Felzárkózási feladat a violáknak és a farkasoknak • SportTV

Felzárkózási feladat a violáknak és a farkasoknak

2023. 09. 28. 10:02    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön három mérkőzéssel zárul a Serie A hétközi, 6. fordulója. Mindhárom találkozót közvetítjük, kettőt a Sport2-n, egyet az AMC Mikro alkalmazáson, éjszakai ismétléssel.

M'Bala Nzolának egyelőre nagy a gólrestanciája az idényben Firenzében… (Fotó: Getty Images)

Elsőnek a Frosinone és a Fiorentina mérkőzése kerül sorra. Az újonc sérültlistáján a már korábban is ott lévő nevek szerepelnek, azaz Gelli, Lirola és Harraui bevetésére továbbra sincs lehetősége Eusebio Di Francesco mesternek, aki vélhetőlen nem, vagy csak igen keveset változtat a Salernóban 1–1-et elkérő együttesén. A violák az udinei 2–0-s siker után mennek Közép-Olaszországba, azzal a céllal, hogy ha onnan is hazaviszik Firenzébe mindhárom pontot, már az 5. helyre ugranak előre, leszorítva onnan a bajnoki címvédő Napolit. Vincenzo Italiano nem számolhat a Friuliban keresztszalag-szakadást szenvedő Dodóval. A brazil csak hónapok múlva térhet vissza, mellette Castrovilli és Yerri Mina is sérült már korábbról, s időlegesen Nico González sem szerepeltethető. Mivel az utóbbi időben a védők és a középpályások vették át a gólszerzés szerepét, a támadóegységből a Kouamé, Brekalo, M’Bala Nzola triónak is meg kellene emberelnie magát, az elefántcsontparti és a horvát egy-egy góllal járult hozzá az együttes idénybeli 11 bajnoki találatához, a korábban gólerősnek mutatkozó (93 bajnoki/26 gól) angolai eggyel sem…

A Monza és a Bologna sem kápráztatja el szurkolót az eddig megszerzett 5, illetve 6 ponttal, amely a 15., illetve a 13. helyre elégséges a táblázaton. Mindkét együttes edzője változtatásokra készül és kényszerül a roppant sűrű program következtében. A lombardok „friss” sérültjei Bettella és Caprari, ugyanakkor Caldirola visszatérhet a védelem bal oldalára egymeccses eltiltása letöltését követően. Palladino mester jobbhátvédnek  az Interből jövő D’Ambrosiót állíthatja be, s más változtatások sem zárhatók ki a Lazio ellen Rómában 1–1-et elérő csapaton.
A Bolognát is felforgathatja Thiago Motta, pedig az ő csapata is bravúrpontot szerzett öt napja, hazai pályán gól nélkül végezve a bajnok Napolival. (Igaz, abban akadt nem is csipetnyi szerencse is, hiszen a máskor biztos lábú Osimhen 11-est hibázott.) A Milan kölcsönjátékosa, Saelemaekers végre-valahára kezdőként is felléphet a piros-kékeknél, miután a Napoli ellen szűk félórát már a pályán tölthetett csereként beállva. Riccardo Orsolini is a pályán lehet az induló 11-ben, aki három év után újra szerepelhetett másfél hete a squadra azzurrában, de a Napoli ellen csak 8 perces csere volt.

Az együtt ünneplés már megy, az együtt futballozást még többet kell gyakorolnia a Rioma csúcspárosának, Paulo Dybalának és Romelu Lukakunak (Fotó: Getty Images)

