Lecce: vissza a győzelem útjára? • SportTV

Lecce: vissza a győzelem útjára?

2023. 10. 06. 13:49    
Olvasási idő: 2 perc

Az első öt játéknap meglepetéscsapata a Lecce volt a Serie A-ban. Aztán két „nehézsúlyú” csapattól, két bajnokesélyestől szerzett gól nélkül kikapott. Ez a forduló választóvíz lehet: tovább süllyed lefelé, vagy egy hasonló erejű ellenfélen felülkerekedik. A nyitó nap másik találkozóján a kiesőjelöltek zónájában tartózkodó csapatok igyekeznek lendületet venni – felfelé. A két mérkőzést az AMC Mikro alkalmazáson mutatjuk élőben, akik nem jutnak hozzá, az éjszakai órákban nézhetik meg a Sport 2-n.

Pontus Almqvist 7 meccsen csak egy gólt szerzett eddig a Serie A-ban, de lendületes szélsőjátékával sokat tehet azért, hogy a Lecce mindhárom ponztot otthon tartsa a Sassuolo ellen (Fotó: Getty Images)

Elsőnek az Empoli–Udinese mérkőzét közvetítjük. A hazaiak a 6. körben megszerezték első góljukat s vele első (három) pontjukat is, ám hét végén újra szerzett gól nélküli vereségbe szaladtak bele Bolognában (0–33). Az újra szerződtetett Andreazzoli mester „felhajtóereje” lehet, hogy csak egy meccsig tartott. Hogy lesz-r eséály az élvonalban megkapaszkodásra, az a péntekihez hasonló, egyívású csapatok elleni tusakodásokban derül ki. A mester a tartós sérülteken –  Pezzella, Bereszynski, Caprile és Daniel Madini – kívül  többi játékosára száímthat, ezért nm biztos, hogy sokat változtatót a Dall’Arában „megégő” együttesén. Az Empoli az idényben a kapottgól-rekordokat döntöget: az ő kapujába találtak be a legtöbbször (16), kapta a legtöbb gólt mezőnyjáték után (11), rögzített játékhelyzetből (5 – holtversenyben a Salernitanával), szögletből (4) és a második félidőben (10). Ezekről szívesen lemondana, mondjuk egy clen sheettel – amelyből van neki már egy, az említett egyetlen hárompontos csata, a Salernitana elleni 1–0.
A vendég friuliak az előző fordulóban hazai pályán 2–2-re végeztek a Genoával, némi szerencsével a hosszabbításban egy öngóllal kiharcolva az egy pontot. Utána még egy kiállítást is történt, Sando Lovric ezért csatlakozik a csapat kényszerhiányzóihoz, a sérült Brenner, Ebosse, Masona, Deulofeu, Ehizibue ötöshöz. Az udineiek eddig szerzett négy pontja negatív csúcsbeállítás: a hárompontos győzelem bevezetése óta (19) csak 2020–21-ben volt ilyen kevés, korábban pedig csak kétszer ért el  négy  gólnál kevesebbet, mint amennyi  van (3-at, 1980-ban és 2019-ben)

A Lecce és a Sassuolo is elért emlékezetes eredményeket az idényben, egy-egy dupla siker mindenkit meglepett. A piros-sárga déliek a  Lazio elleni hazai sikerrel és egy firenzei döntetlennel indították az idényt, az emiliai együttes pedig az 5-6. fordulóban győzte le egymás után a Juventust otthon (4–2) és az Intert a San Siróban (2–1).
A hazaiaknál nem szerepelhet Banda és az albán válogatott Kastriot Dermaku sem. De ott lesz minden bizonnyal Nikola Krsztovics, ahi Dunaszerdahelyről érkezett a nyáron, s már hat gólt szerzett azóta a csapatnak tétmérkőzéseken. A vendégek támadójátékának kulcsszereplője a klubikon Berardi lesz, akinek különösen jól megy a Lecce ellen (lásd ministatisztikánkat alant). Az idényben már 5 meccs után öt gólnál tart, a házi góllövőlistán Pinamontit előzheti meg, aki 8 találkozón ért el ugyanennyit. Az uruguayi támadó, Agustín Álvarez a fekete-zöldek egyetlen tartós hiányzója már május óta, Dionisi mester tehát csaknem teljes keretéből válogathat.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 10. 6.)

EMPOLI–UDINESE

Az Empoli elvesztette legutóbbi hazai meccsét az Udinese ellen (0–1). Sosem kapott kétszer ki gól nélkül egymás után a fehér-feketéktől az élvonalban. Ugyanakkor a friuliak legutóbbi három meccsükön egyaránt egyszer találtak be Toszkánában. + Az Empoli egyetlen gólt szerzett eddig a bajnoki idényben, kevesebbet mint bármelyik másik csapat a ligában. Összesen12 csapat volt eddig, amely az első hét meccsén csak egyetlen gólig jutott, legutóbb a Frosinone 2018–19-ben. + Kettő a négy játékosból, akik a legtöbb kapura lövésből egyszer sem találtak be, az Udinese játékosa – Florian Thauvin (18) és Sandi Lovric (14), utóbbi sárgái miatt el van tiltva. A másik két góltalan szorgos lövő monzai, Ciurria (15) és Dany Mota (14)

LECCE–SASSUOLO

A Lecce elvesztette legutóbbi 7 (!) meccsét Emilia-Romagna tartoménybeli ellenfelei ellen, 9–18-as összesített gólkülönbséggel. A legutóbbi győzelmét onnan jövő csapattal szemben a SPAL elleni 2–­1-gyel érte 2020 februárjában a Via del Marban. + A Sassuolo kapta a legtöbb gólt az elmúlt 30 percben az idényben (8), az a 62%-a összes kapott góljának (8/13). + Domenico Berardi háromszor volt eredményes legutóbbi 4 Lecce elleni mérkőzésén, ám nem talált a kapuba ezt megelőző meccsükön februárban. Mindazonátal a Sassuolo csatárának van két asszisztja is a piros-sárgák ellen, átlagban 72 percenként részese egy gólnak ellenük, és a legjobb perc/gól átlaga (82) is velük szemben a Serie  A-ban.

SERIE A, 8. forduló. AMC Mikro 18:30 (felv. Sport1 1:00) Empoli FC–Udinese (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 20:45 (felv. Sport1 3:15) US Lecce–Sassuolo Calcio (kommentátor: Fülöp László)