Scudettofavoritok szombatja • SportTV

Scudettofavoritok szombatja

2023. 09. 30. 02:15    
Olvasási idő: 3 perc

Lautaro (jobbról) most ismét Alexis Sánchezzel, régi jó cimborájával kezdhet az Inter csatárkettősében (Fotó: Getty Images)

Elsőnek a bajnok Napoli vendégjátékát mutatjuk Leccében mérkőzése kerül sorra, amely a földrajzi elhelyezkedés miatt amolyan délolasz rangadónak is titulálható. Korábban ez a kifejezés viccesnek tűnt volna, de ebben az idényben a Lecce valósággal berobbant az élcsapatok közé – aktuálisan tabellaszomszédja a bajnoknak, csupán hárommal kevésbé jó gólkülönbségével szorul a Partnopei mögé. Eddigi egyetlen vereségét a hétközi fordulóban szenvedte le, egyetlen sikeres Milik-akcióval kapott ki idegenben a rekordbajnoktól. A bajnokkét győzelem után bukott orra a Maradonában, majd jött két hervasztó döntetlen, egy nagy hullámot verő, de „vihar a pohár vízben” sztorinak bizonyuló sztárjátékos-edző konfliktus, amelyet egy nagy különbségű siker zárt le – már ha tényleg lezárult…
Ami az összeállításokat illeti, a hazaiaknál Dermaku és Banda tartósan sérült, Kabát a Juve ellen kiállították, így nem játszhat. Ám változatlan összetételben (Almqvist, Krsztovics., Strefezza) lép pályára a csatársor, amely a zebrák elleni meccs kivételével remekül muzsikált az első öt találkozó. A nápolyiaknál Rrahmani, Golla, Juan Jesus az állandó sérülttrió,  de közülük nincs, aki beférne a kékek álomtizenegyébe. Amlyben persze Osimhennek és Kvaracheliának bérelt helye volt a döccenők idején is, hát még most, amikor mindketten újra betaláltak, ráadásul a grúz gólaszályos félesztendőnyi időszakot lezárva.

A Milan és a Lazio rangadót játszik az előző évad negyedikje fogadja a másodikat. A rossoneri is egy hullámvölgyön van túl, úgy látszik, Piolinak igaza van abban, a Madonnina kudarca fájó volt, de csupán egyetlen vereség, egyszer három alpackázott pont, nem több. A csapat játéka nem olyan invenciózus, mint amit a pazar játékoskeret sejtet, da a kis „csúnya” győzelmekért is három pontot adnak, az ördögök kiegyeznének alighanem ezzel most is. A Lazio hektikus, mint általában, pocsék rajt, szuperbravúr Nápolyban, majd mikor már tűnni látszanának a viharfelhők, zakó Torinóban a Juvétól, buta pontvesztés otthon a Monza ellen, végül a másik torinói klub elleni siker – igazi hullámvasút, csak nem tudni most a felfelő ív folytatódik, vagy zuhanás jön a mélybe.
Maignan combsérülés miatt két meccset kihagyott – a sasok ellen térhet vissza a kapuba, tartaléka, Sportiello meg leülhet újra a kispadra. Bár Noah Okafor a hét közben megszerezte eéső gólját, ő is kispados lesz, hiszen a rangadón nyilván a tapasztalt klasszis Giroud-nak kell helyet biztosítani, ez nem is lehet kérdéses. Rafael Leaónak is helye van a kezdőben, noha ő is csak egy fél félidőnyit játszott Cagliariban. Krunic továbbra is sérült, Bennaszer még kész a visszatérésre, így két kevésbé ismert név viselője, Musah és Adli harcol azért, hogy Reinders és Lotus-Cheek mellett bekerülhessen a középpályára. Eközben a Lazio további átalakulásokon eshet át, hiszen ötödik meccsét játssza két héten belül (ráadásul szerdán Glasgow-ban lesz BL-jelenése a Celtic ellen), s Cataldi, Guenduzi, valamint Kamada mind az ötön a kezdőben szerepelt. Sarri ugyan rotált egy kissé a Torino ellen is, a bekerülő Rovella, a Juve kölcsönjátékosa olyan kiválóan játszott, hogy alighanem neki is helyet szorít a mester a csapatban. A gyakorlatilag üres sérültlista garantálja a teljes körű  választékot, de az edzőnek jól kell kevernie a lapokat, hogy jusson elég ász minden versenysorozatra…