A nap záró mérkőzésén a Genoa vendégeként a Roma választ adhat, hogy a pocsék start utáni Empoli elleni 7–0-s gólzápor vagy a Torinóban nehezen kicsikart 1–1 az igazi arca  újabban. A csapatkapitány Lorenzo Pellegrini újra Mourinho rendelkezésére áll izomproblémai miatti többmeccses kihagyását követően, ám lehet, hogy óvatosságból csak a kispadon kezd. A hosszabb ideje sérült Abraham, Kumbulla pároshoz csatlakozó, iromsérüléssel küszködő Smalling és Renato Sanches sem bevethető, plusz a nagy rotációhívő Special One magától is változtatna – ám a lassan formálódó klasszis csatárduóhoz, Dybaléhoz és Lukakuhoz aligha nyúl, nekik kettőjüknek nagyon össze kell szokniuk meccsszituációkban is a későbbi eredményesség érdekében. Amúgy „fekszik” a duónak a Genoa, az argentin 9 gólt szerzett, a belga pedig 8 gólban volt közvetlenül érdekelve (6 találat, 2 assziszt) a kikötővárosiak ellen. A hazaiaknál bemutatkozhat a Milantól kölcsön vett Junior Messias, aki bokaproblémái miatt nem játszhatott eddig, de még aligha lesz kezdő. Egy helyen kényszerből kell változtatnia Alberto Gilardinónak, Martint a Lecce ellen kiállították, ezért el van tiltva egy meccsre, helyettese alighanem Johan Vázquez lesz. A genovaiak támadási problémáira jellemző, hogy a legtöbb kapura lövési, illetve fejelési kísérlet a román védő Dragusin és Bani, azaz két védőjátékos nevéhez fűződik. S persze az eredményességi mutató is szánalmas: csak a Bologna (3) és három kieső helyen álló csapat (Udinese és Cagliari 2-2, Empoli 1) szerzett kevesebb gólt az újoncként 4-szer betaláló GCFC-nél…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 28.)

FROSINONE–FIORENTINA

A Fiorentina első három idénybeli idegenbeli meccse döntetlen lehet azonos ellenféllel, először 1976 óta (akkor a Cesena ellen történt meg ez). +  A Frosinone 8 pontot szerzett első 6 meccsén az idényben. Az előző újonc, amelynek ugyanaz sikerült, a Livorno volt 2013–14-ben, amely aztán a szezon végén sereghajtókén búcsúzott az élvonaltól. + Giacomo Buonaventura az egyetlen középpályás, aki minimum öt közvetlen részvételig jutott el öt egymást követő évben. A Fiorentina játékosa ebben az idényben 3 gólnál és 2 asszisztnál jár.

MONZA–BOLOGNA

A legutóbbi két összecsapásukon tavaly egy-egy győzelem született. Az U-Power Stadionban Ferguson és Orsolini góljával a Bologna 2–1-re győzött október 22-én, miután Petagna a Monzának szerezte meg a vezetést. + A Bologna döntetlenül végzett első két idegenbeli meccsén az idényben, a Juve és a Verona ellen, először érhet el hármas remisorozatot 2022 májusa óta. Emellett először rajtolna három házon kívüli iksszel az élvonalban 1989–90 óta, amikor Luigi Maifredi volt az együttes edzője. + Roberto Gagliardini a legutóbbi meccsen gólt szerzett, miután előtt 32 meccsen át eredménytelen maradt. Az előző alkalom, amikor két egymást követő bajnokin betalált, 2021 decemberében volt, a Spezia és a Salernitana ellen. Viszont a Bologna az az együttes, amellyel a legtöbbet játszotta (12 meccs) anélkül, hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna.

GENOA–ROMA

A Roma a Juventus és az Inter mellett az a csapat, amely ellen a Genoa a legtöbb Serie A-meccset játszotta (110), a piros-kékek 32 mérkőzést nyertek ezekből, csak a Lazio ellen győztek többször a bajnokságban. +  A Roma legutóbbi három idegenbeli meccsét megnyerte a Genoa ellen, ha most is megveri a Grifonét, először növeli négyre ezt a sorozatot históriájában. + Csak az Udinese ellen (10) szerzett több gólt Paulo Dybala, mint a Genoa ellen (9-et 13 meccsen), a Ferraris-stadionban a Grifone ellen szerezte első mesterhármasát a Serie A-ban, a Juventus 4–2-es győzelme alkalmával 2017 augusztusában.

SERIE A, 6. forduló. Sport2 18:15 Frosinone Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); AMC Mikro 18:30 (felv. Sport1 23:00) AC Monza–FC Bologna (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:45 Genoa FCF–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)