a Genoa ellen), remivel folytatta (2–2 Leccében), majd egy méretes zakó következett a San Siróban az Intertől (0–4), de ez a tendencia szoros összefüggést mutat az ellenfelek játékerejének növekedésével. Láthattuk szombaton, hogy az Inter csúcsrangadón is képes négygólos győzelmet aratni…
A bergamói együttes két meccsét megnyert ugyan, közben azonban váratlan vereséget szenvedett Frosinonéban. Gianpiero Gasperini sérülés miatt csak egyetlen emberrel. El Bilal Touréval  nem számolhat, de ő a szezonkezdet óta hiányzik. Az Itáliába visszatérő Scamacca azonban nagy erőssége lehet a fekete-kékeknek, a Monza elleni duplája arra utal, hogy csupán az angol levegő árthatott meg gólerejének: a Premier League-ben egy teljes idény alatt 16 meccsen csak háromszor talált be, a Serie A-ban a Monza elleni kettővel már 68 találkozó után 26-szor volt eredményes. Ha nem lesz iksz a mérkőzés – legutóbbi meccsük a Franchiban az lett április közepén 1–1-gyel – , a violák nagyobb különbségű sikerrel optimális esetben a 4. helyre léphetnek elő, a bergamóiak meg akár a virtuális dobogóra is felléphetnek bármilyen kis sikerrel, persze csak akkor, ha a meglepetéscsapat Lecce nem viszi el mindhárom pontot Monzából.

A nap záró találkozóján az önmagához képest roppant gyengén rajtoló, mindössze egypontos Roma fogadja az egész mezőny legrosszabbul rajtoló együttesét, a ponttalan Empolit. Melyik más csapat ellen szerezhetné meg idénybeli első győzelmét José Mourinho gárdája, mint a sereghajtó ellen? Egy esetleges újabb vereség a portugál edzőzseni karrierjében másodszor idézhetné elő, hogy nem tölti ki szerződését, és nem önszántából, hanem kényszerből idő előtt kell távoznia – ez csupán egyetlenegyszer fordult elő vele, második chelsea-s időszaka végén, 2015 decemberében. Ennél a verziónál azért sokkal valószerűbb, hogy a farkasok az Olimpicóban tartják mindhárom pontot, hatmeccsesre növelve a toszkánok előző bajnokság végéről áthúzódó vereségsorozatát. Lukaku először kezdhet, s nem lehet más célja, minthogy 99. Serie A-meccsén megszerezze legalább 58., de ha lehet, 59. vagy 60. találatát is.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 9. 17.)

CAGLIARI–UDINESE

Az Udinese 54 eddigi bajnokijuk felét megnyerte a Cagliari ellen (15 d., 12 v.), egyetlen más ellenfél ellen sem nyert többször (az Atalantát ugyanennyiszer verte meg)
A Cagliari elvesztette idénybeli első bajnokiját, a hárompontos győzelmi érában (1994 óta) ötször fordult elő, hogy az első kettőt elbukta, ezt megelőzően 2019–20-ban.  
A legutóbbi meccs hosszabbításában eredményes Zito Luvombo a harmadik angolai játékos, aki gólt szerzett a Serie A-ban, követve Bastost (6, a Lazióban) és M’bala Nzolát (26, Spezia). Azon játékosok közül, akik gólt szereztek az idényben az olasz élvonalban, csak Giovanni Fabbian (2003. január 14-én született) fiatalabb a Cagliari játékosánál (2022. március 9-i születésű).  

FROSINONE–SASSUOLO

A Sassuolo veretlen az összes első és másodosztályú összecsapásán a Frosinone ellen     6 győzelemmel és 4 döntetlennel.
Az Atalanta elleni győzelem és az Udinese elleni döntetlen után ha nem kap ki, a Frosinone első ízben maradhat veretlen egy idényben legalább három Serie A-meccsen 2018 novembere óta (az a sorozat négymeccsesre sikeredett).
Domenico Berardi legalább egy gólban közvetlenül részes volt legutóbbi hat Serie A-meccsén május óta (6 gól, 1 gólpassz). Sosem szerepelt ennél jobban, éppen ugyanezt a teljesítményt nyújtotta (6 gól, 1 assziszt) 2021 november-decemberében, valamint 2021. március és május között).

FIORENTINA–ATALANTA  

Az Atalanta 11 meccsen maradt nyeretlen a legutóbbi 14-ből a Fiorentina ellen (6 d., 5 v.). Mindazonátal a legutóbbi 4-ből csak egyetlegyszer győzött (1–0-ra 2022. október 2-án Ademola Lookman góljával).
A Fiorentináé a legjobb gól/lövés átlag az egész Serie A-ban az idényben. 24%. Ez több mint a kétszerese annak, amit a 2022–23. évi idény teljes egészében produkált (9%).
Gianliuca Scamacca egy gólt szerzett (a Sassuolóban) és egy gólpasszt adott (a Genoa színeiben) a Fiorentina ellen. Az Atalanta csatára duplázott a legutóbbi játéknapon, előtte viszont 2022 májusában ért el gólt két egymás utáni játéknapon.  

ROMA–EMPOLI

A Roma megnyerte legutóbbi 4 nemzetközi szünet után következő bajnokiját, és csak egyetlenegyet veszített el a legutóbbi 14 ilyen alkalomból (10 gy., 3 d.). Az az egyet a Juventus ellen bukta el  1–0-ra 2021. október 17-én.  
Az Empoli elvesztette legutóbbi négy ligameccsét. Ennél hosszabb vereségsorozata 2017 februárja és áprilisa között volt, akkor 7 egymás után mérkőzésen kapott ki Giovanni Martusciello irányításával.
Romelu Lukaku 3 gólban volt részes abban a 104 percben, amelyet az Empoli elleni bajnokikon játszott, azaz minden 35 percben gólszereplő volt. Ez a legjobb arányszám, amelyet bármely ellenfél ellen fel tud mutatni a Roma belga csatára.  

SERIE A, 4. forduló. AMC Mikro 12:30 (felv. Sport2 22:45) Udinese Calcio–US Cagliari (kommentátor: Faragó Richard); AMC Mikro 15:30 (felv. Sport2 0:45) Frosinone Calcio–Sassuolo Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00 ACF Fiorentina–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell);  Sport2 20:30 AS Roma–Empoli FC (kommentátor: Szaniszló Csaba)