A nap záró mérkőzésére az Inter utazik a harmadik déli csapathoz, a Salernitanához. Inzaghi csapatának most kell átélni azt a traumát, amit a Milan éppen a Madonninán, a Napoli meg a Lazio ellen élt át: a veretlenség elvesztését. Nyeretlen viszont három is akad a Serie A mezőnyében, a Cagliari, az Udinese  és éppen a nerazzurri szombati házigazdája, a Salernitana, azaz a hazai gárdának erről a listáról is le kellene kéredzkednie.
Noóha Candreva két gólt is szerzett az idényben, Paulo Sousának Boulaye Diára lenne szüksége támadásban, a szenegáli házi gólzsák az Empoli ellen már visszatért izomsérüléséből, most visszatérhet a kezdőbe is.
Inzaghi a milánói derbi átütő sikere után kijelentette, a rotáció biztosítva van a fekete-kékeknél, a mester most igazolhatja szava valóségértékét, akár többet is változtathat kezdőjén. Továbbra sem számolhat a három állandó hiányzójávak, Arnautoviccsak, Sensivel és Cudaradóval.  Lautaro az utóbbi három bajnokin góltalan maradt – noha az első hármon ötször volt eredménye – ,  ennek ellenár kezdő helye biztos az együttesben, partnere azonban most a klubba egy marseille-i év után visszatérő veterán chilei klasszis, Alexis Sánchez lehet.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 30.)

LECCE–NAPOLI

A Napoli mind a 13 legutóbbi bajnokiján szerzett gólt a Lecce ellen, és hatból ötször egynél többször is betalált, a legutóbbi meccs, amelyen a Partenopei eredménytelen maradt a sárga-pirosok ellen, 1997 novemberében. + A Lecce megnyerte három legutóbbi bajnokiját, a Serie A-ban csak 1989–90-ben volt olyan idénykezdete, amelyben az első négyet is megnyerte. Csupán kétszer volt négyes nyerősorozata, ötös pedig egyetlenegyszer 1989 júniusától októberéig és egy hatos 2004. április és október között. + 2023 beköszöntése óta Victor Osimhen13-at idegenben szerzett 21 Serie A-góljából, ez a legtöbb az 5 európai topligában, olyan klasszisok követik egyaránt 11-gyel, mint Haaland, Mbappé és Kane.

MILAN–LAZIO

A Milan hatot megnyert a Lazio elleni legutóbbi 7 hazai bajnokijából (1 v.). Összesen a rossoneri 47-et nyert meg a két együttes meccseiből, csak a Fiorentina (50) és a Roma (48) csapatát győzte le többször az élvonalban. + A Lazio 4-et elvesztett legutóbbi 7 idegenbeli meccséből, éppen annyit, mint a megelőző 25-ből összesen (15 gy., 56 d.). + Ruben Loftus-Cheek gólt szerzett a Cagliari ellen, réőszöt talált be a Milan színeiben, ezt megelőző bajnoki góljait 2019 áprilisában érte el a Chelsea játékosaként két egymást követő meccsen a Brighton és a Cardiff kapujába talált be.

SALERNITANA–INTER

Az első három meccset elvesztette az Inter ellen a Salernitama, miután 2021–22-ben visszatért az évonalba, 0–12-es gólkülönbséggel. A lehutóbbin azonban 1–1-et ért el az Arechiben áprilsban. + Az Inter hatotr megnyert legutóbbi hét idegenbeli meccséből a Serie A-ban (1 v.), háromszor gólt senm kapott. A nerazzurri négy sorozatban, kapott gól nélküli győzelmet 2022 augusztusa és októbere között aratott. + Denzel Dumfries az egyetlen védőjátékos az öt topligában, aki egynél több gült szerzett (2) és egynél több asszisztot is adott (2) az idényben, a holland már most csupán eggyel van elmaradva egyéni csúcstól, amikor öt gólban volt közvetlen részes (1 gól, 4 gólpassz) egy egész idényben.

SERIE A, 7. forduló. Sport2 14:45 US Lecce–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 AC Milan–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 US Salernitana 1919–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)